Μ. Καρακλιούμη: Η ανανέωση ξεκίνησε από την Αυτοδιοίκηση

Μ. Καρακλιούμη: Η ανανέωση ξεκίνησε από την Αυτοδιοίκηση


Της
ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ
Πολιτικής Αναλύτριας – RASS


-Τόπο στα νιάτα

Την προηγούμενη Κυριακή ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στην Αυτοδιοίκηση, όπου τα δύο τρίτα των δήμων της χώρας εξέλεξαν δήμαρχο σε μια διαδικασία που δεν φάνηκε να κινητοποιεί τους πολίτες.

Στην Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, τους τρεις μεγαλύτερους δήμους της χώρας, λιγότεροι από τέσσερεις στους δέκα πολίτες έσπευσαν να επιλέξουν πρόσωπο για τη θέση του δημάρχου. Η συμμετοχή ήταν μόλις 33,4% στην Αθήνα και 34,5% στον Πειραιά, ενώ στη Θεσσαλονίκη, που υπήρχε μόνο κάλπη για τον δήμο, μιας και η Περιφέρεια είχε εκλέξει τον κ. Τζιτζικώστα στον πρώτο γύρο, η συμμετοχή, αν και ελαφρώς υψηλότερη, περιορίστηκε στο 37,6%. Εκτός της χαμηλής συμμετοχής που χαρακτήρισε την εκλογική αναμέτρηση, θα πρέπει να αναφερθούμε στην εκλογή νέων δημάρχων από τη γενιά των σαραντάρηδων.

Οι πολίτες ακόμη και σε περιοχές όπου κατά γενική ομολογία οι δήμαρχοι ήταν πετυχημένοι τους άλλαξαν επιλέγοντας νεότερα πρόσωπα, ακολουθώντας έτσι και τον βηματισμό της κοινωνίας.

Τα ηνία της κοινωνίας και της αγοράς κρατούν πλέον οι άνθρωποι που γεννήθηκαν στη Μεταπολίτευση και όχι που πολιτεύθηκαν τότε. Αντιθέτως, στην πολιτική η διαγενεακή αλλαγή έχει αργήσει, καθώς η «γενιά του Πολυτεχνείου» δεν ένιωσε την ανάγκη να παραδώσει τα σκήπτρα και εναγωνίως προσπαθεί να επιβάλει την παρουσία της, αν και έχει ξεπεραστεί από την κοινωνία και τη ζωή.

Έτσι, παρά τη σοβαρή δοκιμασία του νομοθετήματος «Κλεισθένης», από τις εκλογές της Κυριακής θα κρατούσα το γεγονός πως οι πολίτες αυτήν τη φορά έδωσαν τόνο ανανέωσης και επέλεξαν χωρίς στεγανά. Έστειλαν στους πολιτικούς μήνυμα πως η θέση τους μπορεί να ανανεώνεται και να έχει ημερομηνία λήξης.


Σχολιάστε εδώ