Ήταν τυφλός αλλά πολύ ερωτιάρης

Ήταν τυφλός αλλά πολύ ερωτιάρης

«Αρκετά ερωτιάρης, θα έλεγα, ήταν ο μεγάλος αργεντινός συγγραφέας Λουίς Μπόρχες. Πάντα μιλούσε πολύ όμορφα για τις γυναίκες. Δεν ήταν κανένας φαλλοκράτης, εννοώ. Μια φορά μού είπε ότι είχε υπάρξει τρελά ερωτευμένος με την κόρη του Χοσέ Ινχενιέρος, ενός σημαντικού αργεντινού φιλοσόφου. Η κοπέλα ήταν χορεύτρια. Σε κάποιο κοκτέιλ, λοιπόν, την είδε από μακριά, την κοντοζύγωσε και τη ρώτησε ‘‘Είστε η κόρη του Χοσέ Ινχενιέρος;’’ κι εκείνη του απάντησε με έναν αφοπλιστικό τρόπο ‘‘Εγώ δεν είμαι κόρη κανενός’’.

Το περιστατικό αυτό μου το αφηγήθηκε ο ίδιος μια φορά που μου έκανε πλάκα, ‘‘άκου, άκου, τι καλά που ηχεί ολόκληρο τ’ όνομά σου, Μαρία Κοδάμα δε Μπόρχες’’, κι εγώ του αντιγύριζα ‘‘τι είναι αυτά που λες, Μπόρχες, εγώ δεν είμαι κανενός’’. Τότε μου υπογράμμισε περιπαικτικά ότι επιστράτευα παρόμοια λόγια με την κόρη του Ινχενιέρος, ότι όλες λέγαμε τα ίδια, κι εγώ τότε συμπλήρωσα ‘‘τι να κάνουμε, Μπόρχες, προφανώς σου αρέσουν οι ανεξάρτητες και ελεύθερες γυναίκες!’’».

«Ο Μπόρχες από ένα σημείο και μετά στη ζωή του ήταν τυφλός. Αυτό συνέβη για λόγους κληρονομικότητας. Ήξερε ότι θα συμβεί αλλά δεν παραπονέθηκε ποτέ γι’ αυτό. Ήταν ορθολογιστής. Η μητέρα του ανέκαθεν τον φρόντιζε πολύ. Και, στην πραγματικότητα, αν έχουμε σήμερα το έργο του, το χρωστάμε στη μητέρα του. Εκείνος, όταν ακόμη μπορούσε να βγει έξω μόνος του, μπορούσε να επιστρέψει, λ.χ., στο σπίτι του στις δύο η ώρα τη νύχτα και να τη φωνάξει να σηκωθεί, να του κάνει τη γραμματέα, να καταγράψει κάτι».

Υπογραφή: Μαρία Κοδάμα, η δεύτερη σύζυγος και κληρονόμος του μεγάλου αργεντινού συγγραφέα Λουίς Μπόρχες

Φωτό: boscoproducciones.com


Σχολιάστε εδώ