Χαρίτσης στο “Π”: Αξιοπρεπής εργασία, σύγχρονο κοινωνικό κράτος, δίκαιη φορολογία

Χαρίτσης στο “Π”: Αξιοπρεπής εργασία, σύγχρονο κοινωνικό κράτος, δίκαιη φορολογία


Του
ΑΛΕΞΗ ΧΑΡΙΤΣΗ
Υποψήφιου βουλευτή Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία,
πρώην υπουργού Εσωτερικών


Για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται στις εκλογές της 7ης Ιουλίου έχοντας καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για το αύριο της χώρας. Ένα πρόγραμμα που στο επίκεντρό του έχει τη μεσαία τάξη και τους εργαζομένους, με δεσμεύσεις για την αποκλιμάκωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, την αναλογική μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη σταδιακή αύξηση των μισθών.

Περιλαμβάνει ακόμη ένα πλήθος από μέτρα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και στοχευμένες μεταρρυθμίσεις για την επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

Δεν πρόκειται για ευχο­λόγια, ούτε για ανέξοδες προεκλογικές εξαγγελίες, αλλά για πλήρως κοστολογημένες πολιτικές που έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται, χάρη στην έξοδο από τα Μνημόνια και τη δημοσιονομική εξυγίανση που πέτυχε η κυβέρνηση, τιμώντας τις θυσίες των πολιτών. Το κοινωνικό συμβόλαιο που θέλουμε να συνάψουμε με τον ελληνικό λαό στηρίζεται πάνω στο τρίπτυχο: Αξιοπρεπείς δουλειές με δικαιώματα για όλους, καλύτερη υγεία, παιδεία και κοινωνικό κράτος που δεν αφήνει κανέναν στο περιθώριο και δικαιότερη φορολογία σύμ­φωνα με τις δυνατότητες των πολιτών.

Η ΝΔ, αντίθετα, μιλά για οριζόντιες μειώσεις στη φορολογία, ίδιες, δηλαδή, για τα χαμηλά και για τα υψηλά εισοδήματα, και εξαγγέλλει την επαναφορά του κανόνα 1/5 στις προσλήψεις στο Δημόσιο, που σημαίνει ότι για κάθε πέντε γιατρούς και δασκάλους που συνταξιοδοτούνται θα προσλαμβάνεται μόλις ένας, οδηγώντας αναπόφευκτα σε κλείσιμο νοσοκομείων και σχολείων. Την ίδια στιγμή που υπόσχεται πολλές και καλές δουλειές, δρομολογεί την πρωτοφανή ελαστικοποίηση της εργασίας και κλείνει το μάτι στους εργοδότες για μη εφαρμογή της εργατικής και φορολογικής νομοθεσίας.

Τελευταία ωστόσο μαζεύει ακόμη και αυτές τις αντιφατικές υποσχέσεις, μεταθέτοντάς τες για μετά το 2020, όταν θα έχει, υποτίθεται, συμ­φωνήσει σε χαμηλότερα πλεονάσματα με τους «θεσμούς». Τι και αν η κυβέρνηση έχει ήδη χαμηλώσει τον στόχο για το πλεόνασμα στο 2,5% και αξιοποιεί τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, υλοποιώντας μέτρα ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης. Η ΝΔ λέει ότι θα τον επαναφέρει στο 3,5%, για να επιχειρήσει να τον μειώσει ξανά υλοποιώντας «μεταρρυθμίσεις», που, όπως αφήνει να εννοηθεί ο κ. Μητσοτάκης, δεν είναι άλλες από την κατάργηση των επικουρικών συντάξεων και των 120 δόσεων και την απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Πίσω λοιπόν από τα όμορφα λόγια και τις πληθωρικές υποσχέσεις σε όλους, η ΝΔ σκοπεύει να επαναφέρει πολιτικές που όχι μόνο θα πλήξουν τη μεσαία τάξη, αλλά διακινδυνεύουν και τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. Όχι μόνο δεν αντιπροσωπεύει ένα καλύτερο μέλλον για την κοινωνική πλειοψηφία, αλλά απειλεί να μας γυρίσει πίσω στις πιο σκοτεινές στιγμές της κρίσης και των Μνημονίων, για τα οποία άλλωστε φέρει και τη βασική ευθύνη. Αυτήν την επικίνδυνη προοπτική καλούνται οι πολίτες να εμποδίσουν με την ψήφο τους στις 7 του Ιούλη.


Σχολιάστε εδώ