Έχουν πάρει χαμπάρι εκεί στο ΥΠΕΞ τι γίνεται στη Θράκη;
Στη Θράκη επιχειρείται να υποβαθμιστεί η επιτυχία του μειονοτικού κόμματος ΚΙΕΦ, το οποίο αναδείχθηκε πρώτο στην Ξάνθη και στη Ροδόπη στις ευρωεκλογές, με το επιχείρημα ότι συνολικά είχε 3.400 ψήφους λιγότερες και στους δύο νομούς σε σχέση με το 2014.
Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται χώνοντας το κεφάλι στο χώμα.
Το τουρκικό προξενείο επιδιώκει να κάνει επίδειξη δύναμης (καθώς έτσι κι αλλιώς με το πλαφόν του 3% είναι αδύνατον να κερδίσει το κόμμα βουλευτή ή ευρωβουλευτή) και να θυμίσει στα πολιτικά κόμματα ότι η συμπαγής μειονοτική ψήφος, την οποία ελέγχει, κυρίως στον ορεινό όγκο, μπορεί να δώσει από τρεις έως και πέντε μειονοτικούς βουλευτές. Καθόλου ασήμαντος αριθμός σε ένα Κοινοβούλιο που και τώρα αλλά και υπό συνθήκες, αργότερα, απλής αναλογικής οι πλειοψηφίες θα είναι οριακές.
Συνεπώς, ας μη διαβάζουμε λάθος το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στη Θράκη και ας κοιτάξουμε με διακομματικό τρόπο πώς θα κερδηθεί, καταρχήν, η νέα γενιά (με σχολεία και επαγγελματικές προοπτικές) και πώς θα στηριχθεί εκείνο το κομμάτι της μειονότητας που η ζωή του εξαρτάται από τα καπνά και την κτηνοτροφία και έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα στη διάρκεια της κρίσης. Επίσης θα πρέπει άμεσα να λυθούν όλες οι εκκρεμότητες με τις μουφτείες…
Από την άλλη, οι 6.000 ψήφοι που πήρε το «Ουράνιο Τόξο» στις ευρωεκλογές (με συγκεντρώσεις πρωτίστως σε Φλώρινα, Καστοριά και δευτερευόντως σε Πέλλα, Θεσσαλονίκη και Σέρρες) είναι ψήφοι διασκορπισμένες σε όλη την Ελλάδα, καθώς το κόμμα παραδοσιακά στηρίζεται και από μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και δικαιωματιστές. Ο αριθμός των ψήφων δεν προσφέρει, προφανώς, επιχείρημα βάσιμο για την προβολή αξίωσης αναγνώρισης μειονότητας, αλλά πάντως απαιτείται εγρήγορση.
Όσο για το επιχείρημα του «ιστορικού» στελέχους του «Ουράνιου Τόξου» Παύλου Βοσκόπουλου, ο οποίος είπε ότι στην Κωνσταντινούπολη αναγνωρίζεται ελληνική μειονότητα με μόλις 1.500 μέλη, θα έπρεπε να του υπενθυμίσει κάποιος ότι δεν θα πρέπει να ζηλεύει την τύχη της ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης, εκτός εάν δεν γνωρίζει για ποιον λόγο και μέσω ποιων επιχειρήσεων εθνοκάθαρσης μια διεθνώς αναγνωρισμένη μειονότητα (με τη Συνθήκη της Λωζάννης) από ακμαία κοινότητα 150.000 ψυχών έμεινε μόνο με 1.500 μέλη…
Το μήνυμα που έστειλε ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος ήταν σαφές: «Η κυβέρνηση, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και λίγο πριν αποχωρήσει, φέρνει ρυθμίσεις-τακτοποιήσεις που αφορούν ακόμη και την εσωτερική λειτουργία του υπουργείου Εξωτερικών και της Διπλωματικής Υπηρεσίας. Οι μεθοδεύσεις αυτές είναι απαράδεκτες και θα επανεξεταστούν στο σύνολό τους».
Μάλλον η απόφαση για παράταση θητείας πρέσβη (μέχρι τη συμπλήρωση των 67 ετών) σε κρίσιμη πρεσβεία, ο οποίος συνεργάσθηκε πολύ στενά με τον Νίκο Κοτζιά, και οι γκρίνιες περί βολέματος ημετέρων λίγο πριν αποχωρήσει η κυβέρνηση οδήγησαν στην αντίδραση του κ. Κουμουτσάκου, με σκοπό περισσότερο να λειτουργήσει αποτρεπτικά…
Φωτό: iefimerida.gr