Δεν άντεχα να ζήσω στη σκοτεινιά…

Δεν άντεχα να ζήσω στη σκοτεινιά…

«Όταν βρέθηκα στην Αγγλία έπρεπε να πληρώνω δίδακτρα. Οι γονείς μου μπορούσαν να με βοηθήσουν μέχρις ενός σημείου. Οι καθηγητές με στήριζαν, μου είπαν ότι θα μπορούσα να δουλέψω και μετά να ξεπληρώσω το κράτος. ‘‘Αυτό πόσο μπορεί να κρατήσει;’’ ρώτησα. ‘‘Μπορεί έναν χρόνο, αλλά μπορεί και δέκα’’ μου απάντησαν. Όταν σκέφτηκα ότι μπορεί να μείνω δέκα χρόνια στην Αγγλία επέστρεψα αμέσως στην Ελλάδα. Δεν άντεχα στη σκέψη ότι θα έπρεπε να ζήσω σε όλη αυτή τη σκοτεινιά».

«Με την πιο μικρή μου αδελφή έχω έναν χρόνο διαφορά, οπότε από ενός έτους άκουγα ‘‘εσύ είσαι μεγάλη’’ και προσπαθούσα να σταθώ στα πόδια μου από μόνη μου. Από την άλλη, όταν μεγαλώνεις σε μια πολυμελή οικογένεια δεν μπορείς ποτέ να είσαι μόνη και να είσαι μόνο εσύ καλά. Έχεις πάντα την αίσθηση του συνόλου. Δεν μπορεί να πονάει η κοιλιά του αδελφού σου και να είσαι ήσυχη. Αυτό το κουβαλάς σε όλη σου τη ζωή, έχεις την αίσθηση των ανθρώπων που είναι γύρω σου».

(Ο πατέρας της, Βίκτορ, ήταν άγγλος εκπαιδευτικός, κλασικιστής φιλόλογος, και λόγω της δουλειάς του άλλαζαν συνέχεια πόλεις διαμονής, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η μητέρα της κάποια στιγμή ξαναπαντρεύτηκε και ο «δεύτερος μπαμπάς» ήταν μόνιμος αγροτικός γιατρός, οπότε οι μετακινήσεις δεν σταμάτησαν.)

«Έχω κάνει απόπειρες και έχω πάει σε ραντεβού για δουλειές, αλλά τελικά έφευγα τρέχοντας. Για κάποιον λόγο λειτουργώ ενστικτωδώς και δεν το έχω κάνει».

Υπογραφή: Σοφία Χιλλ, πρωταγωνίστρια του Θεόδωρου Τερζόπουλου, που αρχικά ήθελε να γίνει αρχαιολόγος

Φωτό: culturenow.gr


Σχολιάστε εδώ