Όπου στήνει κάλπες, χάνει…

Όπου στήνει κάλπες, χάνει…

Βαθιά λαβωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ

-Στις ευρωεκλογές από τις 57 εκλογικές περιφέρειες διασώθηκε στις 5!
-Δεν πήρε ούτε μία περιφέρεια και κανέναν μεγάλο δήμο

Με τον φόβο της τέταρτης εκλογικής ήττας, και μάλιστα σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δύο μηνών, κινούνται σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ. Οι κινήσεις, εν πολλοίς σπασμωδικές, των τελευταίων (προεκλογικών) ημερών, το μπαράζ κινδυνολογίας και οι… ηρωικού περιεχομένου δηλώσεις αντανακλούν τη βαθιά ανησυχία που διακατέχει ηγεσία και στελέχη.

Ανησυχία που προϊόντος του χρόνου τείνει πάρει διαστάσεις πανικού, αφενός διότι τα μηνύματα που φθάνουν από την επικράτεια μόνο αισιοδοξία δεν προκαλούν, ενώ δεν συνηγορούν και στα σενάρια περί ανατροπής και αφετέρου διότι αντιλαμβάνονται ότι την 7η Ιουλίου δεν θα χάσουν μόνο την εξουσία, αλλά και τα συμπαρομαρτούντα της, μισθούς, παροχές, προνόμια…

Στις 26 Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μια βαριά ήττα στις ευρωεκλογές, στις 2 Ιουνίου ακολούθησε μια δεύτερη στις περιφερειακές και μια τρίτη στις δημοτικές εκλογές. Στις 7 Ιουλίου θα εγγράψει στο… ενεργητικό του μια τέταρτη κατά σειρά ήττα, στις εθνικές εκλογές. Και αυτό ακριβώς συμβαίνει για πρώτη φορά στα πολιτικά χρονικά της χώρας, ένα κόμμα που κατέχει την εξουσία να ηττάται καθαρά όπου στήνει κάλπες.

Στις ευρωεκλογές, αν και μιλούσαν για ανατροπή (στις δημοσκοπήσεις) και νίκη, στόχος του Αλ. Τσίπρα ήταν μια μικρή και άρα διαχειρίσιμη ήττα (το πολύ τέσσερις με πέντε μονάδες). Το αποτέλεσμα της κάλπης σχεδόν… σοκαριστικό: 23,76% για τον ΣΥΡΙΖΑ, κοντά δέκα μονάδες πίσω από τη Νέα Δημοκρατία. Σημειώνεται ότι στις προηγούμενες ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει 26,56%, ενώ στις εθνικές εκλογές (Σεπτέμβριος 2015) είχε συγκεντρώσει 35,46%. Αξιοσημείωτο είναι ότι από τις 57 συνολικά εκλογικές περιφέρειες το κυβερνών κόμμα επικράτησε σε μόλις πέντε: Άρτα, Αχαΐα, Β’ Πειραιά, Χανιά και Ηράκλειο. Σε όλες τις άλλες πρώτο κόμμα αναδείχθηκε η Νέα Δημοκρατία.

Στις εκλογές του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει δύο από τις 13 περιφέρειες, την Αττική και το Ιόνιο. Την περασμένη Κυριακή τις έχασε και τις δύο, με μεγάλη διαφορά μάλιστα. Στην Αττική η Ρ. Δούρου συγκέντρωσε στον δεύτερο γύρο 34,21% και έμεινε 30 (!) μονάδες πίσω από τον νικητή Γ. Πατούλη (65,79%). Αντίστοιχα, ο υποψήφιος του κόμματος και ενεργεία νυν περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος πήρε 39,88% έναντι 60,12% της Ρ. Κράτσα (διαφορά 21 μονάδες).

Σε ορισμένες περιφέρειες, όπως η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα, το Βόρειο Αιγαίο, η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν πέρασαν καν στον δεύτερο γύρο. Σε άλλες ηττήθηκαν από τον πρώτο γύρο, σημειώνοντας πολύ χαμηλά ποσοστά, όπως, π.χ., στη Κεντρική Μακεδονία, όπου ο Χρ. Γιαννούλης έμεινε στο 11,47%, και ο Θ. Καρυπίδης στη Δυτική Μακεδονία με 24,23%.

Τέλος, σε δύο τουλάχιστον περιφέρειες, μη έχοντας προφανώς αξιόπιστους υποψήφιους, στήριξε πρόσωπα προερχόμενα από τον χώρο του παλαιού ΠΑΣΟΚ, όπως ο Στ. Αρναουτάκης στην Κρήτη και ο Απ. Κατσιφάρας στη Δυτική Ελλάδα. «Κόλαφος» ήταν για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, καθώς κέρδισε ελάχιστους δήμους, και μάλιστα με μικρό αριθμό πληθυσμού, και έχασε σε όλους τους μεγάλους δήμους.

Στη Αθήνα ο Ν. Ηλιόπουλος, ελλείψει σοβαρών αντιπάλων, πέρασε στον δεύτερο γύρο, όπου ηττήθηκε κατά κράτος από τον Κ. Μπακογιάννη. Ο κ. Ηλιόπουλος συγκέντρωσε 34,75% έναντι 65,25% του αντιπάλου του, το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί σε εκλογές για τον Δήμο Αθηναίων.

Ακόμη χειρότερα ήταν τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ στους άλλους δύο μεγάλους Δήμους: Στον Πειραιά ο Ν. Μπελαβίλας συγκέντρωσε 14,38% και έμεινε –φυσικά– εκτός δευτέρου γύρου, ενώ στη Θεσσαλονίκη η Κ. Νοτοπούλου ήταν τέταρτη με το πολύ χαμηλό 13,51%.


Σχολιάστε εδώ