Καρφιά Στουρνάρα: Προϊόν της υπερφορολόγησης τα υπερπλεονάσματα

Καρφιά Στουρνάρα: Προϊόν της υπερφορολόγησης τα υπερπλεονάσματα

-Ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα επιτευχθεί
-Πληρώσαμε ακριβά το τίμημα της δημοσιονομικής προσαρμογής

Στενοχωρεί τον πρωθυπουργό με τις αλή­θειες που λέει για το υπερπλεόνασμα που… πετύχαμε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας: Το πλεόνασμα είναι αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης και οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές έχουν εξασθενίσει τα ιδιωτικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Και αυτό θέτει τη βιωσιμότητα των υψηλών πλεονασμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα εν αμφιβόλω. Λέει, μάλιστα, ξεκάθαρα στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» ότι «ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% φέτος δεν θα επιτευχθεί».

Το δεύτερο που επισημαίνει είναι ότι η κυβέρνηση για πολλά χρόνια μείωνε τις δημόσιες επενδύσεις για να εξοικονομήσει υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, «κλέβοντας» έτσι από την οικονομία για μεγάλο χρονικό διάστημα απαραίτητες δημόσιες επενδύσεις. «Αυτή την τρύπα πρέπει να την κλείσουμε επειγό­ντως», τονίζει.

Όσο για τη… γιατρειά ώστε να μπορέσει να κινηθεί πιο γρήγορα η οικονομία, ο κ. Στουρνάρας λέει: «Οι δημοσιονομικοί στόχοι που συμφωνήθηκαν είναι υπερβολικά υψηλοί και θα πρέπει, σε συνεννόηση με τους “θεσμούς”, να μειωθούν».

Αναφερόμενος δε στη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας από το 2009, τη χαρακτηρίζει «αξιοθαύμαστη, γιατί επετεύχθη σε περίοδο βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης», επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τα ίδια σφάλματα, με την υπογράμμιση ότι «πετύχαμε τη δημοσιονομική προσαρμογή και για αυτό το μάθημα πληρώσαμε ένα πολύ υψηλό τίμημα».


Σχολιάστε εδώ