Όμηρος της Novartis η Δικαιοσύνη

Όμηρος της Novartis η Δικαιοσύνη

Εμφύλιος μεταξύ δικαστών και εισαγγελέων

-Φωτιά οι καταγγελίες και οι αποκαλύψεις του αντεισαγγελέα Γιάννη Αγγελή

Eμφύλιος έχει ξεσπάσει στα υψηλά κλιμάκια της Δικαιοσύνης μεταξύ εκείνων που σε κάποια φάση χειρίσθηκαν την καυτή πατάτα που λέγεται «Novartis», από τη στιγμή που η κυβέρνηση θέλησε να την «αξιοποιήσει» για να χτυπήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους, με κάποια φιλόδοξα στελέχη του δικαστικού και εισαγγελικού κλάδου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Και εδώ και πάνω από δύο χρόνια η πολιτική αντιπαράθεση έχει μετακομίσει στα ανακριτικά και εισαγγελικά γραφεία. Με μάρτυρες που στην πορεία των ανακρίσεων αποδείχθηκε ότι θα έπρεπε να είχαν καθίσει από καιρό στο σκαμνί.

Κατ’ αρχάς, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η Novartis κάθε άλλο παρά… παρθένα ήταν. Δεν σημαίνει, όμως, ότι όποιος περνούσε έξω από τα γραφεία αυτού του κολοσσού των φαρμάκων έπαιρνε και το… «πακέτο» (παλιά λεγόταν «τούβλο»).

Πικρή είναι, όμως, η αλήθεια.

Η Novartis δίχασε τη Δικαιοσύνη, με ευθύνη ανώτερων και ανώτατων δικαστών και εισαγγελέων, και κυρίως εκείνων που επέλεξαν στρατόπεδο με βάση την εξουσία… Από κει και πέρα ξεκίνησε στα πρωτοσέλιδα κάποιων εφημερίδων η… παρέλαση πολιτικών που ως μέλη προηγούμενων κυβερνήσεων είχαν χειρισθεί το πλούσιο πακέτο των φαρμάκων. Χωρίς, όμως, να συνοδεύεται και από τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία που θα οδηγούσαν όποιον έβαλε το δάχτυλο στο μέλι με συνοπτικές διαδικασίες στον Κορυδαλλό.

Αυτή είναι η μία πλευρά, η πολύτιμη.

Στα γρανάζια της Novartis, όμως, μπλέχθηκαν και δικαστές και εισαγγελείς. Και οι πρόθυμοι μόνο φανέλα που δεν φόρεσαν, με αντάλλαγμα προαγωγές και ζηλευτές καρέκλες. Όλοι οι άλλοι, όσοι έμειναν πιστοί στον όρκο που έδωσαν, στο πυρ το εξώτερον… Και γεύθηκαν και σκληρά δημοσιεύματα.
Μόνο που ξεχνούν αυτό που η ίδια η ζωή έχει αποδείξει σε πολλές υποθέσεις, όπως σε εκείνη του «βρώμικου ’89»: Όποιος σκάβει τον λάκκο των άλλων, πέφτει ο ίδιος μέσα. Όλοι εκείνοι που είχαν χειρισθεί τότε εκείνη τη στημένη δίωξη εξαφανίσθηκαν…

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου…
Απίστευτες καταστάσεις καταγγέλλει σε εξώδικό του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιάννης Αγγελής, ο οποίος καλεί να καταθέσουν η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου και οι Εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς.

Ο κ. Αγγελής αναφέρεται σε σωρεία παραβάσεων στις έρευνες για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis, σε «fast track» διαδικασίες ενοχοποίησης πολιτικών προσώπων και σε πλήρη γνώση των πάντων από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Καταλήγοντας στο εξώδικο, ο κ. Γιάννης Αγγελής τονίζει:

«Δεν στρέφομαι προσωπικώς εναντίον οποιουδήποτε συναδέλφου, όπως γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί. Απλώς καταγγέλλω πράξεις, το γεγονός δε ότι ορισμένες από αυτές ενδεχομένως να αφορούν και κάποιους φίλους και αγαπητούς από χρόνια συναδέλφους, νυν και πρώην, δεν νομίζω ότι μου δίνει το δικαίωμα να σιωπήσω, αφού ‘‘φίλος μεν ο συνάδελφος, φιλτάτη όμως η αλήθεια’’. Οφείλω και στην περίπτωση της Novartis να τηρήσω τον όρκο που έχω δώσει πριν από 36 χρόνια, ήτοι ‘‘να τηρώ το Σύνταγμα και τους νόμους και να εκτελώ τιμίως και ευσυνειδήτως τα καθήκοντά μου’’».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου υποστηρίζει ότι η μόνη ενημέρωση που είχε αφορούσε αντικείμενα που εμπίπτουν στα καθήκοντά του και ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του έχει επιλέξει να μην τοποθετείται ή με οποιονδήποτε τρόπο να εμπλέκεται σε αξιολογήσεις σχετικά με τη δικονομική μεταχείριση οποιασδήποτε υπόθεσης.

Όλα στο φως
Αίσθηση αλλά και ποικίλες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι χειρισμοί της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξ. Δημητρίου, η οποία με μεγάλη καθυστέρηση διέταξε τη διενέργεια έρευνας με αφορμή την αναφορά του αντεισαγγελέα Γ. Αγγελή. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη αναφορά είχε υποβληθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες. Προκειμένου να… εξισορροπήσει τα πράγματα διέταξε ταυτόχρονα και δεύτερη έρευνα, με αφορμή τις καταγγελίες της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη, σε βάρος του κ. Αγγελή.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου διέταξε πειθαρχική έρευνα σε βάρος του κ. Αγγελή για τη διαρροή της αναφοράς του στον Τύπο αλλά και τους χειρισμούς του σε βάρος συναδέλφων του στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Σε ανακοίνωσή του ο κ. Αγγελής εμπλέκει στις έρευνες για τη Novartis και μέλος της κυβέρνησης, τον οποίο κατονομάζει ως «Ρασπούτιν» και τον οποίο κατηγορεί για εξωθεσμικές δραστηριότητες με στόχο την ενοχοποίηση των πολιτικών προσώπων που μάρτυρες ενέπλεξαν στην υπόθεση. Κάνει επίσης λόγο ο κ. Αγγελής για σωρεία παραβάσεων στις έρευνες και για διαδικασίες ενοχοποίησης «fast truck» πολιτικών αντιπάλων, ενώ υποστηρίζει ότι όλα τα παραπάνω ήταν σε πλήρη γνώση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξ. Δημητρίου.

Τέλος, ο κ. Αγγελής αναφέρει ότι από κοινού με την κ. Δημητρίου είχαν ενημερώσει τον υπουργό Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου σχετικά με «δικονομικώς στραβό δρόμο» που είχε πάρει η ανακριτική πορεία της υπόθεσης. Τον κ. Καλογήρου είχε ενημερώσει ξανά ο κ. Αγγελής σε τετ α τετ συνάντηση τον Δεκέμβριο του 2018. Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε ότι η μόνη ενημέρωση που είχε αφορούσε αντικείμενα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του. Ενώ η κ. Τουλουπάκη αποδίδει στον κ. Αγγελή παρεμβάσεις στο έργο της και προσπάθειες να μπλοκάρει το έργο της.

Οι καταγγελίες-αποκαλύψεις του α­ντεισαγγελέα Γ. Αγγελή πυροδότησαν και πολιτικές αντιδράσεις. Σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για πολιτική σκευωρία όπου εμπλέκονται δύο τουλάχιστον υπουργοί. Άφησε δε σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα ερευνήσει την όλη υπόθεση και ο έλεγχος αυτός θα φτάσει μέχρι το Κοινοβούλιο, αποφεύγοντας ωστόσο να προσδιορίσει με ποιον ακριβώς τρόπο θα γίνει αυτός ο έλεγχος.

Σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής υπογράμμισε ότι η πολιτική σκευωρία για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων αποκαλύφθηκε και πως οι πολίτες απαιτούν πλήρη διερεύνηση σε βάθος από τη Δικαιοσύνη. «Ο ελληνικός λαός θα τιμωρήσει με την ψήφο του τους θλιβερούς πολιτικούς πρωταγωνιστές»μ τονίζει. Ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, το όνομα του οποίου ενεπλάκη στην υπόθεση, ζήτησε την ανάσυρση της μήνυσης που είχε καταθέσει από το αρχείο, διότι, όπως σημειώνει στη σχετική δήλωσή του, το περιεχόμενο (της μήνυσής του) «περί συμμορίας και σκευωριών» επιβεβαιώνεται πλήρως. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται άλλο», επισημαίνει.


Σχολιάστε εδώ