Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ

Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ

Μέρες αγωνίας του Τσίπρα για την ήττα

-Ο σώζων εαυτόν σωθήτω: Άγριες κόντρες μεταξύ των βουλευτών για το ποιος θα εκλεγεί
-Βαρύ το κλίμα στο Μαξίμου από τις δημοσκοπήσεις, που δείχνουν ότι δεν γυρίζει

Ενώ ο Αλ.Τσίπρας αγωνιά για την επερχόμενη ήττα στις εκλογές της 7ης Ιουλίου και προσμετρά τους κινδύνους της επόμενης ημέρας, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε εξέλιξη ένας σιωπηρός εμφύλιος πόλεμος. Οι κόντρες μεταξύ των βουλευτών είναι άγριες, καθώς άπαντες προσπαθούν να διασφαλίσουν την επανεκλογή και την πολιτική επιβίωσή τους και κινούνται στη λογική τού «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».

Το Μέγαρο Μαξίμου προωθεί τους δικούς του υποψηφίους, με σαφή τον στόχο του κ. Τσίπρα να ενισχύσει την ομάδα των υποστηρικτών του εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Με την ίδια λογική κινούνται και στην Κουμουνδούρου, παρέχοντας στήριξη σε στελέχη της δικής τους επιρροής.

Μερίδιο εξουσίας διεκδικούν και οι κατά τόπους οργανώσεις, που απαιτούν να έχουν λόγο στα πρόσωπα που θα εκλεγούν βουλευτές. Σε δύο περιπτώσεις μάλιστα (δεν θα είναι οι μοναδικές προφανώς) υποψήφιοι σε περιφέρειες της Αττικής βρέθηκαν «αντιμέτωποι» με τοπικά στελέχη, που τους ζητούσαν εξηγήσεις γιατί δεν είχαν ενημερωθεί για την επίσκεψή τους στην περιοχή.

Στο Μέγαρο Μαξίμου το κλίμα είναι βαρύ (θυμίζει… κηδεία) καθώς τα μηνύματα που φθάνουν από τις δημοσκοπήσεις είναι το ένα χειρότερο από το άλλο! Άπαντες έχουν πειστεί ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη και πλέον επιχειρούν να προβλέψουν την έκταση της διαφοράς από τη Νέα Δημοκρατία το βράδυ της 7ης Ιουλίου. Το κλίμα στο πρωθυπουργικό γραφείο κάνουν ακόμη πιο βαρύ οι ενδείξεις ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται όλο και πιο κο­ντά στην αυτοδυναμία.

Πιο συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση της Pulse (ΣΚΑΪ) η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 35% έναντι 27% του ΣΥΡΙΖΑ (διαφορά 8%). Στην έρευνα της Alco (για το Open) η διαφορά είναι στις 8,5 μονάδες (29,8% – 21,3%) και σε αυτήν της Opinion Poll η διαφορά είναι διψήφια (11,2%), με τη Νέα Δημοκρατία να συγκεντρώνει 34,5% έναντι 23,3% του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν και κανείς δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια με σαφή τρόπο, στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα, ενώ ανακυκλώνονται ακόμη και σενάρια περί διαδοχής του κ. Τσίπρα. Στην παρούσα φάση όλα αυτά φαντάζουν πολύ πρόωρα, αλλά τα πάντα θα εξαρτηθούν αφενός από το αν η Νέα Δημοκρατία θα καταφέρει να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία και αφετέρου από το πόσο ευρεία θα είναι η ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε περίπτωση αυτοδυναμίας και μεγάλης ήττας κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις που ενδεχομένως να δρομολογηθούν. Ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει και ο αριθμός των βουλευτών που θα αθροίσουν Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής.

Αν δηλαδή θα φτάσουν στον… απρόσιτο αριθμό των 200 (βουλευτών) που απαιτούνται για την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου και την κατάργηση της απλής αναλογικής.


Σχολιάστε εδώ