Στο στόχαστρο της Εφορίας η Airbnb!
Πρόκειται για το καινούργιο… φρούτο, τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, που είναι μια φθηνή λύση σε σχέση με το ξενοδοχείο για όσους θέλουν να ταξιδεύσουν σε μια χώρα για ολιγοήμερες διακοπές ή για επαγγελματικούς λόγους.
Η πλατφόρμα Airbnb έχει επεκταθεί σε πάρα πολλές χώρες, όχι μόνο στην Ευρώπη και στην Αμερική αλλά και γενικά σε όλο τον κόσμο. Μόνο που δεν δείχνει να έχει καλές σχέσεις με την Εφορία εδώ. Φαίνεται ότι δεν δηλώνει τη δραστηριότητά της, από την οποία έχει πάρα πολλά έσοδα.
Και ήδη έχει μπει στο στόχαστρο των ελεγκτών. Αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα διατίθενται πάνω από 130.000 καταλύματα με τη μορφή της βραχυχρόνιας μίσθωσης, όμως μέχρι το τέλος Ιανουαρίου είχαν δηλωθεί εμπρόθεσμα 51.513, ήτοι κάτω από τα μισά. Το συνολικό ποσό των ενοικίων που εισπράχθηκαν το 2018 από την εκμετάλλευση ακινήτων μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης ήταν 186 εκατ. ευρώ έναντι 62 εκατ. ευρώ το 2017.
Ο εντοπισμός των ακινήτων που έχουν «δοθεί» στην Airbnb γίνεται από εφοριακούς, που κλείνουν δωμάτια και περιμένουν να δουν αν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα δηλώσει τα ενοίκια που πήρε.
Να σημειωθεί ότι το 2018 πάνω από 2.150.000 άτομα επέλεξαν τη λύση της Airbnb. Από αυτούς, 1.800.000 ήταν ξένοι και οι υπόλοιποι Έλληνες. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος η εισερχόμενη κίνηση διαμορφώθηκε στους 33.072.000 ταξιδιώτες.
Που σημαίνει ότι το 5,5% των ξένων κατέφυγε στη λύση της Airbnb και όχι κάποιου ξενοδοχείου. Ο αριθμός των επισκεπτών που έφερε η Airbnb στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλος και μπορεί να συγκριθεί μόνο με τους μεγάλους tour operators, όπως η TUI και η Thomas Cook. Σε σχέση δε με το 2017 ο αριθμός των επισκεπτών μέσω Airbnb είναι αυξημένος.