Αρνείται ο ΕΦΚΑ να ενημερώσει τους συνταξιούχους

Αρνείται ο ΕΦΚΑ να ενημερώσει τους συνταξιούχους

-Για τη διαδικασία και τον τρόπο επανυπολογισμού των συντάξεών τους

Με ένα εντελώς απαράδεκτο έγγραφο, με ημερομηνία 7 Ιουνίου 2019, που φέρει μάλιστα την υπογραφή του ίδιου του διοικητού του, κ. Λάμπρου Σέμπου, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) αρνείται ουσιαστικά να εξηγήσει στους συνταξιούχους τον τρόπο και τη διαδικασία με την οποία έγινε τελικά ο περιβόητος επανυπολογισμός των συντάξεών τους, αλλά και πώς προέκυψε η προσωπική διαφορά, μέσω αυτής της διαδικασίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το έγγραφο, η διαδικασία του επανυπολογισμού, που διενεργήθηκε και αποτυπώθηκε στο οικείο πληροφοριακό σύστημα του φορέα, είναι μια διαδικασία η οποία, σύμφωνα με τον νομοθέτη του περιβόητου «νόμου Κατρούγκαλου» (ν. 4387/2016), δεν υποχρεώνει τον ΕΦΚΑ να προβεί στην ενημέρωση των συνταξιούχων μέσω της έκδοσης διοικητικής αποφάσεως, αλλά επαφίεται καθαρά στη διακριτική του ευχέρεια.

Με αυτόν τον τρόπο συνεχίζεται το καθεστώς αδιαφάνειας στο ζήτημα του επανυπολογισμού των συντάξεων. Σε συνδυασμό δε με τη μη έκδοση (από 1/1/2019) των ενημερωτικών σημειωμάτων προς τους συνταξιούχους, όπου σε αυτά θα αποτυπωνόταν και η πραγματική εικόνα, εύλογα δημιουργείται προβληματισμός για το τι προσπαθούν να αποκρύψουν, εν όψει μάλιστα και των επερχόμενων εθνικών εκλογών. Γιατί, όπως αναφέρεται από την πλευρά των υπηρεσιακών παραγόντων του ΕΦΚΑ, ο επανυπολογισμός των συντάξεων έχει γίνει κανονικά εδώ και πολύ καιρό, οπότε και δεν τίθεται ζήτημα για το αν μπορεί ο φορέας να εκδώσει τα σχετικά ενημερωτικά σημειώματα.

Να επισημάνουμε ότι οι συ­νταξιουχικές οργανώσεις, με συνεχή τους αιτήματα, ζητούν να ενημερωθούν για τον τρόπο με τον οποίο έγινε ο επανυπολογισμός των συντάξεών τους. Και αυτό διότι πιστεύουν ότι αυτή η διαδικασία έγινε από τη μεριά των αρμόδιων υπηρεσιών λαμβάνοντας ως βάση των υπολογισμών τους τις περικοπές των μνημονιακών νόμων 4051/2012 και 4093/2012, οι οποίοι όμως έχουν κριθεί αντισυνταγματικοί με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 10 Ιουνίου 2015.

Κανονικά, σύμφωνα με αυτήν την απόφαση, ο επανυπολογισμός θα έπρεπε να έχει γίνει βάσει των συντάξιμων αποδοχών της περιόδου προ της εφαρμογής των προαναφερόμενων μνημονιακών νόμων, οι οποίοι τελικά κρίθηκαν ως α­ντισυνταγματικοί.

Εάν, αντιθέτως, ο επανυπολογισμός των συντάξεων έγινε έχοντας ως βάση των υπολογισμών τα συντάξιμα ποσά μετά και τις μνημονιακές κρατήσεις, τότε προφανώς και μιλάμε για παραβίαση της αποφάσεως του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας, με σαφέστατα μικρότερα ποσά για τις επανυπολογισθείσες συντάξεις.


Σχολιάστε εδώ