Η νέα κυβέρνηση θα κάνει τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης

Η νέα κυβέρνηση θα κάνει τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν υπέγραψε το Διάταγμα, όπως είχε πει από την πρώτη στιγμή

-Προς μεγάλη λύπη του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης

Παρέμεινε μέχρι τέλους σταθερός ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στη θέση του ότι δεν μπορούν να γίνουν οι κρίσιμες αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης από μια κυβέρνηση που έχει προκηρύξει εκλογές και στην ουσία λειτουργεί ως υπηρεσιακή. Και τελικά το μόνο Προεδρικό Διάταγμα που υπέγραψε ήταν για τη διάλυση της Βουλής και τη διενέργεια εκλογών στις 7 Ιουλίου, όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός από το βράδυ της μεγάλης ήττας στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές.

Και έτσι το Διάταγμα για τη νέα ηγεσία στον Άρειο Πάγο, στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Ελε­γκτικό Συνέδριο έμεινε στο συρτάρι. Ενήργησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σεβόμενος απόλυτα το Σύνταγμα, που κάθε άλλο παρά θεωρεί ότι η μόνη αποστολή του Ανώτατου Άρχοντα είναι η… τυπική υπογραφή του.

Ελπίζει…
Ο πρωθυπουργός, πάντως, άφησε να πλανάται η αίσθηση ότι περιμένει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης. Είπε συγκεκριμένα στη συνέντευξή του στον Alpha, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι «το Διάταγμα για τις αλλαγές στην κορυφή της Δικαιοσύνης έχει σταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο κ. Παυλόπουλος έχει τονίσει ότι θα πράξει αυτό που του επιβάλλει ο ρόλος του και το Σύνταγμα».

Βέβαια, αυτή η εξέλιξη (μη υπογραφή του ΠΔ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας) έχει στενοχωρήσει τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, επίκουρο καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ κ. Ακρίτα Καϊδατζή, άρθρο του οποίου δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» την επομένη της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη Δευτέρα, για την προκήρυξη των εκλογών.

Ο κ. γενικός όχι απλώς επιμένει στην άποψη ότι δεν μπορεί ο Πρόεδρος να ελέγξει «την αντισυνταγματικότητα εμπλεκόμενος σε μια πολιτική αντιπαράθεση και προβαίνοντας σε μια πολιτική εκτίμηση – και όχι νομική κρίση», αλλά τονίζει και ότι η άποψη αυτή «είναι επικίνδυνη διότι σηματοδοτεί μια διολίσθηση προς τον προεδρισμό»! Και καταλήγει ως εξής: «Ας μην ξεχνάμε: Ο Πρόεδρος είναι ο ρυθμιστής του πολιτεύματος κατά τη λειτουργία του στις σχέσεις μεταξύ των πολιτειακών οργάνων. Δεν είναι ο ρυθμιστής των σχέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων».

Η φράση αυτή είναι μια βαρύτατη κατηγορία κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ότι… κινείται από κομματικές σκοπιμότητες, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μην έχει δείξει ότι έχει αυτή την άποψη…

Την απάντηση την πήρε ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης κ. Ακρίτας Καϊδατζής από έναν συνάδελφό του, τον καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ Σπύρο Βλαχόπουλο, στο άρθρο του με τίτλο «Το Σύνταγμα και ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας», που δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» στην ίδια σελίδα. Κατ’ αρχάς, θυμίζει στον κ. γενικό: «Υπήρξε μια περίπτωση που μοιάζει με τη σημερινή. Τον Αύγουστο του 1981 κενώθηκε η θέση του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και η τότε κυβέρνηση Γεωργίου Ράλλη δεν επέλεξε νέο πρόεδρο ενόψει των επικείμενων εκλογών του Οκτωβρίου του ίδιου έτους».

Πρόεδρο… συμβολαιογράφο θέλουμε;
Επί της ουσίας, ο κ. Σπύρος Βλαχόπουλος επισημαίνει: «Το βαθύτερο και ουσιαστικό ζήτημα που κρίνεται εντέλει στην παρούσα συγκυρία είναι τι είδους ΠτΔ θέλουμε. Επιθυμούμε έναν Πρόεδρο πραγματικό ρυθμιστή του πολιτεύματος ή έναν Πρόεδρο που θα επιτελεί έναν διεκπεραιωτικό ρόλο ‘‘πολιτικού συμβολαιογράφου’’;». Και καταλήγει με το «Συμπέρασμα: Το ότι οι αποφάσεις του ΠτΔ μπορεί να μην είναι αρεστές άλλοτε στην κυβέρνηση και άλλοτε στην αντιπολίτευση, δεν σημαίνει ότι ο Πρόεδρος δεν επιτρέπεται να ασκεί τις συνταγματικές του αρμοδιότητες». Επισημαίνοντας ότι «η άσκηση των αρμοδιοτήτων του ΠτΔ περιλαμβάνει τον έλεγχο τήρησης όλων των συνταγματικών κανόνων, συμπεριλαμβανομένων και των συνθηκών του πολιτεύματος».


Σχολιάστε εδώ