Πολύ ισχυρά τα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων στις περιφέρειες του Πειραιά

Πολύ ισχυρά τα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων στις περιφέρειες του Πειραιά

Με δύο πανίσχυρα ψηφοδέλτια η ΝΔ θα επιχειρήσει να αυξήσει τη δύναμή της στην Α’ Πειραιά και να διεκδικήσει τις τέσσερις έδρες που είχε πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές, αλλά και να κερδίσει το… κάστρο της Β’ Πειραιά, που αποτελεί εδώ και χρόνια προπύργιο του ΠΑΣΟΚ αρχικά και του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια.

Στην Α’ Πειραιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε άτομα που έχουν ψήφους και μπορούν να… τραβήξουν το κάρο, αλλά και ανθρώπους που μπορούν να στηρίξουν πολιτικά το αφήγημα της ΝΔ και να δώσουν το στίγμα της κυβερνητικής φιλοσοφίας του κόμματος. Στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Α’ Πειραιά περιλαμβάνονται μόλις τρεις που είχαν ξαναεκτεθεί ως υποψήφιοι. Ο Κώστας Κατσαφάδος, βουλευτής του κόμματος τα τελευταία οκτώ χρόνια και με επιτυχημένη παρουσία στη Βουλή, και ο Γιάννης Μελάς, γιος του παλαιού βουλευτή της ΝΔ και των ΑΝΕΛ Παναγιώτη Μελά. Υπάρχει και η Νόνη Δούνια, που εκπροσωπεί το «ασθενές φύλο» και στις προηγούμενες εκλογές είχε πάει πολύ καλά.

Από εκεί και πέρα, οι νέοι υποψήφιοι που ανακοινώθηκαν είναι ο Τάσος Αβραντίνης, παλαιός συνεργάτης του Στέφανου Μάνου στο κόμμα που είχε ιδρύσει, η Βαρβάρα Ανεμοδουρά, πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης, επιχειρηματίας σε χώρους εστίασης με πολλές γνωριμίες και… άκρες σε όλο τον Πειραιά, η κόρη της επί σειρά ετών δημοτικής συμβούλου Πασχαλίνας Καλαγιά, Μαρία Καλαγιά, και ο στρατηγός Νίκος Μανωλάκος, που ελέγχει το μανιάτικο στοιχείο της πόλης και είναι ιδιαίτερα αγαπητός, καθώς κατά τη διάρκεια της θητείας του είχε βοηθήσει πολλούς Πειραιώτες.

Για να «χωρέσουν» στο ψηφοδέλτιο οι παραπάνω «κόπηκαν» ο επί σειρά ετών πολιτευτής Σπύρος Σπυρίδων και η δικηγόρος Ζωή Ρούσσου.

Η ανακοίνωση του ψηφοδελτίου της Β’ Πειραιά επιβεβαίωσε πλήρως το «Π», που την περασμένη Κυριακή έγραφε ότι η ΝΔ θέλει να κερδίσει για λόγους πρεστίζ αυτήν την περιφέρεια. Έτσι, επικεφαλής του ψηφοδελτίου τέθηκε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βγάζοντας όμως έξω τον Τάσο Μυτόγλου, που είχε αρχίσει εδώ και μήνες προεκλογικό αγώνα και γι’ αυτό τον κάλεσε προχθές στην Πειραιώς για να του… χρυσώσει το χάπι.

Τις υπόλοιπες θέσεις υποψηφίων καταλαμβάνουν ο Γιάννης Τραγάκης, αντιπρόεδρος της Βουλής και ιστορικό στέλεχος της παράταξης στην περιοχή, και οι κ. Βρεττάκος (από τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης), Λιβανός, Παλεβρατζής, Τσιλιώτης και Μαρκόπουλος, ενώ οι γυναίκες εκφράζονται από τη γνωστότατη ναυτιλιακή επιχειρηματία Κερατσινίου και Περάματος Αλεξάνδρα Γκανά, την πρώην αθλήτρια του Ολυμπιακού Χριστίνα Τσιλιγκίρη, την γιατρό κ. Μπιθιτζή και την εκπρόσωπο του μανιάτικου στοιχείου κ. Βουτυράκου.

Όλοι οι υποψήφιοι έχουν λόγω του επαγγέλματός τους πολλούς γνωστούς και στη ΝΔ πιστεύουν ότι αν οι γνωριμίες αυτές εκφρασθούν σε ψήφους δεν πρόκειται με… τίποτα να χάσουν την πρωτιά. Όλα αυτά όμως θα τα δούμε στις 7 Ιουλίου. Κοντός ψαλμός, αλληλούια…

Τα άλλα κόμματα
Ο ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται στους νυν βουλευτές του, με κάποιες προσθήκες από ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ. Στην Α’ Πειραιά, εκτός των βουλευτών Θοδωρή Δρίτσα, Γεωργίας Γεννιά, Κωνσταντίνου Δουζίνα και Ελένης Σταματάκη, κατεβαίνουν ο Γιώργος Μπαϊράμογλου, ο Γιώργος Μπενέτος και η γνωστή, λόγω του… «συνωστισμού στη Σμύρνη», Μαρία Ρεπούση. Στη Β’ Πειραιά οι βουλευτές Νίνα Κασιμάτη και Εύη Καρακώστα πλαισιώνονται από τον πρώην υπουργό Τρύφωνα Αλεξιάδη, τον Γιώργο Αλεβιζόπουλο, την Τζένη Αρσένη, τον Χρήστο Ζαρκινό, τη Στέλλα Μπελιά, τον Γιώργο Μακρυνό, τη Βίκυ Τσεφαλά, τον Μιχάλη Ψαλτάκο και τον Γιάννη Ραγκούση.

Το ΚΙΝΑΛ είχε ανακοινώσει αρχικά μόνο τους υποψήφιους της Α’ Πειραιά, γιατί στη Β’ έχει προβλήματα. Στην Α’ Πειραιά το «βαρύ χαρτί» είναι ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης Στέλιος Μανουσάκης και ακολουθούν οι Λάζαρος Αθανασιάδης, Κατερίνα Αναγνώστου, Αργυρώ Αρκαλάκη, Κατερίνα Βουρεξάκη, Βασίλης Κατσαφάδος, Απόστολος Πόντας και Λευτέρης Χρισοφάκης, που ήταν στον συνδυασμό του Μώραλη και παραιτήθηκε δύο μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες!

Στη Β΄ Πειραιά το ΚΙΝΑΛ είχε ν’ αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα μετά τις παραιτήσεις του Δημ. Λιντζέρη και του Στέφ. Χρήστου. Ο τελευταίος, μάλιστα, σε αιχμηρή επιστολή του προς την ηγεσία του Κινήματος αναφέρει ότι παραγνωρίστηκαν αρχές και αξίες που θα αποβούν σε βάρος του κόμματος γιατί εισέβαλλαν εξωθεσμικοί παράγοντες στην αυλή μας! Τονίζει, επίσης, ότι επιβλήθηκε ένα σύστημα «πρωτοκλασάτων», με αποτέλεσμα σε όποια περιφέρεια κατεβαίνει υποψήφιος, ένας εξ αυτών, να αποκλείονται «αλεξιπτωτιστές» υποψήφιοι και «επικίνδυνοι».

Παρ’ όλ’ αυτά, πάντως, έστω και καθυστερημένα, καταρτίστηκε ένα αξιόλογο ψηφοδέλτιο που απαρτίζεται από τον Δημ. Διαμαντίδη, τον Π. Ζαρναβέλη, τη Νάνσυ Θεοτοκάτου, τον Ν. Καλογερόπουλο, την Κων. Κοσμίδου, τον Σταμ. Μαλέλη, τον Ν. Ορφανό, τον Στάθη Παναγούλη, τον Γ. Παπαδάκη, τη Μ. Πολύζου-Καραβασίλη και τη Στ. Στεφανίδου.

Το ΚΚΕ στην Α’ Πειραιά έχει τη Σεμίνα Διγενή, τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη, τον Νίκο Καρπή, τον Δημήτρη Ξεκαλάκη, τον Γρηγόρη Μόφορη, τον Βαγγέλη Μαρούπα, την Ευτυχία Χατζηδάκη και την Ελπίδα Παντελάκη, ενώ στη Β’ Πειραιά κατεβάζει τη νυν βουλευτή Διαμάντω Μανωλάκου, τον Νίκο Αμπατιέλο, τη Σωτηρία Αγγελινιάδη, τον Θανάση Μανιάτη, τον Στέλιο Μπενετάτο, τον Σωτήρη Πουλικόγιαννη, την Ελευθερία Παπουτσιδάκη, τον Δημήτρη Μπουρνά, τη Στέλλα Παπαοικονόμου, τη Δέσποινα Μαστρολέων και τον Θανάση Ευαγγελάκη.

Από τα άλλα κόμματα, η ΧΑ στην Α’ Πειραιά κατεβάζει μεταξύ άλλων τον Στιβ Γιατζόγλου, παλαίμαχο μπασκετμπολίστα του Ολυμπιακού, και τον νυν βουλευτή Νίκο Κούζηλο, ενώ στη Β’ θα στηριχθεί στον Γρηγόρη Δεμέστιχα και στον Χρήστο Πέππα.

Το ΜέΡΑ25 κατεβάζει μεταξύ άλλων στην Α’ Πειραιά τη Δανάη Στράτου, σύζυγο του προέδρου του κόμματος, και τον Γιάννη Χαραλαμπάκη, ενώ στη Β’ επικεφαλής θα είναι ο ίδιος ο Βαρουφάκης, συνεπικουρούμενος από τον Γιάννη Σμυρλή και τον Γιώργο Σιδέρη.

Τελευταία, ανακοίνωσε ψηφοδέλτια και η Ελληνική Λύση. Από τους υποψήφιους, ο πλέον γνωστός είναι ο οικονομολόγος Γιάννης Καραμολέγκος, ενώ λιγότερο γνωστοί είναι ο Βασ. Μόσχου και η Άννα Σκυλίτση. Στη Β΄ Πειραιά εκείνοι που ξεχωρίζουν είναι ο Μ. Λανδράκης, ο Χ. Σταυρόπουλος και η Χριστίνα Χούντα.


Σχολιάστε εδώ