ΣΒΠΕ απάντηση σε Cosmote: Όχι, το πλαστικό δεν αποτελεί  μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τον πλανήτη και τον άνθρωπο

ΣΒΠΕ απάντηση σε Cosmote: Όχι, το πλαστικό δεν αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τον πλανήτη και τον άνθρωπο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή την ανακοίνωση της Cosmote σχετικά με τα μέτρα για τη δραστική μείωση των πλαστικών μιας χρήσης, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος θέλει να εκφράσει την έκπληξη και απογοήτευση του.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος δεν προτίθεται να προβεί σε υποδείξεις για την περιβαλλοντική πολιτική που θα υιοθετήσει ο όμιλος ΟΤΕ, ωστόσο έχοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την διασφάλιση των δικαιωμάτων των μελών του διαμαρτύρεται για αναφορές, που θίγουν την υπόληψη και την εμπορική αξιοπιστία της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών όπως: «το πλαστικό αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τον πλανήτη και τον άνθρωπο».

Μια εμφατική δήλωση, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα πλαστικά υλικά. «Οι πλαστικές ύλες αποτελούν σημαντικά υλικά που χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην οικονομία και στην καθημερινή μας ζωή. Έχουν πολλαπλές λειτουργίες οι οποίες συμβάλλουν στην αντιμετώπιση ορισμένων από τις προκλήσεις ενώπιον των οποίων βρίσκεται η κοινωνία μας. Χάρη στη χρήση ελαφρών και καινοτόμων υλικών στα αυτοκίνητα ή τα αεροσκάφη, εξασφαλίζεται εξοικονόμηση καυσίμων και μείωση των εκπομπών CO2. Τα μονωτικά υλικά υψηλών επιδόσεων μας βοηθούν να επιτύχουμε οικονομίες στους λογαριασμούς ενέργειας. Στη συσκευασία των προϊόντων, το πλαστικό συμβάλλει στην ασφάλεια των τροφίμων και στον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων. Σε συνδυασμό με τρισδιάστατη εκτύπωση, τα βιοσυμβατά πλαστικά υλικά μπορούν να σώσουν ανθρώπινες ζωές καθόσον καθιστούν δυνατή την ιατρική καινοτομία» [1].

Τελικά τα πλαστικά αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη και τον άνθρωπο, όπως υποστηρίζει η Cosmote ή σώζουν ανθρώπινες ζωές, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

Έχουμε την ισχυρή πεποίθηση ότι με την συγκεκριμένη ανακοίνωση η Cosmote εκμεταλλεύεται τη συγκυριακή τάση κατά των πλαστικών, με απώτερο σκοπό να προσπορίσει ευκαιριακά οφέλη, που θα την αναδείξουν ως ηγέτη της περιβαλλοντικής προστασίας στην Ελλάδα, αποφεύγοντας συνειδητά να ασχοληθεί με την ουσία. Να αναδείξει, δηλαδή, ως βασικό μήνυμα της καμπάνιας το κύριο πρόσταγμα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Την υποχρέωση του καθένα από εμάς να απορρίπτει με ορθό τρόπο όλα τα υλικά, και τα πλαστικά κατ’ επέκταση, στους αντίστοιχους κάδους ανακύκλωσης. Επίσης, την υποχρέωση που έχει η Πολιτεία να διασφαλίσει την υλοποίηση της ορθής απόρριψης των υλικών μέσω της εγκατάστασης των κατάλληλων υποδομών στις παραλίες και σε όλη την επικράτεια της χώρας μας.

Τα πλαστικά, όπως κάθε υλικό, για παράδειγμα τα αποτσίγαρα, που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι το πλέον διαδεδομένο απόρριμμα, που συναντάμε στις παραλίες [2]., δεν καταλήγουν στις θάλασσες και το περιβάλλον από μόνα τους, όπως αφήνετε να εννοηθεί με διατυπώσεις του τύπου: «το πλαστικό αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τον πλανήτη και τον άνθρωπο».

Θα προσφέρατε πολύτιμη υπηρεσία στο περιβάλλον, αν εκμεταλλευόμενοι τη μεγάλη δεξαμενή συνδρομητών του δικτύου σας, σχεδιάζατε και υλοποιούσατε μια ευρεία καμπάνια ευαισθητοποίησης, στα πρότυπα που ζητεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, προωθώντας την αυτονόητη υποχρέωση κάθε καταναλωτή να απορρίπτει τα απόβλητα του – πλαστικά ή μη- στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης.

Θα ήταν πολύτιμο στην εδραίωση μιας κουλτούρας αποφυγής της ρύπανσης η πρωτοβουλία παρουσίασης με απλά παραδείγματα, ελκυστικά προς τον μέσο καταναλωτή, της λειτουργίας της κυκλικής οικονομίας, της εμβληματικής πρωτοβουλίας, που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μετατρέπει το πλαστικό από απόρριμμα σε έναν πολύτιμο πόρο, που επαναχρησιμοποιείτε, ανακυκλώνεται και μεταποιείτε σε ένα νέο χρήσιμο προϊόν.

Έτσι θα συμβάλλατε ενεργά στην εμπέδωση μιας διαφορετικής νοοτροπίας και θα αντιμετωπίζατε στην πηγή τα αίτια της ρύπανσης και όχι τα συμπτώματα, που είναι τα υλικά που συναντάμε στο περιβάλλον.

Η ελληνική βιομηχανία των πλαστικών πιστεύει ότι τα πλαστικά δεν ανήκουν στο περιβάλλον. Η ρύπανση είναι ένα σύνθετο πρόβλημα, απόρροια μιας σειράς παραγόντων, που εκτείνονται από τη μη εφαρμογή της σχετικής με τα απόβλητα νομοθεσίας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, την έλλειψη κατάλληλων υποδομών διαχείρισης αποβλήτων και της απαράδεκτης κουλτούρας ορισμένων καταναλωτών, που απορρίπτουν ασυλλόγιστα τα απόβλητα τους στο περιβάλλον.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος και τα μέλη του βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης των απορριμμάτων και δεσμεύονται να συμβάλλουν στον τερματισμό της διαρροής των πλαστικών στο περιβάλλον προωθώντας τις κατάλληλες πρακτικές στην Πολιτεία.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος είναι υποχρεωμένος να διαμαρτυρηθεί έντονα για αναφορές περί της «μεγαλύτερης απειλής για τον πλανήτη και τον άνθρωπο» που προκαλεί ζημιά στην ελληνική βιομηχανία πλαστικών και θέτει εν αμφιβόλω χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ζητάμε να προσαρμόσετε τα μηνύματα σας δίνοντας έμφαση στο πρόγραμμα ανακύκλωσης, συμβάλλοντας στην επίλυση των αίτιων του προβλήματος με ευρείες καμπάνιες ευαισθητοποίησης των πολιτών για την ορθή απόρριψη των πλαστικών. Πρωτοβουλία, στην οποία θα μας βρείτε αρωγούς και συμπαραστάτες σας

[1]. Ευρωπαϊκή στρατηγική για τις πλαστικές ύλες σε μια κυκλική οικονομία https://eur-lex.europa.eu/legal-content/el/TXT/?uri=CELEX:52018DC0028
[2]. Top Marine litter items on the beach https://www.eea.europa.eu/data-and-maps/daviz/marine-litter-items-on-the-beach#tab-chart_3_filters=%7B%22rowFilters%22%3A%7B%7D%3B%22columnFilters%22%3A%7B%7D%3B%22sortFilter%22%3A%5B%22perc_Collected_overall_____reversed%22%5D%7D


Σχολιάστε εδώ