Στα κάγκελα οι μελετητές για το Κτηματολόγιο

Στα κάγκελα οι μελετητές για το Κτηματολόγιο

Δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, σε Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, η δεύτερη υπουργική απόφαση για το Κτηματολόγιο, με την οποία ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Δημαράς δίνει οριζόντια παράταση 100 ημερών σε 18 περιοχές σε όλη τη χώρα, ορίζοντας ως καταληκτική ημερομηνία τη 15η Σεπτεμβρίου 2019.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε μεν ανακούφιση στην κοινωνία και τους φορείς που τη ζητούσαν… απεγνωσμένα, όμως έχει δημιουργήσει μεγάλες τριβές εντός και εκτός του φορέα του Κτηματολογίου, αφού η απελθούσα διοίκησή του δεν επιθυμούσε κάτι τέτοιο.

Δεν το επιθυμούσε, αφού γνώριζε και γνωρίζει (και είχε ενημερώσει και την πολιτική ηγεσία) τις συνέπειες αυτής της μακρόχρονης παράτασης, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο, σε σχέση με τις πρόσθετες αμοιβές που θα πρέπει να λάβουν οι ιδιώτες μελετητές που έχουν αναλάβει τη συλλογή δηλώσεων σε όλη τη χώρα.

Ένα στοιχείο που έχει προκαλέσει εντύπωση αλλά και έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις είναι η αναφορά που υπάρχει στην εν λόγω υπουργική απόφαση για τις παρατάσεις, καθώς τονίζεται ότι «δεν θα προκαλέσουν επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό».

Οι ανάδοχοι ήδη βρίσκονται στα κάγκελα και διαμαρτύρονται όχι μόνο για τα «διαφυγόντα κέρδη» τους (όπως λένε) από λάθη και παραλείψεις της διοίκησης του Κτηματολογίου αλλά και για απώλεια εκατομμυρίων ευρώ, ενώ έχουν αρχίσει και οι απολύσεις σε πολλές περιοχές της χώρας.


Σχολιάστε εδώ