Αυτοδυναμία ή ακυβερνησία

Αυτοδυναμία ή ακυβερνησία

Το δίλημμα του Μητσοτάκη στις εκλογές

-Άγνωστος «Χ» η Γεννηματά
-Αποκλείει κάθε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ

Αυτοδυναμία ή ακυβερνησία; Με το πολιτικό αυτό δίλημμα θα πορευθεί ο Κυρ. Μητσοτάκης προς τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, με στόχο μια ακμαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που θα του επιτρέψει να υλοποιήσει το πρόγραμμά του χωρίς συμβιβασμούς και παρεκκλίσεις.

Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα διατυπώνει σταθερά τη θέση του ότι η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση που θα τη βγάλει από το σημερινό τέλμα. Παράλληλα θα προειδοποιήσει για τους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονεί η πολιτική αστάθεια και πολύ περισσότερο οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις. Ιδίως δε όταν οι επόμενες, αν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος, θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. «Ο ελληνικός λαός είναι αυτός που θα αποφασίσει πώς θέλει να κυβερνηθεί μετά την 7η Ιουλίου, αλλά πρέπει να λάβει υπόψη του όλα τα δεδομένα», σημειώνει.

Επικαλούμενος τον κίνδυνο της ακυβερνησίας ο κ. Μητσοτάκης θα απευθυνθεί πρωτίστως στο τμήμα εκείνο των ψηφοφόρων που, ανεξάρτητα από κόμματα, κινείται στον λεγόμενο μεσαίο χώρο και επιθυμεί να υπάρχει στο τιμόνι της χώρας μια σταθερή κυβέρνηση.

Δευτερευόντως θα επιχειρήσει να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με όσους στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου επέλεξαν την αποχή ή κάποιο από τα μικρότερα κόμματα, προτάσσοντας το επιχείρημα ότι οι εκλογές της 7ης Ιουλίου είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες καθώς αφορούν το μέλλον της χώρας, κατά συνέπεια δεν υπάρχουν περιθώρια για… ψήφο διαμαρτυρίας.

«Στις ευρωεκλογές οι πολίτες αποδοκίμασαν την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, στις εθνικές εκλογές πρέπει να τους πείσουμε να εμπιστευθούν τη Νέα Δημοκρατία», σημειώνουν στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.

Στην Πειραιώς παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής καθώς είναι ο εν δυνάμει σύμμαχός τους σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας. Επιχειρούν να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις (θετικές ή αρνητικές) που θα έχει η κρίση κορυφής που προκλήθηκε με πρωτοβουλία (ευθύνη) της Φ. Γεννηματά και οδήγησε στην έξοδο του Β. Βενιζέλου από το Κίνημα. Οι απόψεις των κορυφαίων στελεχών προς το παρόν διίστανται.

Ορισμένοι θεωρούν ότι η κ. Γεννηματά κινήθηκε βάσει συγκεκριμένου σχεδίου, που είχε ως στόχο να θέσει εκτός μάχης τον κ. Βενιζέλο προκειμένου να μην τον έχει «μέσα στα πόδια της» την επομένη των εκλογών. Άλλοι πιστεύουν ότι η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής δρα «υπό την επιρροή» κορυφαίων παραγόντων (Γ. Παπανδρέου), αλλά και στελεχών του παλιού ΠΑΣΟΚ, που δεν επιθυμούν κυβερνητική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία.

Όπως και να ’χει, πάντως, στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη αντιλαμβάνονται ότι η διαπραγμάτευση με την κ. Γεννηματά για το ενδεχόμενο μιας κυβερνητικής συνεργασίας θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Κατά καιρούς έχουν διαρρεύσει φήμες ότι θα ζητήσει τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ. Και άλλοτε ότι θα «απαιτήσει» να είναι η ίδια πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση ΝΔ – ΚΙΝΑΛ.

Ενδεχόμενα τα οποία στην Πειραιώς απορρίπτουν μετά… βδελυγμίας. Ο κ. Μητσοτάκης έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει τους τελευταίους μήνες ότι ζήτημα κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υφίσταται. «Μας χωρίζει άβυσσος», επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία. Στην παρατήρηση δε ότι αυτό μπορεί να χρειαστεί να γίνει για το καλό της χώρας απα­ντά ότι «κάτι τέτοιο θα αποβεί σε βάρος της χώρας».

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας απέκλεισε κατηγορηματικά την περίπτωση συνεργασίας τόσο με την Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου, όσο και με το ΜέΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος εμφανίσθηκε θετικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι εκκρεμεί η συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τα πεπραγμένα του α’ εξαμήνου του 2015 στην οικονομία και ο έλεγχος που θα γίνει θα αφορά πρωτίστως τον κ. Βαρουφάκη. Δεδομένου ότι θέμα συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας με ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή έχει αποκλειστεί εκ προοιμίου, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας η συμπόρευση με το Κίνημα Αλλαγής φαντάζει –και είναι– μονόδρομος.

Το βέβαιο είναι ότι τόσο ο κ. Μητσοτάκης, όσο και τα στελέχη της παράταξης θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να μην έχουν ανάγκη τη βοήθεια της κ. Γεννηματά για να σχηματίσουν κυβέρνηση. Και ο μόνος τρόπος είναι η αυτοδυναμία στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ