Το… ατύχημα
Αρκετά χρόνια, ήδη, ζούμε με τον φόβο ενός «ατυχήματος» με την Τουρκία. Σαν να το έχουμε συνηθίσει ή ακόμα και σαν να το περιμένουμε…
Κι αυτό το «ατύχημα», το οποίο… πηγαινοφέρνουν υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ (και όχι μόνο), ανάλογα με την κατάσταση, τα δημοσκοπικά μηχανάκια και τη στρατηγική του Τσίπρα (όποια κι αν είναι αυτή), άρχισε έντονα να συζητείται ανάμεσα σε πολιτικούς, διπλωματικούς αλλά και δημοσιογραφικούς κύκλους…
Και κάπως έτσι αυτοί οι κύκλοι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι το σενάριο μάλλον είναι… μέσα απ’ τη ζωή βγαλμένο, ύστερα μάλιστα και από την παρέμβαση Σημίτη, ο οποίος σε άρθρο του τόνισε ότι φοβάται για… νέα Ίμια.
Είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός που εγκαινίασε τη θητεία του και την ταύτισε ως έναν βαθμό με το γκριζάρισμα του Αιγαίου βρίσκει την ευκαιρία, εκτός από το να μας πει… τι ξέρει (έστω και με τον τρόπο αυτό), να δικαιολογηθεί για την άθλια εκείνη «επίσημη πρώτη» εντός Βουλής (που είναι το λιγότερο) και κυρίως για όσα τραγικά, σε πολιτικό επίπεδο, συνέβησαν τη νύχτα των Ιμίων και κατέληξαν με τη θυσία τελικά των Καραθανάση, Βλαχάκου και Γιαλοψού.
Ο κύκλος της Ιστορίας
Στο άρθρο του ο πρώην πρωθυπουργός προτείνει την επίσπευση ενός οδυνηρού συμβιβασμού, ο οποίος καθίσταται απαραίτητος και αναγκαίος εξαιτίας διαχρονικών εγκληματικών σφαλμάτων και παραλείψεων των ελληνικών κυβερνήσεων από το 1996 μέχρι και σήμερα.
«Η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν γνωρίζει ότι ακολουθήσαμε και ακολουθούμε μέχρι τώρα συνειδητά μια πολιτική στην οποία κυριαρχεί η επίκληση των δικαιωμάτων μας, αλλά αποφεύγουμε να τα κατοχυρώσουμε για να μην προκαλέσουμε αμφισβητήσεις. Αναγνωρίζουμε τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, αλλά εν γνώσει μας δεν επιδιώξαμε την εφαρμογή τους γιατί θεωρούμε πιθανό να προκύψουν αρνητικές επιπτώσεις για τη χώρα. Υπογράψαμε και κυρώσαμε τη διεθνή σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας το 1982, η οποία προβλέπει ότι η αιγιαλίτιδα ζώνη μιας χώρας έχει εύρος 12 μίλια. Παρ’ όλα αυτά δεν έχουμε αυξήσει τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια».
Δηλαδή, παραδέχεται ότι οι κυβερνήσεις του και όσες ακολούθησαν αμέλησαν εγκληματικά να προχωρήσουν σε όσες κινήσεις ήταν απαραίτητες για την κατοχύρωση των εθνικών συμφερόντων της χώρας!
Ποιοι είναι όμως οι λόγοι για τους οποίους οι πολιτικοί μας εκπρόσωποι δεν κατάφεραν να κάνουν το καθήκον τους;
Ο πρώην πρωθυπουργός σημειώνει: «Το γεγονός αυτό (η τουρκική επιθετικότητα, δηλαδή), αντί να προκαλέσει την αρνητική στάση και τη διαμαρτυρία των συμμάχων της Ελλάδας, πιθανόν να τους οδηγήσει σε μια επιφυλακτική στάση. Να θεωρήσουν ότι έχουν την ευκαιρία να τελειώνουν με τις ελληνοτουρκικές διαφορές και έτσι να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο».
Δηλαδή, οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν κατάφεραν ποτέ να επενδύσουν σε προστάτιδες δυνάμεις ή απλώς έχουν παγιωμένη την πεποίθηση ότι αυτές μόνον προστάτιδες δεν είναι…
Η απειλή…
Η «Γενί Ακίτ» είναι εφημερίδα που υποστηρίζει το ΑΚΡ και τον Ερντογάν. Σε δημοσίευμά της σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρίας δημοσκοπήσεων Areda ο τουρκικός λαός παρέχει πλήρη στήριξη στην επιχείρηση «Πέλμα» που διεξάγουν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως και στην επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη. Επίσης, σύμφωνα με την εταιρεία το «έθνος στο θέμα των S-400 υποστήριξε την ανυποχώρητη στάση έναντι των ΗΠΑ»…
Κυρίως, όμως, αυτός ο λαός δίνει την απόλυτη στήριξή του στην κυβέρνηση, ενάντια στις απειλές που δέχεται η κυβέρνηση και κατ’ επέκταση η χώρα…
Από πού δέχεται απειλές; Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Από Ιράκ, Συρία, Αιγαίο, ‘‘Δυτική Θράκη’’ και Ανατολική Μεσόγειο»…
Αυτή είναι… απειλή, όχι αστεία. Όχι τόσο σαφής, όπως τα… πυρηνικά του Σαντάμ, αλλά κι αυτή την κάνει τη δουλειά της…
Γιατί στο μυαλό του μέσου τούρκου πολίτη παγιώνεται η αντίληψη ότι η ελληνική Θράκη αποτελεί απειλή για τη χώρα του, άρα μπορεί να καταλάβει και να υπερασπιστεί με τη ζωή του μια πιθανή επίθεση της χώρας του σε αυτήν την περιοχή…
Πόλη
Στις 23 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν οι επαναληπτικές δημοτικές εκλογές για την Κωνσταντινούπολη, καθότι ο Ιμάμογλου… δεν μπορεί να είναι δήμαρχος αυτής της πόλης-ορόσημο για όλο τον κόσμο, όπως το αντιλαμβάνεται ο Ερντογάν δηλαδή…
Οι κομματικοί του κυβερνώντος κόμματος εκμεταλλεύονται… ό,τι βρουν για να πείσουν τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν τον εκλεκτό του ΑΚΡ…
Χαρακτηριστικό το επιχείρημα προέδρου της νομαρχιακής οργάνωσης του ΑΚΡ στο Μπιγιόλ: «Αν χάσουμε την Κωνσταντινούπολη, θα διαταραχθεί η πνευματική υγεία του Προέδρου της Δημοκρατίας μας».
Σίγουρα κάτι ξέρει… Αλλιώς δεν θα το… χρησιμοποιούσε…
Τους έδωσε…
Στεγνά έδωσε, χωρίς ωστόσο να μπει σε… ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, την… ελληνική πραγματικότητα το DEB με ανακοίνωση που εξέδωσε και στην οποία ανέφερε ότι υπήρχαν κόμματα της ελληνικής πολιτικής σκηνής που πρότειναν στο DEB να συνεργαστούν σε μια κοινή κάθοδο στις πρόωρες εθνικές εκλογές…
Όχι ότι μας κάνει εντύπωση. Ή ότι έχει σημασία ποιο κόμμα… θα επέλεγε να εκθέσει…
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ελληνικά κόμματα σκέφτηκαν να συμπράξουν με το ακραίο DEB, με μόνο στόχο, φυσικά, τη σίγουρη εκλογή τους…
Έλλη Μητακίδου