Διαχρονικό και επισκέψιμο το μνημείο των «Δεσμωτών» του Φαλήρου!

Διαχρονικό και επισκέψιμο το μνημείο των «Δεσμωτών» του Φαλήρου!

Την κατασκευή ειδικού κελύφους που θα εξασφαλίζει τη μόνιμη προστασία και ανάδειξη των «Δεσμωτών» του Φαλήρου αποφάσισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), δίνοντας ομόφωνα το «πράσινο φως» για τις μελέτες που απαιτούνται για την προστασία του ευρήματος, που απειλείται από την άνοδο των υφάλμυρων υδάτων.

Επιδίωξη είναι, κάποια στιγμή, το συγκλονιστικό και σημαντικό αυτό εύρημα των 80 «βίαιων θανάτων», που αποκαλύφθηκαν το 2016 στην «Εσπλανάδα», στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος να γίνει επισκέψιμο στο ευρύ κοινό. Σύμφωνα με τις εισηγήσεις των αρμοδίων διευθύνσεων του υπουργείου Πολιτισμού, οι τρεις συστάδες από τους τάφους θα προστατευθούν και θα αναδειχθούν από την κατασκευή ενός υπόγειου κελύφους, μόνιμου χαρακτήρα, που θα εντάσσεται αρμονικά και διακριτικά στο ήδη διαμορφωμένο περιβάλλον του χώρου της «Εσπλανάδας», το οποίο θα εξασφαλίζει τις κατάλληλες και σταθερές συνθήκες μικροκλίματος, σύμφωνα με το πλαίσιο περιβαλλοντικών απαιτήσεων.

Το έργο θα έχει λιτά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, που θα προστατεύουν σε βάθος χρόνου το ευαίσθητο και σπάνιο αυτό εύρημα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον ειδικό χαρακτήρα του (θυμίζουμε ότι πρόκειται για ομαδική ταφή σιδηροδέσμιων ανθρώπων που έχουν υποστεί βίαιο θάνατο).

Γι’ αυτό, όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση, τόσο η κίνηση πρόσβασης, όσο και οι πληροφορίες που θα παίρνουν οι επισκέπτες, όπως και τα χαρακτηριστικά του προς μελέτη κτιρίου, θα πρέπει να ερμηνεύουν το περιεχόμενο του χώρου ως κάθοδο στον χώρο των νεκρών και όχι μόνο σαν ένα απλό «αξιοθέατο».

Το εύρημα αυτό του 2016 είναι ανάμεσα στα δέκα σημαντικότερα αρχαιολογικά γεγονότα εκείνης της χρονιάς και χρονολογείται στο τρίτο τέταρτο του 7ου π.Χ. αιώνα, μια εποχή που ήταν γεμάτη ταραχές, εξεγέρσεις και επαναστάσεις μεταξύ των οπαδών των αριστοκρατών και των επίδοξων ανατροπέων, η οποία μπορεί λόγω του συγκεκριμένου ευρήματος να συσχετισθεί με το Κυλώνειο Άγος ή με αντίστοιχα ιστορικά γεγονότα.

Φωτό: lifo.gr


Σχολιάστε εδώ