Κάλπες σε πολεμικό κλίμα; Μόνο τη χώρα δεν εξυπηρετεί…

Κάλπες σε πολεμικό κλίμα; Μόνο τη χώρα δεν εξυπηρετεί…

ΜΑΚΗΣ ΚΟΥΡΗΣ - Θαρραλέα

Ποιος ο λόγος που έσπευσε ο υπουργός Άμυνας να… εξαγγείλει σύγκρουση με την Τουρκία, λέγοντας ότι θα είμαστε μόνοι μας;

-Αυτές τις κρίσιμες ώρες, ο πρωθυπουργός πρέπει να δημοσιοποιήσει όσα συζήτησε με τον Ερντογάν στις δυόμισι ώρες που κράτησε η τετ-α-τετ συνάντησή τους

Πυκνώνουν τα σύννεφα, αυξάνουν τα ερωτηματικά και φορτίζεται η ατμόσφαιρα μετά την ξαφνική εμφάνιση του μετριοπαθούς –όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα διαδρομή του– υπουργού Άμυνας και μέχρι πριν από λίγους μήνες Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεών μας, ναυάρχου Ευ. Αποστολάκη στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του Alpha της περασμένης Πέμπτης, όπου από αυτά που είπε μόνο ο τίτλος «Πολεμικό Ανακοινωθέν» έλειπε.

«Σε περίπτωση σύγκρουσης με την Τουρκία, είμαστε μόνοι μας. Αν χρειαστεί να κάνουμε κάτι, ας υπολογίζουμε ότι θα είμαστε μόνοι μας», δήλωσε. Και πρόσθεσε: «Δεν θα επιτρέψουμε να πάνε οι Τούρκοι στο Καστελλόριζο, γιατί τότε δεν θα υπάρχουν επιλογές». Ποιο είναι το γεγονός, η απειλή, και εμφανίστηκε ξαφνικά ο θεός του πολέμου; Είναι δυνατόν να μιλάει ο υπουργός, με την εμπειρία του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, για… υποθετική σύγκρουση, και μάλιστα να το ανακοινώνει από τηλεοράσεως; Πάλι καλά που δεν έτρεξε ο κόσμος στα σούπερ μάρκετ να πάρει τα απαραίτητα για να μην πεινάσει.

Έφθασε, μάλιστα, στο σημείο ο υπουργός Άμυνας να προειδοποιήσει τον ελληνικό λαό ότι οι σύμμαχοί μας, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι, θα λακίσουν. Από πού το ξέρει αυτό; Ποιος του το είπε; Ο Τραμπ και η Μέρκελ;

Τι μεσολάβησε ξαφνικά μετά την περασμένη Κυριακή, που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διέκοψε την προεκλογική περιοδεία του για να συνεδριάσει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ, εξέλιξη στο άκουσμα της οποίας όλοι σκέφθηκαν ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει με τον γείτονα και χτύπησε συναγερμός. Και, ω της ανώμαλης προσγείωσης, ο κ. Τσίπρας μετά τη λήξη της συνεδρίασης δήλωσε ότι το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε για… τρέχοντα, υπηρεσιακά θέματα… Καμία ανησυχία, σε αντίθεση με το κλίμα που επικρατούσε στα ΜΜΕ λόγω των κινήσεων του τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τις εξαγγελίες για έρευνες στο Καστελλόριζο.

Το κλίμα φορτίστηκε ακόμα περισσότερο και η ανησυχία κορυφώθηκε με τις προειδοποιητικές δηλώσεις του Μαξίμου ότι δεν θα επιτρέψουμε παραβιάσεις της ελληνικής και της κυπριακής ΑΟΖ και τα ταυτόχρονα διαβήματα στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στην Ουάσινγκτον, που κάθε άλλο παρά έβαλαν φρένο στους σχεδιασμούς του Ερντογάν, ο οποίος για άλλη μια φορά έδειξε ότι λειτουργεί σαν Αλή Πασάς της περιοχής. Και της… «γαλάζιας πατρίδας του»…

Όλα αυτά που συμβαίνουν τις δύο τελευταίες εβδομάδες έρχονται να δικαιώσουν εκείνους που αποκρυπτογράφησαν σωστά το άρθρο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην «Καθημερινή» στις 9/6, όπου μιλούσε ευθέως για «Νέα Ίμια» που «κάποιοι» έχουν μαγειρέψει, με κόστος νέα απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας. Τελικά, ο κ. Σημίτης κάτι ήξερε. Αποδεικνύεται ότι είχε καλή πληροφόρηση, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός προειδοποιούσε ότι από τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν «οι λύσεις δεν θα είναι ευχάριστες».

Και αυτή η… εξέλιξη ήταν σε… γνώση της Ουάσινγκτον. Ο πρέσβης των ΗΠΑ κ. Τζ. Πάιατ επιχείρησε να το διαψεύσει, αλλά κάθε άλλο παρά έπεισε ότι τη… νύφη δεν θα την πληρώσει πάλι η Ελλάδα, το μόνιμο κορόιδο… Συγκεκριμένα, η πρεσβεία, απαντώντας στους ισχυρισμούς του πρώην πρωθυπουργού, είπε: «Τα ενεργειακά ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να αποτελέσουν κινητήρια δύναμη συνεργασίας, ένα win – win, σε αντίθεση με έναν οδηγό για συγκρούσεις». Με δυο λόγια, η Αμερική είναι υπέρ της μοιρασιάς… Πάλι η Ελλάδα χαμένη…

Να σημειώσουμε ότι στα άμεσα πλάνα της Τουρκίας είναι και η διχοτόμηση της Κύπρου με τη δημιουργία τετελεσμένων στην Αμμόχωστο.

Όλα αυτά οδηγούν στη βέβαιη εκτίμηση ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης όχι απλώς ήξερε κάτι, αλλά έχει πολύ καλή ενημέρωση για τα σχέδια δημιουργίας «νέων Ιμίων» στο Αιγαίο, κατά τις απαιτήσεις της Άγκυρας. Και δεν θα είναι υπερβολή αν πούμε ότι πιθανότατα είναι γνώστης των τεκταινομένων στην ελληνική ΑΟΖ και ο αμερικανός πρέσβης, με την απάντηση της πρεσβείας στην ουσία να επιβεβαιώνει τα… μαγειρέματα.

Και εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι είναι μεγάλη παράλειψη του πρωθυπουργού που δεν ζήτησε από τον κ. Σημίτη μια ενημέρωση για τα σχέδια που έχουν στόχο τη δημιουργία «νέων Ιμίων», κάτι που θα είναι μια ακόμη μεγάλη ήττα για την Ελλάδα, με την Τουρκία να ενισχύεται… Με ό,τι σημαίνει αυτό για το αύριο της χώρας μας…

Δεν θέλουμε ούτε ως φευγαλέα σκέψη να δεχτούμε αυτά που συζητιούνται στους «πολιτικούς καφενέδες» (φράση του κορυφαίου δημοσιογράφου Χάρη Μπουσμπουρέλη), ότι δηλαδή όλο αυτό το σκηνικό είναι στημένο από… όλες τις πλευρές εν όψει των εκλογών, για να δημιουργηθεί κλίμα που εξυπηρετεί την κυβέρνηση. Και έτσι να κερδίσει τις εκλογές. Ακόμη και ως απλή σκέψη να υπήρχε σε κάποια μυαλά, που δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι θα χάσουν την καρέκλα, θα ήταν έ­γκλημα κατά της πατρίδας.

Για να ξεκαθαρίσει, όμως, η κατάσταση και να ξέρει η Ελλάδα πού πατάει και ποια θα είναι τα επόμενα βήματά της για την κατοχύρωση της ελληνικής κυριαρχίας και την προστασία των συμφερόντων του λαού της, θα πρέπει, κύριε πρωθυπουργέ, να μάθει ο ελληνικός λαός τι συζητήσατε στην τετ-α-τετ συνάντησή σας με τον Πρόεδρο της Τουρκίας στο τέλος της τελευταίας επίσκεψής σας στην Άγκυρα – συνάντηση που κράτησε δυόμισι ώρες και στην οποία δεν ήταν κανένας άλλος παρών.

Οι ώρες είναι καυτές.
Ιδιαίτερα μετά το τελεσίγραφο του υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη προς τους απέναντι, το οποίο ασφαλώς απέστειλε με τη δική σας έγκριση.

Είναι η ώρα να βγουν ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ, Αλέξη Τσίπρα.

Και κάτι ακόμη, κύριε πρωθυπουργέ: Γιατί θα είμαστε ΜΟΝΟΙ μας στην περίπτωση σύγκρουσης με την Τουρκία, όπως διακήρυξε ο υπουργός Άμυνας; Εκεί κατάντησαν οι σύμμαχοί μας; Και οι εταίροι μας στην ίδια ρότα. Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά…

Προκαλεί, όμως, πάρα πολλά ερωτηματικά ο λόγος για τον οποίο ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης έσπευσε να δημοσιοποιήσει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης ότι σε περίπτωση σύγκρουσης με την Τουρκία «θα είμαστε μόνοι μας». Το έκανε για να μας λυπηθούν; Καταφέραμε να μην είναι ούτε ένας μαζί μας; Για την Ελλάδα, ρε γαμώτο;

Πάντως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος είναι σε εντελώς αντίθετη γραμμή. Πρόσφατα, μετά την επιθεώρηση του Στόλου, έστειλε προς κάθε κατεύθυνση, με πρώτο παραλήπτη τον γείτονα, το παρακάτω μήνυμα:
«Διαμηνύουμε προς κάθε γείτονα χώρα, και ιδίως προς τη φίλη και γείτονα Τουρκία, ότι βάση της φιλίας και της καλής γειτονίας μας, καθώς και της ευρωπαϊκής της προοπτικής –την οποία ευνοούμε ειλικρινώς–, είναι η πλήρης και πιστή τήρηση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους. Τούτο, άλλωστε, συνιστά και θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ».

Φωτο: athensvoice


Σχολιάστε εδώ