Παρά την ανοδική τροχιά της ΝΔ, στο νήμα η αυτοδυναμία

Παρά την ανοδική τροχιά της ΝΔ, στο νήμα η αυτοδυναμία

-Κορυφαία στελέχη διαφωνούν με το υποτονικό κλίμα

Στο νήμα θα κριθεί κατά τα φαινόμενα η αυτοδυναμία στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να κινείται με ανοδική τροχιά, όχι ωστόσο με τη δυναμική που είχε την περίοδο προ των ευρωεκλογών.

Από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων προκύπτει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφει μεν αύξηση της απήχησής του στην κοινωνία, αλλά αυτή είναι κατώτερη των προσδοκιών και πάντως δεν δημιουργεί προϋποθέσεις εκλογικού θριάμβου. Βρίσκεται –με τα σημερινά πάντα δεδομένα– πολύ κοντά στον στόχο της αυτοδυναμίας, αλλά –αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις– αυτό θα γίνει οριακά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες η Νέα Δημοκρατία εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει 152 – 154 έδρες σε περίπτωση επτακομματικής Βουλής και 156 – 158 σε περίπτωση που είναι εξακομματική. Αρκετά μακριά δηλαδή από τον στόχο που έχει θέσει ο Κυρ. Μητσοτάκης, που κάνει λόγο για «ισχυρή πολιτική εντολή», ούτως ώστε να εφαρμόσει το κυβερνητικό πρόγραμμα χωρίς συμβιβασμούς και παρεκκλίσεις.

Κορυφαία στελέχη εκφράζουν επιφυλάξεις όσον αφορά τη στρατηγική των ήπιων τόνων που έχει επιλέξει η ηγεσία και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να είναι ένας από τους λόγους που έχει ανακοπεί η δυναμική της παράταξης. Σημειώνουν δε ότι είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια που εθνικές εκλογές διεξάγονται μέσα σε τόσο υποτονικό κλίμα και αυτό –όπως σημειώνουν– μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά της αποχής, που λόγω θερινής περιόδου και… καύσωνα ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη των ευρωεκλογών.

Στην Πειραιώς πάντως δεν έχουν… ανάλογα διλήμματα. Στο (ελάχιστο) διάστημα που απομένει πλέον μέχρι τις εκλογές ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει τις χαμηλών τόνων περιοδείες και επισκέψεις ανά την επικράτεια. Θα επιμείνει στην προβολή του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, αποφεύγοντας κάθε είδους αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. «Ο κ. Τσίπρας είναι πολιτικά απαξιωμένος, βρίσκεται σε τροχιά εξόδου, αν αντιπαρατεθούμε μαζί του απλώς θα του δώσουμε υπόσταση», λένε χαρακτηριστικά παράγοντες της Πειραιώς.

Η στρατηγική των ήπιων τόνων αποτελεί επιλογή του κ. Μητσοτάκη και έχει ως βασικούς αποδέκτες δύο κατηγορίες πολιτών: Τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων και τους αναποφάσιστους, οι οποίοι πιθανόν να διατηρούν ισχυρές επιφυλάξεις όσον αφορά την άνοδο της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία.

Επιπλέον, με διακηρύξεις του τύπου «θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων», «εμείς δεν σκοπεύουμε να τελειώσουμε κανέναν, θα προχωρήσουμε με όλους μαζί» επιχειρεί να αμβλύνει τις αμφιβολίες και να καθησυχάσει τις ανησυχίες που μπορεί να υπάρχουν σε ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού λαού. Στο επιτελείο του χαρακτηρίζουν κρίσιμη παράμετρο όσον αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών τη στάση που θα τηρήσουν οι αναποφάσιστοι. Ενδεχόμενη μεταστροφή τους προς τη ΝΔ θα ωθούσε την παράταξη σε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό στις εκλογές και σε ακόμη πιο ισχυρή αυτοδυναμία. «Πρέπει να τους πείσουμε να μας εμπιστευθούν», τονίζουν.


Σχολιάστε εδώ