Τι περιμένει όσους “πιάνονται” να μην κόβουν αποδείξεις

Τι περιμένει όσους “πιάνονται” να μην κόβουν αποδείξεις

Σημαντικός αριθμός ελεγκτών της φορολογικής διοίκησης έχουν ξεκινήσει σαρωτικούς ελέγχους για την έκδοση αποδείξεων και την απόδοση παρακρατούμενων φόρων. Βασικό όπλο εναντίον των παραβατών που εντοπίζονται να μην έχουν εκδώσει αποδείξεις είναι η ποινή του λουκέτου για τουλάχιστον δυο ημέρες καθώς και τα χρηματικά πρόστιμα.

Το βασικό μέτρο που λαμβάνεται στις περιπτώσεις μη έκδοσης περισσότερων από 10 αποδείξεων ή αξίας άνω των 500 ευρώ είναι η αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 48 ώρες. Η διάρκεια της αναγκαστικής διακοπής λειτουργίας αυξάνεται σε περίπτωση υποτροπής ή άρνησης ελέγχου. Σε περίπτωση άρνησης ελέγχου ή άσκησης βίας σε βάρος των ελεγκτών τότε η αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης μπορεί να φθάσει ακόμη και τον ένα μήνα.

Εκτός από την ποινή του λουκέτου επιβάλλεται και πρόστιμο. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και 500 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

Σε περίπτωση διαπίστωσης, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου, εκ νέου διάπραξης της ίδιας παράβασης, εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο 100% επί του φόρου που θα προέκυπτε από τη μη εκδοθείσα απόδειξη ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 500 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των χιλίων 1.000 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

Στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο 200% επί του φόρου που θα προέκυπτε από τη μη εκδοθείσα απόδειξη (τιμολόγιο)  ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 1.000 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των 2.000 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ στο capital.gr


Σχολιάστε εδώ