Β. Θεοτοκάτος: Θέλουν πράγματι ανεξάρτητη Δικαιοσύνη;

Β. Θεοτοκάτος: Θέλουν πράγματι ανεξάρτητη Δικαιοσύνη;


Tου
ΒΑΣΙΛΗ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ
Επιτίμου Δικηγόρου – προέδρου της ΑΣΠΕ


Έγινε πολύς λόγος το προηγούμενο χρονικό διάστημα για τη λεγόμενη συνταγματική αναθεώρηση, που φαίνεται ότι ήθελε να πραγ­ματοποιήσει η κυβέρνηση των συντρόφων των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Για να γίνει, όμως, μια συνταγματική αναθεώρηση απαιτείται, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 110 του Συντάγματος, να αποφασίσει η παρούσα Βουλή σε δύο ψηφοφορίες, που θα απέχουν τουλάχιστον έναν μήνα, με πλειοψηφία 180 βουλευτών, για τις διατάξεις που θα αναθεωρηθούν. Ακολούθως, θα πρέπει η επόμενη Βουλή να αποφασίσει με πλειοψηφία 151 βουλευτών την ψήφιση των εν λόγω διατάξεων.

Ήδη έχουμε εισέλθει σε προεκλογική περίοδο και η λεγόμενη συνταγματική αναθεώρηση έμεινε στα χαρτιά. Ήταν, όμως, χαρακτηριστικό των προτάσεων εκ μέρους των κομμάτων και των συζητήσεων που έγιναν ότι ουδόλως εθίγη το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και της τροποποιήσεως του άρθρου 90 του Συντάγματος, βάσει του οποίου η επιλογή των προέδρων και των αντιπροέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων (Συμβουλίου της Επικρατείας, Αρείου Πάγου και Ελεγκτικού Συνεδρίου), όπως και του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, γίνεται από το υπουργικό συμβούλιο.

Ενώ εμφανίζονται όλοι ως δήθεν κοπτόμενοι υπέρ της ανεξαρ­τησίας της Δικαιοσύνης, στην πράξη οι κομματικές ηγεσίες επιδιώκουν το αντίθετο, αφού δεν εννοούν να αλλάξουν τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Επέσπευσε η κυβέρνηση των συντρόφων του ΣΥΡΙΖΑ και των λοιπών προθύμων των υπουργικών κα­θισμάτων να επιλέξει νέα πρόεδρο του Αρείου Πάγου και νέα εισαγγελέα, την ώρα που απέρχεται από την εξουσία, με άγνωστο το μέλλον ως προς το εάν τελικώς θα αναλάβουν.

Διερωτάται ο διακεκριμένος ανώτατος δικαστικός λειτουργός και πρόεδρος επί τιμή του Αρείου Πάγου κ. Βασίλειος Νικόπουλος στο βιβλίο του «Αγαπημένο μου… Σύνταγμα ή α­ντιΣυνταγματικοί παραΛογισμοί – Η αλήθεια για την σημερινή αντισυνταγματική κατάσταση της Ελλάδος» τα ακόλουθα: «Πώς αλλιώς θα επιτευχθεί η πραγματική ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης; Ένας μόνο τρόπος υπάρχει: η ανάδειξη της ηγεσίας της από την Ολομέλεια εκάστου Ανωτάτου Δικαστηρίου…

Ειδικότερα οι αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου θα αναδεικνύονται από την Ολομέλεια του Ανωτάτου αυτού Δικαστηρίου, μεταξύ όλων των μελών αυτού (αρεοπαγιτών), όχι όμως διά ψηφοφορίας αλλά διά κληρώσεως. Θα τοποθετούνται στην κληρωτίδα οι αρεοπαγίτες που έχουν συμπληρώσει τριετία ή διετία στον βαθμό του αρεοπαγίτη και σε δημόσια συνεδρίαση θα κληρώνονται όσοι απαιτούνται για την πλήρωση των θέσεων των αντιπροέδρων.

Η Ολομέλεια επίσης θα αναδεικνύει με τον ίδιο τρόπο τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, αλλά η κλήρωση θα γίνεται μόνο μεταξύ των αντιπροέδρων. Με τον ίδιο τρόπο θα αναδεικνύονται και οι ηγεσίες όλων των άλλων Ανωτάτων Δικαστηρίων, καθώς και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Με την έναρξη της εφαρμογής του νέου συστήματος ο εισαγγελέας θα προ­έρχεται από τους αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, εφεξής όμως θα κληρώνεται εναλλάξ από τον κλάδο των αρεοπαγιτών και τον κλάδο των αντιεισαγγελέων…».

Συμπληρώνει δε ο ακέραιος αυτός δικαστικός λειτουργός: «Αυτός είναι πράγματι ο αδιάβλητος τρόπος επιλογής της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων, που θα την κατα­στήσει πράγματι ανεξάρτητη. Η λύση αυτή προϋποθέτει την εξυγίανση του πολιτικού μας συστήματος και τον πραγματικό εκδημοκρατισμό του. Διότι, ας μη γελιόμαστε, το πολιτικό σύστημα στη χώρα μας πάσχει από έλλειψη γνησίου δημοκρατικού φρονήματος και κυριαρχείται από τη λεγόμενη “κομματική δημοκρατία”, η οποία είναι ο μεγαλύτε­ρος ίσως εχθρός του δημοκρατικού μας πολιτεύματος στην εποχή μας!». Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα.

Οι προτεινόμενες λύσεις για εκλογή με ψηφίζοντες όλους τους δικαστές ή από ολό­κληρη τη Βουλή είναι λύσεις που θα μεταβάλουν την επιλογή σε εκλογή υποψηφίων βουλευτών και αυτό δεν οδηγεί στην πραγματική ανεξαρ­τησία της Δικαιοσύνης. Ακόμη και τώρα θα μπορούσαν να καθιερώσουν τα όσα προτείνει ο διακεκριμένος επίτιμος πρόεδρος του Αρεί­ου Πάγου, χωρίς αναθεώρηση του Συντάγματος, με την κλήρωση να γίνεται σε δημόσια συνεδρίαση υπό του υπουργικού συμβουλίου. Αυτό, όμως, δεν το θέλουν οι απερχόμενοι από την εξουσία σύντροφοι.


Σχολιάστε εδώ