Μητσοτάκης: Οδοστρωτήρας στα εμπόδια για επενδύσεις, όχι στα κοινωνικά δικαιώματα (βίντεο)

Μητσοτάκης: Οδοστρωτήρας στα εμπόδια για επενδύσεις, όχι στα κοινωνικά δικαιώματα (βίντεο)

Για fake news κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ. “Όλοι ξέρουν ποιος είναι ο Ρασπούτιν και ο Τσίπρας το ξέρει”, δήλωσε. Έστειλε νέο μήνυμα στους ψηφοφόρους ΧΑ και Βελόπουλου και τόνισε “ισχυρή εντολή ή θα μπούμε σε περιπέτειες”.


Το στόχο της ανάπτυξης υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτιμώντας ότι μόνο με ισχυρή ανάπτυξη θα υπάρξουν περισσότερες και καλύτερες δουλειές, ενώ κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση για fake news και διαστρέβλωση των δηλώσεων του.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε μιλώντας στο Open ότι η κυβέρνηση του θα είναι οδοστρωτήρας για τα εμπόδια στις επενδύσεις, δηλαδή στη γραφειοκρατία, όχι όμως για τα κοινωνικά δικαιώματα. Τόνισε ότι θα πρόκειται για μία κυβέρνηση μεταρρυθμιστική, εκτιμώντας μάλιστα ότι οι εταίροι θα δεχθούν την ανάγκη μίας νέας πολιτικής με μείωση των φόρων και διαμηνύοντας ότι ορισμένες δεσμεύσεις της ΝΔ όπως η μείωση του φόρου επιχειρήσεων και του ΕΝΦΙΑ είναι αδιαπραγμάτευτες.


Υπάρχει μεγάλη αξιοπιστία της ΝΔ στις Βρυξέλλες


Κυβέρνηση μεταρρυθμιστική

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του θα είναι μία κυβέρνηση μεταρρυθμιστική, γεγονός που θα φανεί από τα νομοσχέδια που θα φέρει μέσα στους πρώτους τρεις μήνες, από το προσχέδιο του προϋπολογισμού το Σεπτέμβριο και τη ΔΕΘ. “Θα αντιληφθούν όλοι ότι τα πράγματα άλλαξαν στη χώρα και ότι μετά από μία τραυματική τετραετία η χώρα θα έχει μία αποφασισμένη μεταρρυθμιστική κυβέρνηση” τόνισε.

Μήνυμα στους ψηφοφόρους Βελόπουλου και ΧΑ – Ισχυρή εντολή ή περιπέτειες

Ο κ.Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θα ήταν ευτύχημα για τη Δημοκρατία εάν η Χρυσή Αυγή και το κόμμα Βελόπουλου δεν ήταν στην επόμενη Βουλή και πρόσθεσε: “Θέλω να απευθυνθώ στους συμπολίτες μας που στήριξαν αυτά τα δύο κόμματα και να τους ζητήσω να αναρωτηθούν τι σημαίνει τελικά υγιής πατριωτισμός και αν η ψήφος σε ένα μικρό κόμμα διαμαρτυρίας τόσο ακραίο και τόσο γραφικό είναι πραγματικά μία ψήφος χρήσιμη για τη χώρα. Νομίζω πως δεν είναι και πιστεύω ότι οι συμπολίτες μας με έντονες πατριωτικές ευαισθησίες αντιλαμβάνονται ότι η ψήφος στη ΝΔ είναι η μόνη σίγουρη επιλογή για να κλείσει το κεφάλαιο της σημερινής κυβέρνησης. Γιατί χρειαζόμαστε σταθερή κυβέρνηση την επόμενη ημέρα για αυτό και ζητώ ισχυρή εντολή. Εάν δεν έχω ισχυρή εντολή τα πράγματα θα είναι δύσκολα την επόμενη μέρα. Εάν έχω ισχυρή εντολή θα μπορώ να εφαρμόσω τα πράγματα για τα οποία δεσμεύτηκα. Οι πολίτες που ψήφισαν κόμματα στα δεξιά της ΝΔ θα σκεφτούν και πάλι την επιλογή τους”

Ακολουθεί η συνέντευξη

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας ημέρα κυρίες και κύριοι, 09:00 ακριβώς είναι η ώρα, Πέμπτη σήμερα 13 Ιουνίου και όπως σας είχαμε υποσχεθεί με πολλή χαρά έχουμε υποδεχθεί εδώ στο στούντιο τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Κύριε Πρόεδρε,  καλή σας ημέρα, καλώς ήρθατε στο OPEN και στην εκπομπή.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καλημέρα σας. Και σε εσάς και στους τηλεθεατές σας.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Κύριε Μητσοτάκη καλώς ήρθατε στο OPEN.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Είχαμε μια, να σας πω την αλήθεια, ανησυχία, γιατί τώρα με τις περιοδείες, με τους πολιτικούς Αρχηγούς και ιδίως με εσάς που γυρνάτε και όλη την Ελλάδα, λέγαμε τι ώρα θα γυρίσει από την Πάτρα, το βράδυ από το Αίγιο…

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αργά γύρισα χθες το βράδυ από μία πολύ όμορφη περιοδεία στην Πάτρα, στην Ηλεία, στο Αίγιο. Δεν κάνουν όλοι οι πολιτικοί Αρχηγοί τέτοιες περιοδείες κ. Χασαπόπουλε. Επέλεξα να ξαναγυρίσω -για ακόμα μια φορά- την Ελλάδα με ένα διαφορετικό τρόπο, μακριά από τις κλασικές κομματικές συγκεντρώσεις με τα σημαιάκια που ανεβαίνουμε σε μια εξέδρα και μιλάμε. Με πολλές συζητήσεις με τους πολίτες, με αρκετές αυθόρμητες ομιλίες σε πλατείες. Όταν μιλάς σε μία πλατεία σήμερα, σε ένα καφενείο, θα σε ακούσει και ο κόσμος ο οποίος δεν είναι δεδομένο ότι έχει έρθει εκεί για να ακούσει έναν πολιτικό Αρχηγό. Και ο σκοπός δεν είναι να μιλήσουμε μόνο σε αυτούς οι οποίοι μας εμπιστεύτηκαν. Θέλουμε να απευθύνουμε και ένα ενωτικό κάλεσμα προόδου σε αυτούς οι οποίοι δεν μας εμπιστεύτηκαν στις εκλογές της 26ης Μαΐου. Πάντως είναι μια πολύ ωραία διαδικασία, πολύ ευχάριστη για μένα. Μου αρέσει να είμαι εκτός Αθηνών.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Και πρωτότυπη, γιατί πρώτη φορά σας έχουμε δει με φορητό μικρόφωνο στο χέρι.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Α, δεν με παρακολουθείτε συστηματικά.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αλλά, σίγουρα είναι μία πολύ δυναμική διαδικασία, η οποία μας δίνει και τη δυνατότητα πάντα να έχουμε μια πολύ καλή εικόνα για τα επιμέρους προβλήματα των περιοχών. Παραδείγματος  χάρη, χθες στην Ηλεία εάν δεν είχα πάει στο φράγμα του Αλφειού, δεν θα αντιλαμβανόμουν ο ίδιος τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια ολόκληρη περιοχή της Ηλείας με τις μεγάλες πλημμύρες που πλήττουν τους παραγωγούς εκείνης της περιοχής. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να λυθεί σε συνεννόηση με το νεοεκλεγέντα Περιφερειάρχη. Έναν νέο άνθρωπο, τον οποίο εμπιστευτήκαμε, τον Νεκτάριο Φαρμάκη και κόντρα στα προγνωστικά κέρδισε μια Περιφέρεια που όπως ξέρετε δεν ήταν θετικά προδιατεθειμένη πολιτικά απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να μπούμε στα θέματα της επικαιρότητας με πρώτο αυτό που ξέσπασε χθες, με την υπόθεση Novartis και τις καταγγελίες που έκανε εγγράφως ένας από τους ανθρώπους που διαχειρίστηκαν την υπόθεση, ο κ. Αγγελής. Τι πιστεύετε ότι κρύβετε πίσω από αυτή; Μιλάει για Ρασπούτιν, μιλάει για παρεμβάσεις κυβερνητικές. Για κατηγορίες χωρίς αποδείξεις. Εμπλέκει τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον κ. Καλογήρου σε αυτή τη διαδικασία. Η δική σας αίσθηση ποια είναι για όλο αυτό το πράγμα, έτσι όπως εξελίσσεται πλέον;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν είναι καινούρια αυτά. Τα γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό, αλλά χθες τα είδαμε γραμμένα από έναν εν ενεργεία Αντιεισαγγελέα, ο οποίος ευθέως εμπλέκει δυο Υπουργούς της κυβέρνησης σε μία πολιτική σκευωρία. Είναι ξεκάθαρο ότι στην υπόθεση αυτή υπήρχαν πολιτικές κατευθύνσεις οι οποίες δόθηκαν από την κυβέρνηση. Δέκα άνθρωποι στοχοποιήθηκαν. Οδηγήθηκε η υπόθεση στη Βουλή, διασύρθηκαν δέκα άνθρωποι για να επιστρέψει πίσω στη Δικαιοσύνη. Οι καταγγελίες αυτές είναι πολύ σοβαρές και προφανώς θα πρέπει να διερευνηθούν. Και από τη στιγμή που εμπλέκονται Υπουργοί σε αυτήν την υπόθεση, είναι δεδομένο ότι με κάποιο τρόπο η υπόθεση αυτή θα φτάσει στη Βουλή. Στην επόμενη Βουλή πια.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είστε αποφασισμένος δηλαδή εάν εκλεγείτε  Πρωθυπουργός…;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είμαι αποφασισμένος να αποκαταστήσω τη θεσμική τάξη στη Δικαιοσύνη. Να μην ανεχθώ άλλο τέτοιες παρεμβάσεις  και να κάνουμε μία πολύ συστηματική δουλειά για να ενισχύσουμε και πάλι τους δημοκρατικούς θεσμούς και τη διάκριση των εξουσιών.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θεωρείτε  ότι υπάρχει πρόβλημα στη Δικαιοσύνη;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Το λέω εδώ και πολύ καιρό. Έχω πει ότι οι εκλογές αυτές δεν αφορούν μόνο την οικονομία, αλλά και την ποιότητα της Δημοκρατίας μας και δυστυχώς επιβεβαιώνομαι κάθε μέρα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι ότι -χθες ρωτήθηκε και ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του- όλοι συζητάνε για έναν Ρασπούτιν και κανείς δεν λέει το όνομά του. Εάν εκλεγείτε, εσείς θα αποκαλυφθεί αυτό το όνομα;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΣΑΚΗΣ: Νομίζω ότι όλοι ξέρουν ποιος είναι ο Ρασπούτιν.  Μην κοροϊδευόμαστε.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το λέει όμως κανείς.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΣΑΚΗΣ: Και ο κ. Τσίπρας το ξέρει. Υπουργός του είναι, δεν είναι κάποιος άγνωστος. Δυο Υπουργοί υπάρχουν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, μην κοροϊδευόμαστε τώρα.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, μιλάτε για τον κ. Καλογήρου και τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΣΑΚΗΣ: Δυο Υπουργοί υπάρχουν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν υπάρχει τρίτος.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Άρα, ο Ρασπούτιν λογικά εφόσον ο κ. Καλογήρου είναι…

Κ. ΜΗΤΣΟΤΣΑΚΗΣ: Βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Πρόεδρε, να πάμε στα θέματα της οικονομίας. Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της προεκλογικής σας εκστρατείας, αλλά και των εξαγγελιών σας, εστιάζεται σε αυτό. Και θέλω να σας πω ότι εμείς χθες εδώ στο OPEN κάναμε μια μελέτη για το τι προτείνετε εσείς και το τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.  Χθες, άκουσα τον κ. Τσίπρα που λέει ότι οι μειώσεις που προτείνετε εσείς στους φορολογικούς δείκτες έχουν κόστος 1,5 δισεκατομμύριο. Αυτά τα χρήματα από πού θα βρεθούν;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΣΑΚΗΣ: Καταρχάς, πρέπει να σας πω ότι από την πρώτη στιγμή, κ. Χασαπόπουλε, μιλήσαμε από το 2016 για την ανάγκη να υπάρχει ένα  διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής. Λιγότεροι φόροι, περισσότερη ανάπτυξη. Και δεν είναι τυχαίο ότι επιλέγουμε ως κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής μας εκστρατείας το: “Ισχυρή ανάπτυξη, αυτοδύναμη Ελλάδα”, για να δείξουμε ότι αν δεν υπάρχει ισχυρή ανάπτυξη δεν μπορεί η χώρα πραγματικά να πατήσει καλά στα πόδια της. Και δεν μπορούν και τα δημόσια οικονομικά να είναι σε τέτοια κατάσταση ώστε να υποστηρίζουν το κοινωνικό κράτος. Άλλα τα έσοδα με ανάπτυξη 2% και άλλα τα έσοδα με ανάπτυξη 4%. Άρα, η αναπτυξιακή δυναμική την οποία οραματιζόμαστε, με μια μεγάλη έκρηξη επενδύσεων, είναι δεδομένο ότι θα φέρει περισσότερα έσοδα στον κρατικό Προϋπολογισμό. Οι δαπάνες στις οποίες έχουμε εστιάσει, που μπορούμε να συμμαζέψουμε, είναι συγκεκριμένες. Τα έχουμε πει αυτά πολλές φορές. Αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει Έλληνας σήμερα ο οποίος να διαφωνεί ότι πρέπει να μειωθεί η φορολογία στη χώρα μας. Εξάλλου το λέει και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας πια. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι ποιος μπορεί να φέρει στη χώρα την ισχυρή ανάπτυξη. Η μόνη πολιτική δύναμη η οποία έχει εστιάσει σε αυτό και ξέρει πώς να το κάνει είναι η Νέα Δημοκρατία.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, είστε βέβαιος ότι αν εκλεγείτε εσείς Πρωθυπουργός την 7ηΙουλίου, θα υλοποιήσετε αυτό το πρόγραμμα; Αν οι Βρυξέλλες, γιατί έχετε πει ότι είμαστε υπό την εποπτεία των Βρυξελλών, σας πουν ότι: “Αυτά που λες δεν μπορούν να γίνουν, εμείς πιστεύουμε σε ένα άλλο μείγμα πολιτικής, δεν μπορείς να μειώσεις τους φόρους ακόμα”, εκεί εσείς έχετε διασφαλίσει ότι θα μπορέσετε να φτάσετε μέχρι τέλους ή και να συγκρουστείτε ακόμα για να υλοποιήσετε το πρόγραμμά σας;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΣΑΚΗΣ: Ο Προϋπολογισμός του 2020 που είναι ο πρώτος που θα καταθέσει η νέα Κυβέρνηση, εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, θα συμπεριλαμβάνει τις μειώσεις φόρων για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί. Ξεκινώντας με το φόρο στις επιχειρήσεις και τον ΕΝΦΙΑ. Αυτές είναι οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από εμένα, είναι αδιαπραγμάτευτες. Έχουμε το δημοσιονομικό χώρο και πιστεύω ότι θα πείσουμε τις Βρυξέλλες ότι μια αναπτυξιακή πολιτική μπορεί να μας επιτρέψει να έχουμε χαμηλότερα πλεονάσματα. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί αυτό θα είναι και προς όφελος των δανειστών. Χαμηλότερα πλεονάσματα σημαίνει μεγαλύτερη ανάπτυξη και μεγαλύτερη δυνατότητα αποπληρωμής χρέους. Αυτό ενδιαφέρει τους ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι θέλουν  να πάρουν πίσω τα χρήματά τους και αυτό μπορούμε να κάνουμε πράξη με αυτή την πολιτική. Και να σας πω και κάτι ακόμα: Υπάρχει μεγάλη αξιοπιστία σήμερα της Νέας Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες, ως μια πολιτική δύναμη η οποία τιθάσευσε το λαϊκισμό, περιχαράκωσε την άκρα δεξιά και απέδειξε ότι με πολιτική μετριοπάθεια και με συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμα μπορεί να κάνει μια μεγάλη πολιτική αντεπίθεση και να νικήσει το λαϊκισμό. Αυτό μου δίνει τη δυνατότητα την επόμενη μέρα να πάω και να διαπραγματευτώ στις Βρυξέλλες από μια διαφορετική θέση από αυτή που βρέθηκαν προηγούμενοι Έλληνες Πρωθυπουργοί.  Και έχω μεγάλη εμπιστοσύνη ότι και στην Ευρώπη υπάρχει η θετική ανταπόκριση για αυτό το οποίο λέμε.

Εξάλλου και οι ίδιες αγορές φαίνεται -είμαι πάντα επιφυλακτικός ξέρετε όταν μιλάω για το χρηματιστήριο και τις αγορές επειδή αυτά τα πράγματα μπορεί να έχουν πολλές διακυμάνσεις- ότι σήμερα υπάρχει μια ψήφος εμπιστοσύνης σε αυτή την οικονομική πολιτική. Το κόστος δανεισμού της χώρας μειώθηκε πολύ απότομα μετά τις εκλογές της 26ης Μαΐου. Οι αγορές προεξοφλούν μια πολιτική αλλαγή και θέλουν μια κυβέρνηση μεταρρυθμιστική η οποία θα τονώσει την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τις νέες θέσεις απασχόλησης. Άρα, αυτό βοηθάει το συνολικό μας αφήγημα, διότι όσο χαμηλότερο είναι το κόστος δανεισμού τόσο πιο εύκολη είναι η αποπληρωμή του χρέους και τόσο περισσότερο δημοσιονομικό χώρο έχουμε να εφαρμόσουμε την πολιτική μας.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε όμως ότι είναι θέμα η πολιτική αξιοπιστία. Λέτε ότι θα έχουν απέναντί τους έναν άλλον πολιτικό.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΣΑΚΗΣ: Βεβαίως. Και έναν πολιτικό ο οποίος εκλέχτηκε χωρίς να τάξει “λαγούς με πετραχήλια”. Διότι αν κάτι μας διαφοροποιεί αυτή τη στιγμή από προηγούμενες αντιπολιτεύσεις, είναι ότι είμαστε φειδωλοί στις δεσμεύσεις μας. Έχω πει συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία θέλω να κάνω. Και  έχω ένα συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς θα φέρω στη χώρα πολλές επενδύσεις, για να δημιουργήσω πολλές θέσεις απασχόλησης. Αυτή η πολιτική, εάν οι Έλληνες πολίτες ενδιαφέρονται για το ποιος μπορεί να φέρει ισχυρή ανάπτυξη στον τόπο, υπάρχει μόνο μία πολιτική δύναμη η οποία μπορεί να το εγγυηθεί. Εξάλλου, η απερχόμενη κυβέρνηση δοκιμάστηκε σ’ αυτό και απέτυχε. 4,5 χρόνια είδαμε τους ρυθμούς ανάπτυξης, είναι πενιχρότατοι. Και βέβαια, δεν μπορεί ο κ. Τσίπρας να μας πείσει ότι αυτά τα οποία δεν έκανε 4 χρόνια, θα τα κάνει ξαφνικά τώρα.

Ι. ΧΑΣΑΠΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, άρα καταλαβαίνουμε ότι λέτε…

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και κάτι ακόμα. Επειδή λέμε για μνημονιακές δεσμεύσεις και ακούω διάφορους και λένε ότι είχαμε τα χέρια μας δεμένα και κυβερνάμε μόλις 9 μήνες, τι εμπόδιζε τον κ. Τσίπρα να υπογράψει τις υπουργικές αποφάσεις που εκκρεμούν για να ξεκινήσει το Ελληνικό; Καμία μνημονιακή δέσμευση; Όχι. Τι εμπόδιζε τον κ. Τσίπρα να περιορίσει αυτό το ρυθμιστικό βάρος, το οποίο σήμερα ταλαιπωρεί όλες τις επιχειρήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να επενδύσουν στη χώρα μας; Τι εμπόδιζε τον κ. Τσίπρα να μην παράγει υπερπλεονάσματα και να επιστρέψει στη μεσαία τάξη αυτά που της πήρε; Άρα, αυτή η κυβέρνηση δεν κυβερνάει 9 μήνες, όπως κάποιοι θέλουν να μας πουν. Κυβερνάει 4,5 χρόνια, έχει ένα ξεκάθαρο αποτύπωμα και γι’ αυτό θα κριθεί από τον ελληνικό λαό. Αλλά εμένα δεν μου αρκεί μόνο να καταδικαστεί αυτή η κυβέρνηση. Θέλω να υπερψηφιστεί και μια συγκεκριμένη πολιτική, την οποία εξηγώ με πολύ απλά λόγια στον ελληνικό λαό, γιατί τελικά μπορεί να εγγυηθεί για όλους τους Έλληνες καλύτερες μέρες.

Ι. ΧΑΣΑΠΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, καταλαβαίνουμε, πως αυτό που μας λέτε είναι ότι η πρώτη αντίδραση των αγορών, εφόσον εκλεγεί η Νέα Δημοκρατία, θα είναι το ισχυρό σας χαρτί διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες για το θέμα των πλεονασμάτων.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι μόνο αυτό. Η κυβέρνησή μας -δεν μπορώ να πω περισσότερα, το καταλαβαίνετε- θα είναι μία κυβέρνηση μεταρρυθμιστική. Τα πρώτα νομοσχέδια τα οποία θα φέρουμε στους πρώτους τρεις μήνες, θα δίνουν ξεκάθαρο στίγμα. Και ο Σεπτέμβριος θα είναι ένας κρίσιμος μήνας, διότι εκεί  θα κατατεθεί το προσχέδιο του Προϋπολογισμού και έχουμε και τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Εκεί θα αποτυπώσουμε, στην ουσία, το οικονομικό μας πρόγραμμα σε ορίζοντα τετραετίας και θα αντιληφθούν όλοι ότι τα πράγματα άλλαξαν στη χώρα. Και ότι μετά από μια τραυματική τετραετία, η χώρα έχει μία σοβαρή, αποφασισμένη, μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, η οποία θα σκύψει πάνω στα προβλήματα, θα δουλέψει πολύ σκληρά και θα φέρει γρήγορα αποτελέσματα.

Ι. ΧΑΣΑΠΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό όσον αφορά τις Βρυξέλλες. Εγώ θέλω να σας ρωτήσω: η κυβέρνηση και, εν πάση περιπτώσει, τα υπόλοιπα κόμματα, σας κατηγορούν ότι εσείς θα φέρετε ουσιαστικά ξανά στο τραπέζι την ατζέντα των δανειστών. Μάλιστα, λένε ότι η Νέα Δημοκρατία θα έρθει σαν οδοστρωτήρας για τα κοινωνικά δικαιώματα προς την ελληνική κοινωνία.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ποια είναι η ατζέντα των δανειστών; Κατ’ αρχάς, αναφέρατε τη λέξη οδοστρωτήρας. Και δεν μπορώ να μη σχολιάσω άλλη μία απόπειρα της κυβέρνησης να στήσουν fake news, πάνω σε πράγματα τα οποία έχω πει, αλλά τα οποία δεν αναφερόντουσαν προφανώς στα κοινωνικά δικαιώματα. Ναι, θα έρθουμε σαν οδοστρωτήρας, να σαρώσουμε τα εμπόδια που σήμερα κρατάνε πίσω τις επενδύσεις στη χώρα μας. Και αναφέρομαι κυρίως στην περιττή γραφειοκρατία. Το επαναλαμβάνω, λοιπόν, και σ’ εσάς: ουδέποτε μίλησα για κοινωνικά δικαιώματα. Ο κόσμος της εργασίας θα είναι ωφελημένος από την πολιτική μας. Τα υπόλοιπα είναι fake news του ΣΥΡΙΖΑ. Σκόπιμα δεν αναφέρονται στην επιμονή την οποία δίνω οι εργαζόμενοι να είναι συμμέτοχοι στην επιχειρηματική επιτυχία μιας επιχείρησης. Ότι θέλω να δώσω κίνητρα στις επιχειρήσεις να δίνουν μεγαλύτερα μπόνους στους εργαζόμενους. Να δίνουν πρόσθετες παροχές στους εργαζόμενους. Αυτά γιατί δεν αναφέρονται; Διότι χαλάνε τη σούπα. Χαλάνε την εικόνα που θέλουν να χτίσουν, μιας Νέας Δημοκρατίας η οποία τάχα δεν ενδιαφέρεται για τον κόσμο της εργασίας. Εμείς κατ’ εξοχήν ενδιαφερόμαστε οι εργαζόμενοι να είναι ικανοποιημένοι και καλά αμειβόμενοι. Και καλός επιχειρηματίας είναι αυτός που πληρώνει καλά τους εργαζόμενους. Αυτή είναι η ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας. Και είναι ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ του κόσμου των επιχειρήσεων και του κόσμου της εργασίας.

Αν πάω στους επιχειρηματίες και τους πω “εγώ θα σας διευκολύνω μειώνοντας φόρους, μειώνοντας γραφειοκρατία, βελτιώνοντας τη ρευστότητα”, έχω απαιτήσεις από τους επιχειρηματίες να προσέχουν τους εργαζόμενους, να δίνουν καλύτερους μισθούς, να φέρουν καταθέσεις πίσω στις ελληνικές τράπεζες. Θα βρεθώ σε λίγες μέρες στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Πηγαίνω κάθε χρόνο, θα πάω και φέτος. Θα απαιτήσω από τους μεγάλους Έλληνες επιχειρηματίες την επόμενη μιας εκλογικής νίκης να επιστρέψουν τις εταιρικές καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες και να στηρίξουν τη ρευστότητα. Άρα, το συμβόλαιο αυτό του κόσμου της εργασίας, του κόσμου των επιχειρήσεων, με «διαιτητή» το κράτος, έχει αντισυμβαλλόμενους και από τις δύο πλευρές.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κρατώ αυτό που είπατε πριν, για τα πρώτα νομοσχέδια. Θα σας ρωτήσω σε λίγο, να μας πείτε, έστω τα τρία πρώτα νομοσχέδια, αν εκλεγείτε Πρωθυπουργός, ποια θα είναι. Ωστόσο, κατηγορείστε ότι δεν έχετε στην ατζέντα σας, στις προτεραιότητές σας το δημόσιο, τους δημοσίους υπαλλήλους. Και χθες ο κ. Τσίπρας, και τις προηγούμενες μέρες, προσπαθεί να ταυτίσει τη δική σας πολιτική με απολύσεις στο δημόσιο και με τη συρρίκνωση του δημοσίου το οποίο θα μετατραπεί απλώς σε ένα μηχανισμό ανίκανο να βοηθήσει τους πολίτες και ότι θέλετε να τα δώσετε όλα στους ιδιώτες.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, έχω ακούσει και εγώ αυτά τα fake news, ότι δήθεν θα απολύσουμε δημόσιους υπαλλήλους, «μην πιστεύετε αυτά που λέει ο Μητσοτάκης». Κοιτάξτε να δείτε, δεν θα γίνει καμία απόλυση στο δημόσιο, καμία απόλυση. Το έχω πει τόσες φορές, δεν θα κουραστώ να το λέω. Το δημόσιο πρέπει να λειτουργεί προς όφελος του πολίτη με άξιους και υπερήφανους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι θα υπηρετούν το λειτούργημά τους με υπερηφάνεια, αυταπάρνηση, αλλά προφανώς θα υπόκεινται σε αξιολόγηση. Δεν νομίζω ότι υπάρχει ένας Έλληνας σήμερα, συμπεριλαμβανομένων και των δημοσίων υπαλλήλων, που δεν θέλει την έννοια της αξιολόγησης. Όχι τιμωρητική αξιολόγηση, αλλά αξιολόγηση-επιβράβευση των καλύτερων. Πείτε μου εσείς, σε μία δημόσια υπηρεσία όπου υπάρχει ένα αστέρι δημόσιος υπάλληλος -και έχω συναντήσει πάρα πολλούς τέτοιους- ο οποίος κάνει δουλειά για δύο και για τρεις και σήμερα δεν αναγνωρίζεται αυτή η εργασία του, γιατί μέσα από ένα σύστημα αξιολόγησης να μην έχει τη δυνατότητα να προοδεύσει πιο γρήγορα μέσα στη δημόσια διοίκηση; Γιατί είναι κακό αυτό;

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί πάει κόντρα στο ρεύμα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πάει κόντρα στο ρεύμα, ακριβώς. Αλλά δεν πάει κόντρα στο ρεύμα των δημοσίων υπαλλήλων, γιατί οι δημόσιοι υπάλληλοι -η μεγάλη τους πλειοψηφία, όχι όλοι- θέλουν την αξιολόγηση, διότι είναι άξιοι συμπολίτες μας οι οποίοι αγωνίζονται σε δύσκολες συνθήκες να εξυπηρετήσουν τον πολίτη. Συνάντησα χθες, που είχα πάει σε ένα δημόσιο σχολείο στην Ανδραβίδα, το οποίο χτυπήθηκε από τον πρόσφατο σεισμό, τη διευθύντρια του σχολείου, καθηγητές του σχολείου. Πηγαίνω συχνά σε δημόσια σχολεία, έχουμε εξαιρετικούς δασκάλους και εξαιρετικούς διευθυντές. Και στην ατζέντα μας για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση δίνουμε έμφαση στους διευθυντές των σχολείων. Θέλουμε να τους επιλέξουμε σωστά και θέλουμε να τους δώσουμε μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας να μπορούν να διοικήσουν το σχολείο τους. Να μην χρειάζονται 11 άδειες για να πάει ένα σχολείο μία εκδρομή! Είναι αυτό εις βάρος του δημόσιου σχολείου; Είναι αυτό εις βάρος του δημόσιου υπαλλήλου, του διευθυντή του σχολείου ο οποίος θέλει απλά να κάνει καλύτερα τη δουλειά του και να μην βουλιάζει κάτω από ένα βάρος περιττής γραφειοκρατίας;

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω κανείς δεν διαφωνεί σε αυτό. Η μεγάλη διαφωνία είναι “1 προς 5” ή “1 προς 1”;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε να δείτε: μπορούμε να ξεφύγουμε από το 1 προς 5; Ναι, μπορούμε να ξεφύγουμε από το 1 προς 5. Εάν η οικονομία αναπτυχθεί με τους ρυθμούς που προβλέπουμε, θα μπορούμε να κάνουμε περισσότερες προσλήψεις από το 1 προς 5. Δεν ξέρω αν μπορούμε να φτάσουμε στο 1 προς 1, θα προσλαμβάνουμε, όμως, εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη. Έχει πολύ μεγάλη ενδιαφέρον να ερωτηθεί ο κ. Τσίπρας σε μία από τις συνεντεύξεις που θα δώσει -αν δώσει πολλές ακόμα γιατί χθες τον είδα αρκετά ταλαιπωρημένο- γιατί οι προσλήψεις τακτικού προσωπικού οι οποίες έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια, δεν αφορούν επιστημονικό προσωπικό; Γιατί μόλις το 10% των τακτικών προσλήψεων αφορά πτυχιούχους; Αυτές είναι ο προσλήψεις που θέλουμε να κάνουμε; Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία του ΑΣΕΠ. Θα κάνουμε προσλήψεις στο δημόσιο: στην υγεία, στην παιδεία -ξεκινώντας με την ειδική αγωγή-, στην αστυνομία. Αλλά θα προσλαμβάνουμε ειδικό προσωπικό εκεί που υπάρχει ανάγκη, όχι πελάτες μας πολιτικούς για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντά μας και μία πολιτική παράταξη η οποία καταρρέει. Άρα ναι, θέλουμε να δούμε τα περιθώρια των προσλήψεων τα οποία έχουμε, αλλά δεν θα κάνουμε προσλήψεις δεξιά και αριστερά διακινδυνεύοντας τη δημοσιονομική ισορροπία και κυρίως προσλαμβάνοντας ανθρώπους εκεί που δεν χρειάζονται.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Αλλά θα τονώσετε σε αυτούς τους τομείς που είπατε. Γιατί χθες άκουσα στον κ. Τσίπρα και είπε ότι, αν δεν γίνουν προσλήψεις στην παιδεία -που δεν θα τις κάνει ο Μητσοτάκης, υπαινίχθηκε- τα σχολεία δεν θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο, θα ανοίξουν με αναπληρωτές και θα πάνε μέχρι τον Δεκέμβριο.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Γιατί, λοιπόν, ρωτώ εγώ -4 χρόνια κυβερνά αυτή η Κυβέρνηση- δεν έγιναν προσλήψεις αναπληρωτών; Γιατί επέλεξε να κάνει τις προσλήψεις αλλού. Διότι όταν εγώ έφυγα από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχα παραδώσει ένα προγραμματισμό 12.000 προσλήψεων σε δύο χρόνια σε κρίσιμους τομείς, ξεκινώντας με την παιδεία και την υγεία. Πόσες προσλήψεις νοσηλευτών έχουν γίνει στα νοσοκομεία τα τελευταία 4 χρόνια; Είναι, λοιπόν, ζήτημα προτεραιοτήτων. Εκεί που δεν χρειαζόμαστε, δεν θα προσλαμβάνουμε. Εκεί που χρειαζόμαστε, θα προσλαμβάνουμε. Και θα προσλαμβάνουμε εξειδικευμένο προσωπικό. Και εκεί που έχουμε ανάγκη. Όταν μίλησα για την αστυνομία και είπα ότι θέλω να κάνουμε 1.500 προσλήψεις αστυνομικών για να στελεχώσουν αμέσως την ομάδα Δίας και την ομάδα Δέλτα, -μονάδες ταχείας παρέμβασης, για να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας στις γειτονιές- είναι γιατί εκεί έχουμε πραγματική ανάγκη. Όμως, όταν θα μπορέσουμε να κάνουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του κράτους, βάζοντας την τεχνολογία στην καρδιά της δημόσιας διοίκησης, αυτό ξέρετε τι σημαίνει; Ότι ένας αστυνομικός που είναι σε ένα γραφείο σήμερα και κάνει μια διοικητική δουλειά, θα μπορεί να αποδεσμευτεί από αυτή τη διοικητική δουλειά και να βγει στο δρόμο. Άρα, το ζήτημα δεν είναι μόνο να προσλάβουμε κόσμο. Είναι να αλλάξουμε τη λειτουργία του κράτους συνολικά.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είναι και ο εκσυγχρονισμός. Σαφές.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είχα πάει σε μια ομιλία μου, νομίζω ήταν στο Άργος, και μπαίνοντας ένας συμπολίτης μου φώναξε μία απλή κουβέντα: “Κυριάκο, φτιάξε κράτος”. Αυτό το ακούω συνέχεια. Έχουμε ένα κράτος σήμερα το οποίο δεν λειτουργεί προς όφελος του πολίτη.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Και το πιστεύει και πολύς κόσμος.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν είναι μόνο ζήτημα προσωπικού. Μια μεγάλη μεταρρύθμιση που θα κάνουμε, αφορά τον τρόπο με τον οποίον θα βάλουμε την τεχνολογία και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην καρδιά του κράτους. Και εδώ το μυστικό ξέρετε δεν είναι απλά να προσθέτει κανείς ηλεκτρονική γραφειοκρατία. Είναι να δει συνολικά τις διαδικασίες και να απλοποιεί τις διαδικασίες που σήμερα ταλαιπωρούν τον πολίτη. Αν χρειάζονται 15 στάδια  για να βγάλεις μία άδεια, το να κάνεις τα 15 στάδια ηλεκτρονικά, δεν σου λύνει το πρόβλημα. Τα 15 στάδια πρέπει να γίνουν 5 και τότε να γίνουν ηλεκτρονικά. Αυτή θα είναι η μεγάλη τομή για τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, πριν φύγουμε από τα θέματα της οικονομίας, ήθελα να σας ρωτήσω, χθες ο Πρωθυπουργός, τώρα αναφερόμαστε συνεχώς γιατί είναι πολύ πρόσφατο και της ομιλίας του το λέει αυτό, ότι ουσιαστικά εσείς θα πάτε σε περικοπές, γιατί αυτό είναι και το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ότι εκφραστής όλων αυτών είναι ο Γιάννης Στουρνάρας. Και μάλιστα  είπε ότι ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας έχει μια λογική μπακαλίστικη. Ήταν μια έκφραση που συζητήθηκε. Θέλετε να το σχολιάσετε αυτό;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καταλαβαίνω την ψυχολογική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κ. Τσίπρας μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. Άλλα περίμενε, άλλα ήρθαν. Δικό του ζήτημα. Δεν μπορεί όμως να χρησιμοποιεί τέτοιες εκφράσεις και να αποκαλεί μπακάλη τον κεντρικό τραπεζίτη. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα και κάπου δείχνουν το ήθος και το ύφος αυτής της απερχόμενης εξουσίας. Και πιστεύω ότι οι πολίτες τιμωρούν σήμερα το ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο για τα μέτρα, αλλά και για αυτήν την αφόρητη έπαρση και αλαζονεία, την οποία ακόμα και σήμερα τα στελέχη του εξακολουθούν να δείχνουν. Δεν μπορούν να την κρύψουν. Δεν έμαθαν τίποτα, δεν ξέχασαν τίποτα. Η εντύπωση την οποία αποκομίζω είναι ότι, περίπου, για το εκλογικό αποτέλεσμα φταίνε οι πολίτες οι οποίοι δεν κατάλαβαν πόσο καλά τα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, η ευθύνη είναι δική τους. Και με το να ψελλίζει ο κ. Τσίπρας μία αυτοκριτική και μία συγγνώμη για τα αίσχη τα οποία έγιναν στη Βουλή, την τελευταία εβδομάδα, δεν νομίζω ότι διασώζεται. Διότι η Βουλή έμεινε ανοιχτή για να τακτοποιηθούν μία σειρά από ρουσφέτια και εκκρεμότητες της απερχόμενης κυβέρνησης, ενώ θα έπρεπε ήδη να έχει κλείσει. Από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας το βράδυ των εκλογών είπε ότι πηγαίνει σε πρόωρες εκλογές γιατί δεν είχε καμία λαϊκή νομιμοποίηση να συνεχίσει να κυβερνά, η Βουλή δεν έπρεπε ποτέ να ξανανοίξει. Και αυτό βέβαια αφορά και τις επιλογές στη Δικαιοσύνη. Δεν έχει καμία νομιμοποίηση αυτή η κυβέρνηση να διορίσει την επόμενη ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Περιμένετε, μια και με πάτε εκεί. Περιμένετε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ. Παυλόπουλο να μην υπογράψει; Χθες, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι ήδη στο Προεδρικό Μέγαρο η σχετική απόφαση και αναμένεται η υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχω εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι το μόνο που θα πω.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ότι θα λειτουργήσει με βάση το πολιτικό του αισθητήριο; Γιατί η κυβέρνηση λέει ότι είναι νόμιμο το να το κάνει.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο εγγυητής της συνταγματικής τάξης και ο ίδιος ένας έγκριτος συνταγματολόγος. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο τι θα κάνει μεταξύ της 1ης και της 7ης  Ιουλίου, διότι τότε είναι που θα πρέπει να πάρει την απόφασή του.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, είπαμε για την ασφάλεια πριν από λίγο. Ψηλά στην ατζέντα τη δική σας είναι η κατάργηση, να το πω έτσι, του άβατου στα Εξάρχεια  και τα Πανεπιστήμια. Θα ήθελα να μου πείτε συγκεκριμένα πώς σκέπτεστε να το αντιμετωπίσετε; Δηλαδή, να περιμένουμε αστυνομική δύναμη στα Εξάρχεια; Να περιμένουμε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στα Πανεπιστήμια; Μια πιο ισχυρή παρουσία της ελληνικής αστυνομίας αν εσείς εκλεγείτε και την 8η Ιουλίου είστε Πρωθυπουργός;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα περιμένετε ότι άμεσα θα καταργηθεί το Πανεπιστημιακό άσυλο. Δεν θα αλλάξει. Δεν θα τροποποιηθεί, απλά θα καταργηθεί και το Πανεπιστήμιο θα αντιμετωπίζεται όπως οποιοσδήποτε άλλος δημόσιος χώρος. Θα μπορεί δηλαδή να παρεμβαίνει η αστυνομία, εφόσον διαπιστώνεται ότι τελείται κάποιο έγκλημα, χωρίς να χρειάζεται έγκριση, συμβούλια.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Αιτήσεις από τον Πρύτανη και λοιπά.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αιτήσεις και  όλα αυτά τα σχετικά, τα οποία φέρνουν και τους Πρυτάνεις σε μία εξαιρετικά δύσκολη θέση. Δεν υπάρχει ζήτημα ελεύθερης έκφρασης στην Ελλάδα σήμερα. Νομίζω αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι. Υπάρχει όμως ζήτημα τήρησης του νόμου και της τάξης εντός των Πανεπιστημίων.  Υπάρχει  ζήτημα που αφορά τα νέα παιδιά που με πολύ κόπο αγωνίζονται για να μπουν σε ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο και φτάνουν ,ειδικά στα  Πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, να βλέπουν μία κατάσταση τελείως τριτοκοσμική. Και βέβαια μην κοροϊδευόμαστε, τα Πανεπιστήμια είναι σήμερα ορμητήρια μπαχαλάκηδων, αλλά και διακινητών ναρκωτικών, παραεμπορίου. Αυτοί θα φύγουν από τα Πανεπιστήμια. Άρα, βεβαίως υπάρχει και μια αστυνομική διάσταση στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά δεν είναι η μόνη.

Με ρωτήσατε για τα Εξάρχεια, ένα ζήτημα το οποίο δεν είναι μόνο ζήτημα κατασταλτικό. Είναι και ζήτημα κατασταλτικό, αλλά αυτή είναι δουλειά της αστυνομίας.  Να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα γίνουν οι σωστές επιλογές στο αρμόδιο Υπουργείο, στην ηγεσία της αστυνομίας και θα έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις εισηγήσεις των Υπουργών μου, των υπηρεσιακών παραγόντων για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα σε επίπεδο “κατασταλτικό”. Αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Το ζήτημα είναι πώς το κέντρο της Αθήνας θα ξαναβρεί τους ρυθμούς του. Πώς θα αποκτήσει ξανά οικονομική ζωή και πως ολόκληρες γειτονιές, οι οποίες παραπαίουν σήμερα, θα μπορέσουν να αναζωογονηθούν. Αυτό θα γίνει μέσα από μια συνολική πολιτική σε συνεργασία με το Δήμο, με την Περιφέρεια και με το κράτος καταλύτη σε ένα εμβληματικό έργο για το κέντρο της Αθήνας το οποίο είναι και ένα προσωπικό μου στοίχημα, και αυτό αφορά το νέο αρχαιολογικό μουσείο. Όταν λέω νέο αρχαιολογικό μουσείο, εννοώ το ίδιο το αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο θα πρέπει να επεκταθεί υπόγεια με μια καινούργια είσοδο και σε συνδυασμό με το κτίριο του Πολυτεχνείου να γίνει πια ένας πολιτιστικός και εκπαιδευτικός πόλος για όλο το κέντρο της Αθήνας. Είναι αδιανόητο σήμερα στο αρχαιολογικό μουσείο που αποτελεί την κορωνίδα των μουσείων της χώρας μας με τον πιο σπουδαίο αρχαιολογικό θησαυρό να πηγαίνουν μόλις 500.000…

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Καταλαβαίνετε ότι αυτό ακούγεται τρελό με τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί εκεί. Δηλαδή ο κόσμος δύσκολα πηγαίνει εκεί βλέποντας ότι από το Πολυτεχνείο δεν ξέρει αν θα του έρθει ή δεν θα του έρθει μολότοφ εκεί που περπατά.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, το πρώτο που θα γίνει είναι να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα βρίσκουν καταφύγιο, εντός του κτιρίου του Πολυτεχνείου, οι διάφοροι μπαχαλάκηδες. Αλλά εγώ σας μιλάω για κάτι πολύ μεγαλύτερο και για κάτι πιο οραματικό.  Και είναι κάτι το οποίο…

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Προϋποθέτει την ασφάλεια όμως για να γίνει αυτό που λέτε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Προϋποθέτει την ασφάλεια, προϋποθέτει τη συμμετοχή, ενδεχομένως, μεγάλων ιδρυμάτων που πιστεύω ότι θα είναι αρωγοί σε μια τέτοια προσπάθεια. Γιατί πρέπει και η κοινωνία των πολιτών να εμπλακεί σε ένα τέτοιο έργο και προϋποθέτει και τη συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι πρέπει να πειστούν ότι αυτή η πρόταση είναι μια πρόταση που θα δώσει αξία στη ζωή τους και στις περιουσίες τους. Μόνο έτσι θα επανέλθει η οικονομική δραστηριότητα. Και βέβαια να πω και κάτι ακόμα: Το Μετρό στα Εξάρχεια θα αλλάξει τελικά την όψη των Εξαρχείων.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εξαγγελία Μετρό στα Εξάρχεια.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι υπάρχει, γίνεται ήδη ο σταθμός, ετοιμάζεται. Μην εκπλαγείτε αν κάποια στιγμή στο μέλλον -δεν είναι πράγματα που γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη- γυρνάμε πίσω και λέμε: “Μα είναι δυνατόν;  Το κέντρο της Αθήνας αλλιώς το θυμόμαστε και αλλιώς είναι”. Αλλά δεν είμαι διατεθειμένος να συμβιβαστώ με μερεμέτια. Η χώρα δεν χρειάζεται μερεμέτια. Χρειάζεται και ορισμένες μεγάλες, τολμώ να πω, οραματικές παρεμβάσεις ειδικά ως προς την Αθήνα. Αυτό είναι το δικό μου μεγάλο στοίχημα για το κέντρο της Αθήνας και θα το κυνηγήσω με επιμονή και με τη συνεργασία όλων των αρμοδίων. Και μακάρι να υπάρχει μια ουσιαστική διακομματική συναίνεση ώστε να προχωρήσουμε σε αυτή την πρόταση ως ένα έργο εθνικής εμβέλειας.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μάλιστα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, το άλλο μεγάλο θέμα εκτός από την ασφάλεια που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε είναι τα εθνικά θέματα και αυτή η προκλητικότητα με την Τουρκία. Εγώ θέλω να σας ρωτήσω: Τα σύννεφα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο φουντώνουν συνεχώς. Ο Ερντογάν προκαλεί μέρα με την ημέρα, το Αιγαίο έχει γίνει σουρωτήρι. Φοβάστε εσείς ότι με το καλημέρα εάν κερδίσετε τις εκλογές, θα βρεθείτε μπροστά σε μια κρίση την οποία θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε; Κάτι που είχε γίνει και παλιότερα;  Ότι μπορεί να σας προκαλέσουν κάποιο επεισόδιο θα λέγαμε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν το πιστεύω.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν το πιστεύω. Έχω πλήρη αίσθηση των προκλήσεων στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Έχω μεγάλη αυτοπεποίθηση στην ισχύ της χώρας και στη δύναμη των συμμαχιών της. Και έχω διάθεση να οικοδομήσω μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με την Τουρκία και με τον Πρόεδρο Ερντογάν η οποία θα στηρίζεται όμως στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και στο σεβασμό των άγραφων κανόνων καλής γειτονίας. Αυτή είναι η διάθεσή μου και έτσι θα προσεγγίσω τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εφόσον με εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός. Προφανώς χρειάζονται δύο για να μπορέσουμε να καθίσουμε να συζητήσουμε και σε πρώτη φάση να περιορίσουμε την ένταση, γιατί αυτό είναι το πρώτο ζητούμενο. Χρειάζονται και ορισμένες κινήσεις καλής θέλησης από την πλευρά της Τουρκίας. Πιστεύω ότι -υπό προϋποθέσεις- είναι ώριμη να κάνει τέτοιες κινήσεις. Αναφέρομαι παραδείγματος χάρη στο ζήτημα της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη.  Ένα ζήτημα απολύτως ώριμο. Ένα ζήτημα το οποίο δεν αφορά καν τις διμερείς μας σχέσεις διότι τα ζητήματα του Πατριαρχείου είναι Οικουμενικά ζητήματα. Είναι μια κίνηση από πλευράς της Τουρκίας η οποία θα έδειχνε ότι ,επιτέλους, φεύγουμε από αυτήν τη λογική της σκληρής αντιπαράθεσης και μπορούμε να δούμε και το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μέσα από μία διαφορετική οπτική ματιά.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Να περιμένουμε, δηλαδή, ότι από τις πρώτες σας κινήσεις θα είναι να τηλεφωνήσετε στον κ. Ερντογάν και να ζητήσετε μία συνάντηση μαζί του;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θέλω να υπάρχει ένας απευθείας δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία. Είναι σημαντικό να μιλάμε με την Τουρκία. Και όταν υπάρχει ένταση, είναι πάλι σημαντικό να μιλάμε. Συνάντηση βεβαίως και θα γίνει με τον κ. Ερντογάν. Θα είναι, όμως, μία καλά προετοιμασμένη συνάντηση.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Να μείνουμε λίγο στα εθνικά θέματα, διότι δυστυχώς ή ευτυχώς και η σχέση μας και με άλλους γείτονες είναι λίγο ταραγμένη και με τους Αλβανούς. Με τα Σκόπια φαίνεται ότι το πράγμα σαν να πηγαίνει λίγο καλύτερα, ίσως λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών, ίσως λόγω της οικονομικής εξόρμησης επιχειρηματιών από την Ελλάδα. Πιστεύετε -ξέρω ότι θα πάτε στη Θεσσαλονίκη σε λίγες ώρες- ότι μέσα από τις οικονομικές συναλλαγές και με την Αλβανία και με τα Σκόπια μπορεί η Θεσσαλονίκη να γίνει το κέντρο των Βαλκανίων και αυτό να βοηθήσει συνολικά και τη σχέση μας με τους βόρειους γείτονες μας;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό πρέπει να γίνει. Το θέμα είναι πώς θα γίνει. Και το ερώτημα είναι αν η Συμφωνία των Πρεσπών εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό. Δεν τον εξυπηρετεί. Διότι πέραν του τραύματος που άφησε στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας, ένα τραύμα αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας, υπάρχουν και πρακτικά ζητήματα, που αφορούν τις μακεδονικές επιχειρήσεις, τις ελληνικές επιχειρήσεις της Μακεδονίας, που χρησιμοποιούν τον όρο μακεδονικό ή μακεδονική στο όνομά τους, ως προσδιοριστικό των προϊόντων τους. Δεν προστατεύονται αυτές οι επιχειρήσεις σήμερα. Θα είμαι σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Θα μιλήσω για το αναπτυξιακό μου σχέδιο για τη Βόρεια Ελλάδα. Και θα επαναλάβω την ανάγκη για μία μεγάλη επικοινωνιακή εκστρατεία κατοχύρωσης, σε επίπεδο διεθνούς κοινής γνώμης, της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Και αυτό είναι κάτι το οποίο θα το επιδιώξουμε σε συνεννόηση με τις τρεις Περιφέρειες οι οποίες εμπλέκονται, τη Δυτική Μακεδονία, τη Κεντρική Μακεδονία, την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, να αναδείξουμε τη Μακεδονία μας, ως έναν πόλο πολιτισμού, καινοτομίας και εξωστρέφειας. Και έχω πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες έχω ήδη καταθέσει στο δημόσιο διάλογο, για το πώς η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει ένα πραγματικό κέντρο πολιτισμού, καινοτομίας, εξωστρέφειας και εκπαίδευσης. Και θα μιλήσω γι’ αυτά και σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Τώρα, ως προς τη σχέση μας με την Αλβανία, εκεί τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Και το μήνυμα το οποίο έχω στείλει στην αλβανική κυβέρνηση είναι εξαιρετικά σαφές. Θα υπάρχουν κυρώσεις και επιπτώσεις, εάν δεν υπάρχει σεβασμός στα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητα. Και δεν αφορά αυτό μόνο την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρώπη. Δεν εκτιμώ ότι θα υπάρξει καμία εξέλιξη στο ζήτημα αυτό. Αφορά και τις διμερείς μας σχέσεις. Ο κ. Ράμα θα αντιληφθεί ότι πρέπει, αν θέλει να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα, να σέβεται τα δικαιώματα της μειονότητάς μας.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Να δούμε, όμως, και την πολιτική διάσταση με το θέμα των Σκοπίων. Και σας ρωτάω γιατί είδαμε στις τελευταίες εκλογές ότι δημιουργήθηκε ένας χώρος -το κόμμα του κ. Βελόπουλου- στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Εσείς εκτιμάτε ότι μπορεί η Νέα Δημοκρατία να έχει διαρροές προς το κόμμα του κ. Βελόπουλου με αφορμή το θέμα της Μακεδονίας στη Βόρειο Ελλάδα;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ας δούμε τη μεγάλη εικόνα και θα έρθω και στο θέμα αυτό. Ένα από τα θετικά στοιχεία των εκλογών ήταν η συρρίκνωση της Χρυσής Αυγής. Και αποδείξαμε ότι το πραγματικό ανάχωμα στην άκρα δεξιά, στη νεοναζιστική δεξιά, είναι μία ισχυρή, πατριωτική, κεντροδεξιά παράταξη. Εμείς πετύχαμε, σ’ ένα βαθμό, αυτό το επίτευγμα. Το οποίο είναι ασυνήθιστο και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ο σκοπός μου είναι να συρρικνωθούν κι άλλο τα δύο κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Και θα ήταν ευτύχημα για τη δημοκρατία μας -και φαντάζομαι ότι σ’ αυτό θα συμφωνούν όλοι- αν η Χρυσή Αυγή δεν ήταν στην επόμενη Βουλή και αν το κόμμα του κ. Βελόπουλου δεν ήταν στην επόμενη Βουλή.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά τα δύο εννοείτε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, βεβαίως. Και θέλω να απευθυνθώ και στους συμπολίτες μας, οι οποίοι στήριξαν αυτά τα δύο κόμματα και να τους ζητήσω να αναρωτηθούν τι σημαίνει τελικά ένας υγιής πατριωτισμός και αν μία ψήφος σε ένα μικρό κόμμα διαμαρτυρίας τόσο ακραίο και τόσο γραφικό -δεν θέλω να μπω τώρα σε λεπτομέρειες, αλλά νομίζω ότι αυτά τα πράγματα είναι γνωστά- είναι μία ψήφος χρήσιμη για τη χώρα. Νομίζω πως δεν είναι. Και πιστεύω, τελικά, ότι και οι συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν έντονες πατριωτικές ευαισθησίες -δεν θα τους προσδιορίσω ιδεολογικά- αντιλαμβάνονται ότι η ψήφος στη Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη σίγουρη επιλογή για να κλείσει το κεφάλαιο της σημερινής κυβέρνησης. Γιατί χρειαζόμαστε σταθερή Κυβέρνηση την επόμενη μέρα, για αυτό και ζητώ ισχυρή εντολή, εάν δεν έχω ισχυρή εντολή τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα την επόμενη μέρα. Εάν έχω ισχυρή εντολή, τότε είμαι ο μοναδικός υπόλογος για να εφαρμόσω το πρόγραμμα για το οποίο σας μίλησα. Άρα, πιστεύω ότι και οι συμπολίτες μας που ψήφισαν κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας θα σκεφτούν και πάλι την επιλογή τους και πράγματι θα ήταν ευχής έργο εάν μπορούσαμε να κρατήσουμε και τα δύο αυτά κόμματα εκτός Βουλής. Θα είναι μία κατάκτηση, όχι μόνο μία επιτυχία της Νέας Δημοκρατίας, θα είναι μία κατάκτηση για τη δημοκρατία μας. Και επειδή τα κόμματα αυτά, ειδικά η Χρυσή Αυγή, όπως και άλλα κόμματα, γεννήθηκαν μέσα στην οργή, ήταν κόμματα της οργής και του θυμού, η οργή ήταν το καύσιμο το οποίο τα τροφοδότησε, σε ένα βαθμό αυτό ισχύει και για την Ελληνική Λύση. Άλλαξαν οι καιροί, σήμερα η κοινωνία δεν είναι οργισμένη, είναι στεναχωρημένη, είναι απογοητευμένη. Κάπου είναι και λίγο αισιόδοξη ότι τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν, αλλά αυτό το οποίο ψάχνει είναι η επιστροφή στην κανονικότητα. Αυτή την κανονικότητα δεν την υπηρετούν τα δύο κόμματα αυτά.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, είπατε προηγουμένως “δεν έρχομαι για να κάνω μερεμέτια”. Αν εσείς, θα συζητήσουμε σε αντίθετη περίπτωση τι θα γίνει, αν είστε αυτοδύναμοι, η Νέα Δημοκρατία, την επομένη των εκλογών είπατε ότι δεν έρχομαι να κάνω μερεμέτια, έρχομαι για την πολιτική αλλαγή. Φαντάζομαι ότι θα ζητήσετε συναίνεση ασχέτως της αυτοδυναμίας, το έχετε δηλώσει ότι θα ζητήσετε πολιτική συναίνεση και από άλλα κόμματα. Το χέρι στον κ. Τσίπρα να συμφωνήσει, ως Αντιπολίτευση, θα το δώσετε; Θα του πείτε να έρθει και να στηρίξει πέντε αλλαγές; Ή μήπως φοβάστε ότι θα είναι μία αντιπολίτευση πιο εκρηκτική από ό,τι ήσασταν εσείς ως Αρχηγός της Αντιπολίτευσης, φοβάστε μήπως επανέλθει το κίνημα των Αγανακτισμένων στις πλατείες;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει στο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές και δεν είναι και η δουλειά μου να το κάνω, δικό τους θέμα είναι πώς θα διαχειριστούν τη βαριά τους ήττα εφόσον αυτό τελικά είναι το αποτέλεσμα.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Για τη συμπεριφορά του ως Αντιπολίτευση σας ρώτησα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, όταν μία Κυβέρνηση φέρνει ένα νομοσχέδιο στη Βουλή έχει κάθε λόγο να επιζητήσει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Και σίγουρα αυτό είναι κάτι το οποίο θα το κάνουμε. Αν τώρα υπάρχουν δυνάμεις μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες επιδιώκουν μία τέτοια πολιτική, έχω σοβαρές αμφιβολίες. Ενδεχομένως να υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που να μπορούμε να πετύχουμε μία τέτοια ευρεία συναίνεση. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Ένα από τα πρώτα νομοσχέδια τα οποία θα φέρει η επόμενη Κυβέρνηση θα αφορά την ψήφο των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό, εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, για να τους δοθεί η δυνατότητα να ψηφίζουν από το μόνιμο τόπο διαμονής τους. Αυτό το νομοσχέδιο έχει μία ιδιαιτερότητα, για να γίνει νόμος του κράτους, βάσει του Συντάγματος, χρειάζονται 200 ψήφοι. Εδώ πέρα, λοιπόν, εκ των πραγμάτων απαιτείται μία ευρεία συναίνεση. Είμαι πολύ περίεργος να δω πώς θα αντιδράσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα υπάρχει κόμμα το οποίο θα στερήσει τη δυνατότητα από τους Έλληνες, οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό, να ψηφίζουν από το μόνιμο τόπο διαμονής τους από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Επίσης, υπάρχουν αλλαγές στο Σύνταγμα, κάποιες από τις οποίες απαιτούν 180 ψήφους. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, θα υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο μέτωπο σημαντικών αλλαγών. Υπάρχουν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στα οποία πράγματι δεν χωρούν αποκλίσεις, και στα ζητήματα αυτά σίγουρα θα επιδιώξω μία ευρύτερη συναίνεση. Αλλά, αν με ρωτάτε αν στον κορμό των πολιτικών μας επιλογών στα ζητήματα της οικονομίας μπορώ να φανταστώ τον ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνεί με αυτά που θα κάνουμε, δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση, ούτε και με ενδιαφέρει από ένα σημείο και πέρα. Διότι ο σκοπός μου, όπως σας είπα, είναι να έχω μία ισχυρή εντολή ώστε να προχωρήσουμε γρήγορα και αποφασιστικά. Και αυτή την ισχυρή εντολή τη ζητώ από τους πολίτες, διότι ή θα έχουμε, όπως είπα και πριν, ισχυρή ανάπτυξη ή θα μπούμε σε περιπέτειες αν για οποιοδήποτε λόγο η εντολή τις επόμενες μέρες δεν είναι επαρκώς ισχυρή.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως, κ. Πρόεδρε, να σας πω αυτά είναι ωραία, γιατί ο κόσμος τα ακούει αυτά τα μεγάλα πράγματα, αλλά βιώνει στην καθημερινότητά του αυτές τις μέρες ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Ας πούμε ότι βγαίνετε εσείς στην Κυβέρνηση, κερδίζετε τις εκλογές. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να αντιμετωπίσετε είναι αυτό που γίνεται με τα διαγνωστικά κέντρα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το ξέρω ναι.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ένα θέμα το οποίο είναι 60-100 εκατομμύρια, εν πάση περιπτώσει ένα τεράστιο ζήτημα…

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Λιγότερα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Λιγότερα. Τι θα γίνει με αυτό το θέμα;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα λυθεί άμεσα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς θα λυθεί;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να σας πω κάτι; Γιατί το ζήτημα αυτό διαιωνίζεται; Και γιατί σκάνε λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές διάφορες νάρκες; Διότι κάποιοι άφησαν αυτές τις νάρκες να σκάσουν. Θα αντιμετωπιστεί την επόμενη μέρα κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Διάβαζα σήμερα ότι σε επιχειρήσεις με πάρα πολλά προβλήματα, στα όρια της χρεοκοπίας, στη ΛΑΡΚΟ συγκεκριμένα, δόθηκαν αυξήσεις από τη διοίκηση παντελώς αδικαιολόγητες για μία επιχείρηση η οποία είναι χρεοκοπημένη. Γιατί γίνονται όλα αυτά νομίζετε εσείς; Για να δημιουργηθούν προβλήματα την επόμενη μέρα; Όσο λοιπόν κοιτάω τους πολίτες στα μάτια και τους λέω ότι έχω απόλυτη σιγουριά για αυτά τα οποία θέλουμε να κάνουμε, άλλο τόσο τους λέω ότι θα έχουμε δυσκολίες την επόμενη μέρα. Και ότι αυτά τα οποία θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, δεν  θα είναι απλά ζητήματα. Διότι, δεν μου αρέσει ο όρος καμένη γη, είναι τόσο πολυφορεμένος, αρνούμαι να τον χρησιμοποιήσω αλλά θα πω ότι υπάρχουν πολλές βραδυφλεγείς βόμβες οι οποίες έχουν τοποθετηθεί από αυτήν την κυβέρνηση σε διάφορες πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής μας ζωής, οι οποίες πρέπει την επόμενη μέρα να εξουδετερωθούν.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είπε χθες, πλησιάζουμε σιγά-σιγά προς το τέλος της κουβέντας μας, ο κ. Τσίπρας ότι  επιμένει στη σύγκριση με εσάς, εμφανιζόμενος ο ίδιος σαν ένας άνθρωπος που δεν γεννήθηκε σε πολιτική οικογένεια, ότι είναι αυτοδημιούργητος, μίλησε πάλι για οικογενειοκρατία. Μιλάμε αυτή τη στιγμή, εν όψει εκλογών, για την πολιτική σύγκρουση μεταξύ δύο προσώπων και δύο ιδεολογιών στη  βάση της οικογενειακής προέλευσης;

Βλέπω ότι επιμένει ο κ. Τσίπρας και γι’ αυτό θέτω και θέμα της οικογενειοκρατίας.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν έχω να πω πολλά πράγματα με τον κ. Τσίπρα. Συνομιλώ με τον ελληνικό λαό και ο ελληνικός θα κρίνει τελικά τις επιλογές μας και πιστεύω ότι θα μας δώσει μία ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης. Το μόνο που θα πω γι’ αυτό το οποίο μου είπατε, είναι ότι αυτά τα ακούγαμε -και τα ακούσαμε- για πάρα πολύ καιρό και είδαμε ποιο ήταν το αποτέλεσμα των εκλογών. Δεν θα πω τίποτα παραπάνω. Παρά μόνο θα φανταζόμουν ότι όταν είσαι αντιμέτωπος με ένα τέτοιο αποτέλεσμα, κάπου κοιτάς μέσα σου και λες: “Ρε παιδί μου, μήπως έκανα κάτι λάθος; Μήπως τελικά όλα αυτά τα οποία είπα, μήπως αυτή η συστηματική απαξίωση του αντιπάλου, μήπως τελικά δεν ήταν η σωστή στρατηγική;”. Όπως σας είπα, δεν ξέχασαν τίποτα και δεν έμαθαν τίποτα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Να έρθουμε λίγο στα πρακτικά. Να σας ρωτήσω δύο τρία μικρά πρακτικά.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πρακτικά είναι όλα αυτά.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, σύντομες απαντήσεις. Που θα είστε υποψήφιος εσείς; Χθες μάθαμε στην Πάτρα θα είναι Τσίπρας, εσείς και ο κ. Παπανδρέου. Στις άλλες Περιφέρειες;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Στον εκλογικό χάρτη το  βράδυ των ευρωεκλογών είδα ότι σε πέντε Περιφέρειες η Νέα Δημοκρατία δεν ήταν πρώτη. Αποφάσισα λοιπόν να είμαι υποψήφιος σε τρεις από αυτές. Στη Β΄ Αθηνών, στο Δυτικό τομέα, το έχω ήδη ανακοινώσει. Στην Αχαΐα, στην οποία δίνω μία ιδιαίτερη πολιτική σημασία, διότι όπως σας είπα, κερδίσαμε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και αισθάνομαι ότι κατ’ εξοχήν μια μεγάλη Περιφέρεια, όπως η Αχαΐα, θα είναι δεκτική στο πολιτικό μας μήνυμα. Και η 3η Περιφέρεια στην οποία θα είμαι υποψήφιος, είναι ίσως παραδοσιακά η πιο δύσκολη Περιφέρεια για τη Νέα Δημοκρατία, η Β΄ Πειραιά.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Β΄ Πειραιά, Δυτικός τομέας στη Β΄ Αθήνας και Αχαΐα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Οι πολίτες της Β΄ Πειραιά  γνωρίζουν ότι έχω πάει δεκάδες φορές στη περιοχή τους. Είναι ένα προσωπικό μου στοίχημα, να σταθώ δίπλα σε μία υποβαθμισμένη περιοχή και να πείσω τους συμπολίτες μας ότι θα είναι ωφελημένοι από ένα πρόγραμμα το οποίο βάζει στην πρώτη γραμμή την ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας. Βρέθηκα πριν από 10 μέρες στη Δραπετσώνα και στο Κερατσίνι. Συνάντησα το Δήμαρχο, δεν προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία. Του είπα ότι θέλω να τον στηρίξω στην προσπάθεια την οποία κάνει για να αξιοποιήσει την έκταση των λιπασμάτων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Έτσι αντιλαμβάνομαι το ρόλο μου την επόμενη μέρα. Θα δουλέψω με όλους τους Δημάρχους, με όλους τους Περιφερειάρχες και εφόσον με εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, θα πρέπει να είμαι Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, όχι μόνο κάποιων και όχι μόνο αυτών που μας ψήφισαν. Οπότε, ναι, Β΄ Πειραιά, Δυτικός Τομέας.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δίνετε μεγάλη έμφαση στο λεκανοπέδιο και δύο μεγάλες εκλογικές Περιφέρειες.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Της Β΄ Αθηνών και στην Αχαΐα.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, και έχω και εγώ ένα πρακτικό ερώτημα. Ποιον θα κάνετε Υπουργό Οικονομικών, αν εκλεγείτε; Τον έχετε αποφασίσει; Να το ρωτήσω αλλιώς.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θα είναι κοινοβουλευτική…;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν θα σας πω τίποτα για τη σύσταση της επόμενης κυβέρνησης.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Την έχετε στο μυαλό σας;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως την έχω. Πάρα πολύ καθαρά.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Δηλαδή, δεν θα αποφασίσετε το βράδυ της Κυριακής;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι. Για τον απλούστατο λόγο ότι μία κυβέρνηση δεν μπορεί να προκύπτει από καραμπόλες. Δεν δέχομαι τη λογική ότι “δεν μου χωράει αυτός εδώ, να τον βάλουμε εκεί”. Δεν υπάρχουν πολιτικά πασπαρτού ή γαλλικά κλειδιά. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι καλοί να κάνουν μια συγκεκριμένη δουλειά. Και την επόμενη μέρα θα πρέπει να τοποθετηθούν οι σωστοί άνθρωποι στις σωστές θέσεις. Οπότε προφανώς είναι πολύ ξεκάθαρο το κυβερνητικό σχήμα στο μυαλό μου, αλλά επιτρέψτε μου να μην πω περισσότερα.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μα, δεν ρώτησα, ήμουν σχεδόν βέβαιος.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πικραμμένος, επικεφαλής επικρατείας;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ούτε για το επικρατείας θα σας πω κάτι ακόμα. Θα περιμένετε την επόμενη εβδομάδα, να δείτε τις ανακοινώσεις μας.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Για το σχήμα. Ξέρετε πολύ καλύτερα προφανώς και από εμένα, από όλους, ότι το στίγμα μιας Κυβέρνησης το δίνει με ο αριθμός των Υπουργείων, τα πρόσωπα. Δηλαδή με το καλημέρα τελειώνει ο πανηγυρισμός για εσάς και ξεκινάνε τα προβλήματα. Έχουμε ακούσει πάρα πολλά χρόνια και από Πρωθυπουργούς που προέρχονται από το δικό σας χώρο για το μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα. Δεν έχει γίνει ποτέ. Εσείς θα έχετε ένα κυβερνητικό σχήμα με σφραγίδα Μητσοτάκη και στο επίπεδο της διάρθρωσης όχι μόνο των προσώπων;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το πρώτο νομοσχέδιό μας θα αφορά την οργάνωση της κυβέρνησης. Και δεν θα αφορά μόνο πόσα Υπουργεία θα έχουμε. Θα είναι ένα σχήμα μικρότερο από το σημερινό. Ενδεχομένως με μία εξαίρεση, δεν θα έχει καθόλου αναπληρωτές Υπουργούς. Οι αναπληρωτές Υπουργοί είναι μια θέση που δεν κατάλαβα ποτέ -ένας Υπουργός που αναφέρεται στον Πρωθυπουργό, αλλά όχι στον προϊστάμενό του. Ενδεχομένως να πρέπει να υπάρχει μια εξαίρεση, θα την καταλάβετε όταν τη δείτε. Δεν θα έχει λοιπόν αναπληρωτές Υπουργούς, θα έχει υπουργούς και υφυπουργούς το σχήμα αυτό. Αλλά θα δώσουμε μεγάλη έμφαση στην οργάνωση του κράτους και σε σημαντικές τομές. Και μιας και με ρωτήσατε πριν και για τα ζητήματα της διαφάνειας, η θέση του αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης για θέματα διαφάνειας -γνωρίζετε πολύ καλά ποιος την κατέχει σήμερα- καταργείται. Και θεσπίζεται άμεσα μια Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας, ισχυρότατη, στην οποία συνενώνονται σημαντικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους. Είναι αδιανόητο η εκτελεστική εξουσία να προΐσταται της υπηρεσίας διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς που αφορά και την ίδια. Είναι μια σημαντικότατη τομή, θα συμπεριλαμβάνεται και αυτή στο πρώτο μας νομοσχέδιο.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Για αυτή σας την πρώτη συνέντευξη στην προεκλογική περίοδο για τις εθνικές εκλογές.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα έχουμε πολλά να πούμε ακόμα μέχρι τις εκλογές.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Βγάλατε ειδήσεις όμως.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ απλά να ζητήσω ένα τελευταίο πράγμα από τους πολίτες. 7 Ιουλίου είναι κατακαλόκαιρο, τυχαίνει βέβαια να είναι και η ονομαστική μου εορτή οπότε είναι μια..

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ξεχωριστή ημέρα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όπως λέω συνήθως στις 7 Ιουλίου γιορτάζουν λίγοι, γιατί οι Κυριάκοι είναι λίγοι, ελπίζω αυτή τη φορά να γιορτάσουν πολλοί περισσότεροι.  Αλλά 7 Ιουλίου είναι μια μέρα κατακαλόκαιρο. Να ζητήσω από τους πολίτες να ψηφίσουν. Οι διακοπές μπορούν να περιμένουν, η νεολαία να της ζητήσω να πάει πρώτα να ψηφίσει και μετά για μπάνιο ή εν πάση περιπτώσει εάν πάει για μπάνιο να πάει έστω να ψηφίσει αργά το απόγευμα. Το αποτέλεσμα δεν είναι προεξοφλημένο, οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει και η πολιτική αλλαγή θα ολοκληρωθεί μόνο όταν μετρηθεί και η τελευταία ψήφος στην κάλπη της 7ης Ιουλίου.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πολύ σωστά. Ευχαριστούμε πάρα πολύ κ. Πρόεδρε, καλή επιτυχία, καλό αγώνα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Καλή συνέχεια κ. Πρόεδρε, ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Με πληροφορίες και από το news247.gr
Φωτο: ΝΔ


Σχολιάστε εδώ