Προς πληρωμή οδεύουν οι ενισχύσεις de minimis για αχλάδια Κρυστάλλια – Τεκμηρίωση για de minimis σε σπαράγγια και αιγοπροβατοτροφία Δυτικής Μακεδονίας
Τις διαδικασίες για τη χορήγηση έκτακτων κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) ξεκινά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την καλλιέργεια του σπαραγγιού και την αιγοπροβατοτροφία στη Δυτική Μακεδονία.
Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της έμπρακτης στήριξης της κυβέρνησης προς τους παραγωγούς για τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του 2018 και είχαν σαν αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής σε μια σειρά από αγροτικά προϊόντα. Επιπλέον, στην τελική ευθεία πριν την πληρωμή βρίσκονται οι κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) για τα αχλάδια «Κρυστάλλια».
Αχλάδια «Κρυστάλλια»
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β΄ 2491/2019) η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπογράφουν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, και καθορίζει τις λεπτομέρειες χορήγησης έκτακτης κρατικών ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής αχλαδιών ποικιλίας «Κρυστάλλια» σε όλη την ελληνική επικράτεια. Η ενίσχυση αφορά συνολική έκταση 17.360 στρεμμάτων και το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού είναι 70 ευρώ/στρέμμα. Αιτία του έκτακτου αυτού μέτρου ήταν η μειωμένη παραγωγή λόγω έντονων βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια της καρποφορίας το 2018.
Αιγοπροβατοτροφία Δυτικής Μακεδονίας
Με εντολή του Υπουργού, οι υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ ξεκίνησε τις διαδικασίες ώστε να τεκμηριωθεί η αναγκαιότητα χορήγησης έκτακτης κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας της Δυτικής Μακεδονίας για μη καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ αιτίες. Συγκεκριμένα, οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 2018, είχαν ισχυρή αρνητική επίδραση στην παραγωγική ικανότητα γάλακτος των αιγοπροβάτων και οδήγησαν σε αυξημένο κόστος παραγωγής.
Σπαράγγια
Αντίστοιχα, με εντολή του Υπουργού ξεκινούν οι διαδικασίες, ώστε να τεκμηριωθεί η χορήγηση ενίσχυσης de minimis, εξαιτίας της σημαντικής μείωσης της παραγωγής λόγω έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την καλλιέργεια του σπαραγγιού το 2018.
Υπεγράφη η Υπουργική Aπόφαση για την έγκριση του αιτήματος αναγνώρισης της ονομασίας «Κλαρίσιο Ροδάκινο» ως ΕΠΙΠ
Με Υπουργική Απόφαση εγκρίθηκε το αίτημα καταχώρισης του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού για την ονομασία «Κλαρίσιο Ροδάκινο» ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ) στο αντίστοιχο Μητρώο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού πληρούσε τις προϋποθέσεις του Κανονισμού (ΕΕ) 1151/2012 για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων. Πρόκειται το πρώτο ΕΠΙΠ για την ονομασία του οποίου η χώρα μας καταθέτει αίτηση αναγνώρισης προς την Ε.Ε.
Η ονομασία «Κλαρίσιο Ροδάκινο» χρησιμοποιείται στον προφορικό λόγο ανάμεσα στους παραγωγούς και τους διακινητές στις δενδροκομικές περιοχές της Μακεδονίας, για να διακρίνονται τα ροδάκινα που τυποποιούνται και συσκευάζονται κατευθείαν από το κλαδί στην τελική τους συσκευασία στο κτήμα από τα ροδάκινα που συσκευάζονται σε μεγάλους περιέκτες στα συσκευαστήρια για την τυποποίηση και συσκευασία τους με μεγάλα μέσα.
Ο παραγωγός που παράγει το προϊόν με τον παραδοσιακό αυτόν τρόπο, έχει τη δυνατότητα να συγκομίζει, αφού ωριμάσουν οι καρποί και αποκτούν ποιοτικά χαρακτηριστικά που αντιστοιχούν περισσότερο στη φυσιολογική ωριμότητα παρά στην εμπορική ωριμότητα κάθε ποικιλίας. Τα προϊόντα αυτά θυμίζουν στους καταναλωτές τα ροδάκινα όπως τα ήξεραν πριν από 3-4 δεκαετίες που δεν περνούσαν από διαλογητήρια.
Ο φάκελος για το «Κλαρίσιο Ροδάκινο» πρόκειται να σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για έγκριση στην Ε.Ε. στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Εκτιμάται ότι η όλη διαδικασία καταχώρησης στην βάση δεδομένων DOOR των ΕΠΙ προϊόντων θα διαρκέσει περίπου 12 μήνες.