ΟΧΙ στη δεξιά στροφή της χώρας
Αλλαγή γραμμής στο Κίνημα Αλλαγής
-Τι αποφάσισαν σε κλειστή σύσκεψη, παρουσία του Λαλιώτη
Τη στρατηγική τους αναπροσαρμόζουν στη Χαριλάου Τρικούπη μετά την απομάκρυνση του Ευάγγελου Βενιζέλου και πλέον αφήνουν στην άκρη το αφήγημα περί «τρίτης εντολής». Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από το Κίνημα Αλλαγής, αυτό που θα προταχθεί από εδώ και πέρα είναι η δυνατότητα του κόμματος να συμβάλει με την υπευθυνότητά του στην πολιτική σταθερότητα. Παράλληλα μπαίνει και το θεώρημα περί του αποτελεσματικού ελέγχου της όποιας κυβέρνησης προκύψει μετά τις εκλογές.
Την περασμένη εβδομάδα έγινε μια κλειστή σύσκεψη στη Χαριλάου Τρικούπη και η Φώφη Γεννηματά αποφάσισε να εγκαταλείψει τη θεωρία περί «τρίτης εντολής» και γι’ αυτό και στην Κεντρική Επιτροπή στα μέσα της εβδομάδας απέφυγε οποιαδήποτε σχετική αναφορά.
Στην ηγετική ομάδα κυριαρχεί η άποψη ότι με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί είναι πολύ δύσκολο να ανακοπεί η πορεία του Κυρ. Μητσοτάκη και της ΝΔ προς την αυτοδυναμία και άρα το ΚΙΝΑΛ πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να τοποθετείται διαφορετικά.
Από εδώ και πέρα, έως την 7η Ιουλίου ο στόχος είναι να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και να ανεβάσει τα ποσοστά του, αν και ήδη εντοπίζονται προβλήματα σε πολλούς νομούς μετά την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Η υπόθεση Βενιζέλου ήταν ένα πλήγμα για το ΚΙΝΑλ και μένει να φανεί τι επίδραση θα έχει στα ποσοστά. Ωστόσο η Φώφη Γεννηματά εμφανίζεται αισιόδοξη και θεωρεί ότι το κόμμα θα πάει καλά. Γι’ αυτό και θα προσπαθήσει να προσελκύσει και κεντρώους ψηφοφόρους που είχαν κατευθυνθεί στις ευρωεκλογές προς τη ΝΔ με μοναδικό στόχο να στείλουν ηχηρό μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα. «Απευθύνομαι σε εκείνους που στις ευρωεκλογές στράφηκαν προς τη ΝΔ με μοναδικό κριτήριο να φύγει η κυβέρνηση Τσίπρα. Πάμε μαζί τώρα. Δεν είναι επιλογή σας η δεξιά στροφή για τη χώρα», είπε στην Κεντρική Επιτροπή.
Αυτό το προσκλητήριο συστράτευσης είχε σαφή στόχευση και αποτέλεσε προϊόν εκτενούς συζήτησης σε σύσκεψη που έγινε στο επιτελείο της, με ενεργό συμμετοχή του Κώστα Λαλιώτη, του Δημήτρη Ρέππα και άλλων, κατά την οποία αποφασίστηκε η αλλαγή γραμμής, δηλαδή από τη θεωρία περί δύναμης ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών σε δύναμη σταθερότητας και υπεύθυνης αντιπολίτευσης.
Η Φώφη Γεννηματά ουσιαστικά υιοθετεί τη θεωρία Λαλιώτη, σύμφωνα με την οποία η Δεξιά που ετοιμάζεται να έρθει, εάν ο ελληνικός λαός δώσει εντολή διακυβέρνησης στον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα είναι σκληρή, νεοφιλελεύθερη και άκρως αλαζονική και αχαλίνωτη. Και θεωρούν ότι σε αυτό το ενδεχόμενο το ΚΙΝΑΛ μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα.
Μάλιστα ο Κώστας Λαλιώτης έχει μπει μπροστά για να επιστρατευτούν διάφορες δυνάμεις στον δρόμο προς τις κάλπες. Επικοινώνησε με στελέχη και πρώην βουλευτές για να τους πείσει να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια, στη λογική μιας δημοκρατικής πανστρατιάς. Στο πλαίσιο αυτό επέστρεψαν σε θέσεις στο κόμμα, χωρίς όμως να είναι υποψήφιοι, ο Πέτρος Ευθυμίου, που ανέλαβε υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική, και ο Νίκος Χριστοδουλάκης, που τοποθετήθηκε υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής, ενώ την ίδια στιγμή τοποθετήθηκαν στα ψηφοδέλτια στελέχη με διαδρομή.
Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα κλείσει τελευταίο και σε αυτό σύμφωνα με πληροφορίες θα συμμετέχει, στην τελευταία και τιμητική θέση, ο Παύλος Γερουλάνος, ενώ στις πρώτες τρεις θέσεις θα είναι ο Γιώργος Καμίνης, ο Θόδωρος Μαργαρίτης και ο Παύλος Χρηστίδης, που παρέμεινε και εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ.