Από το ΚΨΜ διοικούσα το «Πλαίσιο»
«Ως τριτοετής φοιτητής στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, διαπίστωσα ότι υπήρχαν σημαντικές διαφορές στις χρεώσεις μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης σε είδη σχεδίου. Καθώς μεσολαβούσαν διάφοροι ενδιάμεσοι, οι διαφορές στις τιμές ήταν σημαντικές.
Η πρώτη παραγγελία που έβαλα λόγω αυτών των διαφορών στις χρεώσεις ήταν έξι σχεδιαστήρια, τα οποία παρήγγειλα από τη Γερμανία και που διέθεσα σε συμφοιτητές μου σε πολύ καλή τιμή για τους ίδιους, αλλά με σημαντικό προσωπικό κέρδος.
Τότε συνειδητοποίησα τα οφέλη της μείωσης της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Εισάγοντας απευθείας από τον κατασκευαστή και διαθέτοντας χωρίς μεσάζοντες στον καταναλωτή –μια πολιτική που ακολουθούμε μέχρι σήμερα– καταφέρνουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί στις τιμές. Το μοντέλο αυτό ήταν πρωτόγνωρο για την εποχή εκείνη του 1969.
Η πρώτη αυτή επιτυχής πώληση έφερε την ιδέα της δημιουργίας μιας προσωπικής επιχείρησης. Αυτή δημιουργήθηκε Στουρνάρη 24, σε ένα χώρο 12 τ.μ. με αρχικό κεφάλαιο 80.000 δραχμών, που συγκέντρωσα από φίλους και συγγενείς. Πωλούσα κυρίως σχεδιαστήρια σε μηχανικούς. Τα είδη αυτά αποτελούσαν τα τεχνολογικά εργαλεία της εποχής. Υπολογιστής ήταν ο λογαριθμικός κανόνας και plotter το σχεδιαστήριο, οι χάρακες κ.λπ.
Δεν είχα ολοκληρώσει τις σπουδές μου και τη στρατιωτική θητεία μου. Να σκεφτείτε ότι το 1976 διοικούσα το Πλαίσιο, μια μικρομεσαία επιχείρηση με 13 εργαζομένους, από το μοναδικό τηλέφωνο του Κέντρου Ψυχαγωγίας Μονάδας (ΚΨΜ) στον Έβρο, όπου υπηρετούσα. Ήταν δύσκολες στιγμές, τόσο το να περιμένεις στην ουρά για ώρες να πραγματοποιήσεις ένα τηλεφώνημα, αλλά και να δίνεις κατευθύνσεις έχοντας μια ουρά ανθρώπων πίσω σου…».
Υπογραφή: Γιώργος Γεράρδος, ιδιοκτήτης της αλυσίδας «Πλαίσιο», που κλείνει 50 χρόνια ζωής
Φωτο: kathimerini