Ν. Στραβελάκης: Να κάνουμε εφιάλτη τη νίκη του Μητσοτάκη…

Ν. Στραβελάκης: Να κάνουμε εφιάλτη τη νίκη του Μητσοτάκη…


Του
ΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗ,
Οικονομολόγου του Εθνικού
και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών


Ο κ. Μητσοτάκης βγήκε στα κανάλια, όπου διακήρυξε με περίσσιο θράσος ότι ο νεοφιλελευθερισμός είναι η λύση για την κοινωνία. Οι εξαγγελίες του περιλαμβάνουν την επταήμερη εργασία, τις επιχειρησιακές συμβάσεις, τις συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και φυσικά τον νόμο και την τάξη, με πρώτο μέτρο την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Ξέχασε ότι ύστερα από τριάντα χρόνια νεοφιλελεύθερων πολιτικών οι κοινωνίες πληρώνουν τα σπασμένα των φωστήρων της αγοράς. Παραβλέπει ότι το δημόσιο χρέος, που βαρύνει μέχρι τα τρισέγγονά μας, είναι τα κέρδη των εργολάβων του Δημοσίου και οι ζημιές των τραπεζών. Επιμένει ότι υπεύθυνοι για την κρίση είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, που πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν τα βάρη που γεννά.

Το ερώτημα είναι: Ποιος του έδωσε αυτό δικαίωμα; Μα, φυσικά, ο Τσίπρας. Αυτός θεσμοθέτησε και σε ορισμένες περιπτώσεις εφάρμοσε το όνειρο του Μητσοτάκη. Δική του πολιτική ήταν οι επιχειρησιακές συμβάσεις και η εφαρμογή του επταημέρου στη Philip Morris-Παπαστράτος. Να μην ξεχνάμε ότι ο κ. πρωθυπουργός επισκέφθηκε το εργοστάσιο της εν λόγω εταιρείας, μιας και αποτέλεσε τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση επί των ημερών του.

Ποια είναι όμως η ουσία πίσω από όλα αυτά; Μα, φυσικά, η ισοπέδωση των μισθών και των εργασιακών σχέσεων. Διαφορετικά πώς θα μας προτιμήσουν οι ξένοι επενδυτές; Δεν αντιλαμβάνονται –ή, καλύτερα, κάνουν πως δεν αντιλαμβάνονται– ότι σε περιβάλλον καπιταλιστικής κρίσης οι επενδύσεις, τόσο παγκόσμια, όσο και στην Ελλάδα, δεν πλησιάζουν ούτε παρασάγγας τα προ 2008 επίπεδα. Αυτό άλλωστε παραδέχονται το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα και όλοι οι συντηρητικοί διεθνείς οργανισμοί.

Ο μόνος που νομίζει ότι με την παρουσία του στην κυβέρνηση θα ξεσπάσει ορυμαγδός επενδύσεων είναι ο κ. Μητσοτάκης. Βέβαια τα γεγονότα τον διαψεύδουν, η εταιρεία Frigoglass, που ανήκει στον Όμιλο εταιρειών της Coca-Cola Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως, έκλεισε το εργοστάσιό της στην Πάτρα, χωρίς να περιμένει την έλευσή του. Φυσικά, κανένα τηλεοπτικό δελτίο δεν ανέφερε την είδηση, ενώ κανένα κόμμα, πλην της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της τοπικής επιτροπής Αχαΐας του ΚΚΕ, δεν έβγαλε ανακοίνωση για το θέμα. Δεν είναι ώρα, σου λένε, να τα βάζουμε με ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους λίγες βδομάδες πριν από τις εκλογές.

Όμως και τα συμπεράσματα της έκθεσης της Κομισιόν φαίνεται να διαφωνούν, εκτός από τα συμπεράσματα του κ. Τσίπρα, και με τις πολιτικές του κ. Μητσοτάκη. Η Κομισιόν ισχυρίζεται, λανθασμένα βέβαια, ότι το 1 δισ. ευρώ που λείπει από τα 2,2 δισ. του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2019 οφείλεται στην εφαρμογή της ρύθμισης των 120 δόσεων που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, μας λέει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι οι οφειλέτες του Δημοσίου είχαν να πληρώσουν σε 12 δόσεις και δεν χρειάζονταν διευκολύνσεις.

Την ίδια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι θα επεκτείνει το μέτρο των 120 δόσεων, ώστε να συμπεριλάβει επιπλέον νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Εάν πρόκειται να νομοθετήσει ανεξάρτητα από την αρνητική τοποθέτηση της Κομισιόν, προκαλώντας την ενεργοποίηση του «κόφτη», πρέπει να το ξεκαθαρίσει από τώρα. Αν πάλι, όπως ο κ. Τσίπρας πλειστάκις κατά το παρελθόν, λέει καμία ιστορία για να περνάει η ώρα, επίσης πρέπει να το ξεκαθαρίσει.

Αυτό που νομίζω εγώ είναι ότι οι διευκολύνσεις και οι φοροελαφρύνσεις που τάζει ο κ. Μητσοτάκης έχουν ήδη παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες από την έκθεση της Κομισιόν, όπως συνέβη και με τα επιδοματικά πουρμπουάρ του κ. Τσίπρα.

Έτσι, από τις πολιτικές του κ. Μητσοτάκη θα περισσέψει μόνο η ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων και οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Οι φοροελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη και οι επενδυτές από το εξωτερικό θα μείνουν στα λόγια, όπως τα «Ζάππεια» του κ. Σαμαρά. Η καπιταλιστική κρίση συνεχίζεται, βλέπετε, και μάλλον θα στείλει και αυτόν στον κάδο της μνημονιακής ανακύκλωσης.

Εκεί που βρίσκονται ήδη ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο κ. Αντώνης Σαμαράς και οδεύει ολοταχώς ο κ. Αλέξης Τσίπρας. Το ζήτημα είναι ότι μέχρι τότε νέα βάσανα θα έχουν συσσωρευτεί στην πλάτη του κόσμου.
Κάποιοι θα πουν εύλογα: Και τι μπορούμε να κάνουμε με τους συσχετισμούς που έχουν επικρατήσει;

Η απάντηση είναι ότι μπορούμε να τους κάνουμε τη νίκη εφιάλτη. Βάζοντας πραγματικά αριστερές δυνάμεις στη Βουλή, μπορούμε να κοντύνουμε τη νίκης της Δεξιάς, να της στερήσουμε την αυτοδυναμία. Πάλι εύλογα κάποιοι θα πουν ότι αυτό το κάναμε και το αποτέλεσμα ήταν αποκόμματα τύπου Λεβέντη, ΔΗΜΑΡ αλλά και το ΚΙΝΑΛ, που την κρίσιμη στιγμή έγιναν δεκανίκι της κυβερνητικής πλειοψηφίας για το πέρασμα αντιδραστικών μέτρων.

Επίσης σωστή επισήμανση, όμως δεν αναφερόμαστε στα οποιαδήποτε κόμματα. Αναφερόμαστε σε δυνάμεις της πραγματικής Αριστεράς, που επιδιώκουν να γίνουν φωνή των λαϊκών αναγκών και των λαϊκών αγώνων στη Βουλή. Αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, που πρέπει να στείλει κάθε αριστερό και κάθε ριζοσπάστη στην κάλπη, στερώντας από τη Δεξιά την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.


Σχολιάστε εδώ