Από αύριο ξεκινάει η προστασία της α’ κατοικίας – Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

Από αύριο ξεκινάει η προστασία της α’ κατοικίας – Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

Πλήρης επιβεβαίωση του «ΠΑΡΟΝ»

-Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση

Όπως ακριβώς είχε αποκαλύψει το «ΠΑΡΟΝ» την προηγούμενη Κυριακή, από 1η Ιουλίου μπαίνει σε λειτουργία η πλατφόρμα για την τελική ρύθμιση των οφειλών από στεγαστικά ή ενυπόθηκα επιχειρηματικά δάνεια τα οποία πληρούν τα κριτήρια που προβλέπει ο νέος νόμος. Με βάση τις προϋποθέσεις που προβλέπονται για τη διάσωση της πρώτης κατοικίας, οι τράπεζες θα πρέπει να απα­ντούν μέσα σε έναν μήνα στις αιτήσεις που θα γίνονται αποδεκτές με αναλυτική πρόταση ρύθμισης.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται διαγραφή οφειλής αν το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου ξεπερνά το 120% της εμπορικής αξίας της πρώτης κατοικίας, αποπληρωμή σε 25 χρόνια, χαμηλό επιτόκιο 2%, προσαυξημένο με το Euribor τριμήνου, και επιδότηση από το κράτος ανάλογα με την εισοδηματική κατάσταση του οφειλέτη. Να σημειώσουμε ότι η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Ο νέος νόμος καλύπτει… θεωρητικά 180.000 δανειολήπτες. Σύμφωνα όμως με εκτιμήσεις έγκυρων νομικών κύκλων, ο αριθμός των οφειλετών που θα ενταχθούν θα είναι πολύ μικρότερος των προβλέψεων.

Με δεδομένο ότι οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι αυστηρά και το πάνω χέρι θα το έχουν πλέον οι τράπεζες, τα σπίτια που θα διασωθούν θα είναι αρκετά λιγότερα από 180.000.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις
Κατ’ αρχάς, οι οφειλές που μπορούν να ενταχθούν είναι όσες είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες (δηλαδή, βρίσκονταν σε τρίμηνη καθυστέρηση) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Από κει και πέρα, τα κριτήρια είναι τα εξής:
Α) Αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται:
– έως 250.000 ευρώ αν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο
– έως 175.000 ευρώ αν στην οφειλή περιλαμβάνονται και χρέη από επιχειρηματικά δάνεια.

Β) Σύνολο ανεξόφλητου κεφαλαίου:
– έως 130.000 ευρώ ανά πιστωτή.

Γ) Οικογενειακό εισόδημα οφειλέτη:
– έως 12.500 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται κατά 8.500 ευρώ για τον σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος, μέχρι τα τρία.

Δ) Ακίνητη περιουσία πέραν της κύριας κατοικίας, καθώς και μεταφορικών μέσων:
– έως 80.000 ευρώ.

Ε) Καταθέσεις, χρηματοπιστωτικά προϊόντα, πολύτιμα μέταλλα:
– έως 15.000 ευρώ.

• Στη ρύθμιση περιλαμβάνονται και οι οφειλές προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, καθώς και οι οφειλές που μεταβιβάζονται σε τρίτους μέσω πώλησης ή τιτλοποίησης.
• Δεν περιλαμβάνονται οφειλές για τις οποίες υπάρχει εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.


Σχολιάστε εδώ