Στο ίδιο… έργο θεατές!

Στο ίδιο… έργο θεατές!

-Πατέρας και κόρη, πρόσφυγες από το Σαλβαδόρ, πνίγηκαν προσπαθώντας να φτάσουν στις ΗΠΑ

Τέσσερα χρόνια μετά τη φωτογραφία του μικρού Αϊλάν, που είχε συγκλονίσει τον κόσμο, μια καινούργια απόδειξη της τραγωδίας των προσφύγων σε άλλη ήπειρο ήλθε, σαν γροθιά στο στομάχι, για να μας θυμίσει ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται με τις ίδιες τραγικές συνέπειες…

Αυτήν τη φορά ήλθε να ταράξει τη συνείδηση των ταγών τούτου του κόσμου (αν υποθέσουμε ότι έχουν έστω και ψήγματα συνείδησης) η φωτογραφία ενός πατέρα από το Σαλβαδόρ, που έχει πέσει νεκρός στην άκρη του ποταμού και ακριβώς δίπλα του επιπλέει το άψυχο κορμάκι της μικρής του κόρης.

Το μικρό κοριτσάκι είχε χωθεί μέσα στην μπλούζα του και με το χεράκι της είχε αγκαλιάσει τον σβέρκο του. Ο μπαμπάς της την είχε δέσει επάνω του για να διασχίσουν μαζί το ποτάμι, που τελικά τους οδήγησε στον θάνατο… Πατέρας και κόρη είχαν διασχίσει περπατώντας το Μεξικό προσπαθώντας να φθάσουν στα σύνορα των ΗΠΑ και να ζητήσουν άσυλο.

Είτε στην Ευρώπη, είτε στην Αμερική, είτε οπουδήποτε αλλού, η προσφυγιά ενίοτε καταλήγει σε τόσο τραγικά γεγονότα. Και οι δύο φωτογραφίες αφιερώνονται στον «πολιτισμένο» δυτικό κόσμο, καθώς συνέπειες των αποφάσεών του είναι αυτά τα γεγονότα.

Φωτό: thetoc.gr


Σχολιάστε εδώ