Χρ. Χαλαζιάς: Σε αδιέξοδο η Αλβανία, χωρίς συμμάχους ο Ράμα, μόνη η ελληνική μειονότητα

Χρ. Χαλαζιάς: Σε αδιέξοδο η Αλβανία, χωρίς συμμάχους ο Ράμα, μόνη η ελληνική μειονότητα


Του
ΧΡΗΣΤΟΥ Η. ΧΑΛΑΖΙΑ


H Αλβανία κλονίζεται, εδώ και αρκετούς μήνες, από μαζικές διαδηλώσεις και βαδίζει σε μείζονα πολιτική κρίση, με την αντιπολίτευση και τον λαό να ζητούν αλλαγή κυβέρνησης και προκήρυξη εθνικών εκλογών. Το θέμα δεν είναι μόνο εσωτερικό. Αντιθέτως επηρεάζει τα γεωπολιτικά – γεωοικονομικά σχέδια και συμφέροντα των ΗΠΑ και της γερμανικής Ευρώπης στα Δυτικά Βαλκάνια, που έχουν δύο κυρίως στόχους: 1) Συμφωνία αλλαγής των συνόρων με ανταλλαγή εδαφών ανάμεσα σε Σερβία – Κόσοβο – Αλβανία. 2) Καθυστέρηση της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της «Βόρειας Μακεδονίας» για την ένταξη στην ΕΕ.

Εξάλλου είναι δεδομένες οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της νατοϊκής συμμαχίας μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας, εξαιτίας των ιδιαίτερων συμφερόντων τους (μην ξεχνάμε ότι η Γερμανία με το Βατικανό, με Πάπα τον Πολωνό Βοϊτίλα, διέλυσαν τη Γιου­γκοσλαβική Ομοσπονδία αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία των κρατών-μελών της). Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται γεωπολιτικά για την περιοχή, προκειμένου να φράξουν τη ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια, ενώ η Γερμανία ενδιαφέρεται κυρίως οικονομικά.

Η Γερμανία είναι αυτή που μέχρι πριν από λίγο καιρό αδιαφορούσε για όσα γίνονταν στο εσωτερικό (τον στήριξε στις εκλογές του 2017) της Αλβανίας και όσα λέγονταν για τον Ράμα.

Μπροστά στο πολιτικό αδιέξοδο ο Ράμα ζήτησε να δει τους πρέσβεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να τους εξηγήσει με κάθε λεπτομέρεια τους λόγους για τους οποίους επιμένει στη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών, παρότι η αντιπολίτευση δεν συμμετέχει, καταγγέλλοντας τον πρωθυπουργό ως αρχινονό της αλβανικής μαφίας και ζητώντας ελεύθερες εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε 40 από τις 60 περιφέρειες να κατέβουν υποψήφιοι μόνο από το κυβερνών κόμμα, όπου δεν θα υπάρχει συμμετοχή της ελληνικής μειονότητας.

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, βλέποντας την αδιάλλακτη θέση του Ράμα, υπέγραψε διάταγμα με το οποίο ακύρωνε τις εκλογές μέχρι να βρεθεί κάποια συμβιβαστική λύση. Ως απάντηση στη θέση αυτή του Προέδρου ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Εάν κάποιος παρεμποδίσει τις εκλογές, τότε θα δει αυτό που δεν έχει δει ούτε στον ύπνο του, στα χειρότερα όνειρά του». Επισήμανε δε ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, που θα μπορούσε να παίξει διαιτητικό ρόλο, αλλά έχει σταματήσει να λειτουργεί καθώς αρκετοί δικαστές διώκονται για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις.

Τις τελευταίες ώρες ο Ράμα ζήτησε τη (διπλωματική) παρέμβαση των ξένων δυνάμεων για την κρίση στη χώρα του και πρώτα επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με τον Γιούνκερ και την επίτροπο Εξωτερικών Μογκερίνι, και αυτό για δύο λόγους: Πρώτον, για να πιέσουν τις χώρες που αντιδρούν (Κάτω Χώρες, Γαλλία κ.ά.) στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και, δεύτερον, για να επηρεάσουν την αντιπολίτευση, προκειμένου να αποδεχθεί τη διεξαγωγή των εκλογών.

Η έκπληξη για τον Ράμα ήρθε από τη σύμμαχό του, τη Γερμανία. Συγκεκριμένα, η Άν­γκελα Μέρκελ πρότεινε να δοθεί ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για τις δύο χώρες που είναι συνδεδεμένες στην επίσημη ατζέντα της ΕΕ, Αλβανία και «Βόρεια Μακεδονία», τον Οκτώβριο, δεδομένου ότι δεν πληρούν αρκετές προϋποθέσεις.

Στην ανακοίνωση της Μέρκελ για την αλλαγή ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αντέδρασε ο πρωθυπουργός της «Βόρειας Μακεδονίας» Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος προειδοποίησε την ΕΕ ότι κινδυνεύει να καταρρεύσει σε περίπτωση που δεν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μέσα στο καλοκαίρι, καθώς υπάρχει κίνδυνος να γίνουν πρόωρες εκλογές στη χώρα του. Άλλωστε η προοπτική της «ευημερίας και ασφάλειας» στους κόλπους της ΕΕ ήταν το μοναδικό επιχείρημά του προς τους συ­μπατριώτες του για την «εθνική υποχώρηση» στο ζήτημα του ονόματος, για την οποία ποτέ δεν έπαψε να τον στοχοποιεί η αντιπολίτευση του VMRO-DPMNE.

Με τη θέση αυτή της Μέρκελ συμφώνησαν οι Κάτω Χώρες και η Γαλλία. Η χώρα μας έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση μόνο τον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας και μέχρι εκεί, αγνοώντας όμως τις ανησυχίες για το μέλλον της μειονότητας και τη διασφάλιση των περιουσιών της.

Η κατάσταση στην πλειοψηφική ελληνική Χειμάρρα είναι ανήσυχη, καθώς υποψήφιος για τη δημαρχία (μετά την απόρριψη του Φρέντι Μπελέρη, της μειονοτικής οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑ) κατεβαίνει μόνο ο σημερινός δήμαρχος και στενός φίλος του Ράμα Γιώργος Γκόρος, από τον οποίο αφαίρεσε την υπηκοότητα η ελληνική κυβέρνηση.

Φωτο: dev.nrt24.ru


Σχολιάστε εδώ