Πού ποντάρει ο Μητσοτάκης για την αυτοδυναμία

Πού ποντάρει ο Μητσοτάκης για την αυτοδυναμία

-Νίκη και στις 7 μονοεδρικές

Τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα εξασφαλίσουν στη Νέα Δημοκρατία την πολυπόθητη αυτοδυναμία επιχειρεί να διαμορφώσει –με σχεδιασμένες κινήσεις και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες– ο Κυρ. Μητσοτάκης. Κλειδί θεωρείται το ποσοστό που θα συγκεντρώσει η παράταξη στην κατατμημένη Β΄ Αθηνών, τις τετραεδρικές και τις μονοεδρικές περιφέρειες. Και αυτό διότι αν αναδειχθεί πρώτο κόμμα το όφελος θα είναι 30 και πλέον έδρες. Και θα τη φέρει ακόμη πιο κοντά στο 150+1.

Πιο αναλυτικά:

– Στις προηγούμενες εκλογές (Σεπτέμβριος 2015), ως δεύτερο κόμμα, η ΝΔ είχε εξασφαλίσει στη Β΄ Αθηνών 11 έδρες, ως πρώτο κόμμα στις προσεχείς εκλογές θα φτάσει τις 16 ή 17 έδρες.

– Όσον αφορά τις μονοεδρικές περιφέρειες, στην Πειραιώς έχουν θέσει τον απόλυτο στόχο: Νίκη και στις επτά. Με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ο στόχος αυτός είναι εφικτός. Στις εκλογές του 2015 η ΝΔ είχε κερδίσει δύο μονοεδρικές, την Ευρυτανία και τη Λευκάδα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τις άλλες πέντε, Γρεβενά, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Σάμο και Φωκίδα.

– Καθοριστικής σημασίας όσον αφορά τον κεντρικό στόχο (αυτοδυναμία) είναι η επίδοση, για την ακρίβεια η πρωτιά, του κόμματος στις τετραεδρικές περιφέρειες, εννέα συνολικά (Έβρος, Καβάλα, Ημαθία, Πιερία, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Κορινθία, Κυκλάδες και Χανιά), καθώς μια τέτοια ανατροπή θα αποφέρει στη Νέα Δημοκρατία 18 επιπλέον έδρες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, δεδομένου ότι με βάση το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα στις περιφέρειες αυτές το πρώτο κόμμα παίρνει τρεις έδρες και το δεύτερο μόλις μία. Ενώ σε μία ειδικά (Χανιά) στις προηγούμενες εκλογές, ως πρώτο κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξασφαλίσει και τις τέσσερις έδρες. Στην Πειραιώς θεωρούν ότι σε οκτώ από τις εννιά η νίκη στις 7 Ιουλίου είναι εξασφαλισμένη, ενώ σκληρή μάχη θα δοθεί στα Χανιά. Μία από τις πέντε περιφέρειες που στις ευρωεκλογές διατήρησε την «πρωτιά» ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης, απολύτως στοχευμένα, θα εντάξει ορισμένες από τις πιο πάνω περιφέρειες στις προεκλογικές του περιοδείες. Θέλοντας να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην προσπάθεια που καταβάλλεται σε τοπικό επίπεδο.


Σχολιάστε εδώ