Γιάννης Αντετοκούνμπo! Ε, ναι, ο πρώτος ΕΛΛΗΝΑΣ MVP
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι και Έλληνας και είναι πλέον και ο πρώτος έλληνας MVP του NBA για την περίοδο 2018 – 2019 σκορπώντας ενθουσιασμό στους υποστηρικτές του στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ.
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι πρεσβευτής του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού…
Αναλυτικά, ο Γιάννης είπε:
«Θέλω να ευχαριστήσω τον θεό που με ευλόγησε με αυτό το ταλέντο, για να είμαι στη θέση που βρίσκομαι σήμερα. Θέλω να τον ευχαριστήσω που με έβαλε σε αυτή τη θέση. Όλα τα κάνω μέσω αυτού, είμαι απίστευτα ευλογημένος. Θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα μου, κυρίως τους συμπαίκτες μου. Θέλει πάνω από έναν παίκτη για να έχεις πάνω από 60 και τους ευχαριστώ που ήταν μαζί μου στον πόλεμο.
Θέλω να ευχαριστήσω το τεχνικό επιτελείο, που μας έμαθε όλα όσα έπρεπε να ξέρουμε. Θέλω να ευχαριστήσω τη διοίκηση, που πίστεψε. Ήμουν 18 ετών στην Ελλάδα και με πίστεψαν. Ευχαριστώ το Μιλγουόκι, την Ελλάδα και τους Νιγηριανούς που με υποστηρίζουν. Ξέρω ότι στην Ελλάδα είναι 6 το πρωί και μου στέλνουν μηνύματα κάθε μέρα.
Πριν από 2 χρόνια είχα ένα στόχο, να γίνω ο κορυφαίος του πρωταθλήματος. Ευχαριστώ τον πατέρα μου, αν και προφανώς δεν μπορεί να είναι εδώ μαζί μου. Πάντοτε, όταν περνάω στο παρκέ, θυμάμαι τον πατέρα μου, που μου έλεγε να παίζω και πιο σκληρά, ακόμη κι όταν πονούσα. Θέλω να ευχαριστήσω τους εκπληκτικούς αδελφούς μου. Σας ευχαριστώ, είστε τα πρότυπά μου, σας ευχαριστώ για όσα κάνετε για μένα.
Θέλω να ευχαριστήσω την φοβερή μητέρα μου. Είναι η ηρωίδα μου από παιδί. Δεν μπορείς να προβλέψεις το μέλλον σου και δεν μπορείς να το πιστέψεις, αν δεν έχεις ένα γονιό. Ευχαριστώ τους ατζέντηδες, που με πίστευαν και μου έδιναν κίνητρο, που δε με ενοχλούν πολύ.
Αυτή είναι μόνο η αρχή για μένα, στόχος μου είναι να κατακτήσω το πρωτάθλημα. Όπως μου έχει πει ο πατέρας μου, πάντα να θέλεις περισσότερα, αλλά να μην είσαι άπληστος».
Ποιός είναι ο Greek Freak
Σύμφωνα με το wikipedia.org, είναι Έλληνας επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής νιγηριανής καταγωγής. Ο Αντετοκούνμπο γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Δεκεμβρίου 1994. Έχει ύψος 2,11 μ. και αγωνίζεται σε όλες τις θέσεις καλαθοσφαίρισηςως παίκτης των Μιλγουόκι Μπακς και της Εθνικής Ελλάδος. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Α2 κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης ως παίκτης του Φιλαθλητικού. Κατόπιν επιλέχθηκε στο ντραφτ του ΝΒΑ στη θέση 15 από τους Μιλγουόκι Μπακς το 2013, όπου και εξελίχθηκε στον κορυφαίο παίκτη της ομάδας στις περισσότερες στατιστικές κατηγορίες, και σε έναν από τους κορυφαίους παίκτες του πρωταθλήματος του NBA. Έχει τον αριθμό 34 στην φανέλα του και το αγωνιστικό παρατσούκλι του είναι The Greek Freak.
Οι γονείς του απέκτησαν άλλα 3 αγόρια στην Ελλάδα, τον Θανάση, τον Κώστα, και τον Αλέξη. Ο πατέρας του Αντετοκούνμπο ήταν πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στην Νιγηρία, ενώ η μητέρα του αθλήτρια του άλματος εις ύψος. Η οικογένεια απέκτησε πέντε παιδιά, τα οποία πήραν ένα ελληνικό κι ένα νιγηριανό όνομα. Το νιγηριανό όνομα του Γιάννη ήταν “Ούγκο”.
Αν και ο Αντετοκούνμπο και τα 3 αδέρφια του γεννηθήκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, δεν απέκτησαν αυτόματα το δικαίωμα της ελληνικής ιθαγένειας. Έως την ηλικία των 18 ετών, ο Αντετοκούνμπο δεν είχε επίσημα έγγραφα και δεν ήταν πολίτης ούτε της Ελλάδας ούτε της Νιγηρίας. Μεγάλωσε στην συνοικία των Σεπολίων. Οι συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας ήταν δύσκολες, καθώς οι γονείς του δυσκολεύονταν να βρουν εργασία, και έτσι ο Αντετοκούνμπο μαζί με τον αδερφό του τον Θανάση έβγαζαν τα προς το ζην πουλώντας γυαλιά ηλίου, τσάντες και ρολόγια στις υπαίθριες αγορές.
Ξεκίνησε να ασχολείται με την καλαθοσφαίριση το 2007, και έως το 2009 έπαιζε πλέον επαγγελματικά για την ομάδα εφήβων του Φιλαθλητικού, όπου ο Θανάσης και ο Κώστας ξεκίνησαν επίσης να παίζουν αργότερα, ενώ ο αδερφός του ο Φράνσις πίσω στην Νιγηρία έγινε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Έχει αναφερθεί πως ο Γιάννης είναι υποστηρικτής του Ολυμπιακού Πειραιώς.
Επιλέχθηκε στο νούμερο 15 του ντραφτ του NBA στις 4 Απριλίου του 2013 από τους Μιλγουόκι Μπακς. Ο ίδιος πανηγύρισε μαζί με τον αδερφό του τον Θανάση κρατώντας την ελληνική σημαία και καταλαμβάνοντας την υψηλότερη θέση σε ντραφτ για Έλληνα παίκτη του NBA έως τότε (ο Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς στη θέση 14 το 1996 ήταν παίκτης της εθνικής Σερβίας και είχε διπλή υπηκοότητα, ενώ ο Γιώργος Παπαγιάννης επιλέχτηκε στο νούμερο 13 το 2016). Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ελληνικής κυβέρνησης του έδωσαν έγγραφα ελληνικής υπηκοότητας επίσημα στις 9 Μαΐου του 2013, ένα μήνα μετά την επιλογή του στο NBA ντραφτ.
Η συνέχεια είναι πλεόν γνωστή…