Τελευταία ζαριά

Τελευταία ζαριά

Ο Τσίπρας σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για εκλογές στις 7 Ιουλίου

– Με όπλο την πόλωση και πακέτο εξαγγελιών για 500.000 θέσεις εργασίας!
-Υπουργοί αρνήθηκαν να είναι υποψήφιοι

Την ιστορική ρήση του Γαλιλαίου ενώπιον της Ιεράς Εξέτασης «και όμως (σ.σ.: η Γη) γυρίζει» επικαλέστηκε προ ημερών ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να πείσει ότι το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ δύναται να ανατραπεί στις εθνικές εκλογές.

Ο πρωθυπουργός, έχοντας, σύμφωνα με όσα έδειξε η πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, πλήρως κατανοήσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, σάλπισε την αντεπίθεσή του, αν και δύσκολα θα ανατραπεί η κατάσταση.
Θα έχει αποτέλεσμα; Αυτό θα φανεί στις 7 Ιουλίου. Σήμερα πάντως αναμένεται να πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ζητήσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, εν μέσω της πίεσης που υπάρχει και της κατακραυγής για ρουσφετολογικές τροπολογίες και τις μετατάξεις στη Βουλή.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της στρατηγικής του Αλέξη Τσίπρα είναι η έμφαση που δίνει στην προγραμματική αντιπαράθεση με τη ΝΔ και με όπλο την αισιοδοξία του –αν και η ήττα των ευρωεκλογών είναι βαριά– θέλει να περάσει το μήνυμα πως όλα παίζονται.

Σε αυτήν τη λογική σημειώνει σε συνομιλητές του ότι το παιχνίδι ακόμα είναι ανοιχτό. Αναμενόμενη κίνηση από τον πρωθυπουργό εν όψει των βουλευτικών εκλογών. Εξάλλου αναγκαία συνθήκη για να δώσει ένα κόμμα την εκλογική μάχη με αξιώσεις είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη ψυχολογία.

Εκτός από την προγραμματική αντιπαράθεση με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλέξη Τσίπρας θα τον καλεί συνεχώς και με ένταση για ένα ντιμπέιτ μεταξύ τους.

Πάντως, όπως ειπώθηκε προ ημερών σε κλειστή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία και του Γιάννη Ραγκούση, η έμφαση πρέπει να δοθεί στην προγραμματική πόλωση με τη ΝΔ. Ως εκ τούτου, η στρατηγική της προεκλογικής περιόδου είναι σαφής: Ευθεία σύγκρουση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε προγραμματικό πεδίο.

Γι’ αυτό και θα επιμείνει από εδώ και πέρα λέγοντας ότι το πρόγραμμα της ΝΔ κοστίζει 7 δισ., που θα προέλθουν από περικοπές, αφού σε διαφορετική περίπτωση, όπως λέει και ο Γιάννης Δραγασάκης, η οικονομία θα πρέπει να τρέχει με ρυθμούς 13%, ενώ όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα κατηγορούν τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εμμονή με τις απολύσεις.

Επίσης, θα επιχειρήσει από εδώ και πέρα να πείσει τη μεσαία τάξη και στο πλαίσιο αυτό θα προβάλλεται το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μείωσε τη φορολογική αφαίμαξη… και ότι υπάρχει σχέδιο για τον επιμερισμό των βαρών.
Αυτό το σχέδιο, δηλαδή το πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία, θα παρουσιάσει αύριο σε μεγάλη εκδήλωση στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής.

Άγρια σύγκρουση
Μέσα σε συνθήκες ακραίας πόλωσης αναμένεται να διεξαχθεί η προεκλογική περίοδος, που ξεκινά επισήμως από αύριο.
Η σύγκρουση μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να είναι σφοδρή και εφ’ όλης της ύλης και θα σηματοδοτήσει μια προσωπική μονομαχία στα… μαρμαρένια αλώνια της πολιτικής.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναμένεται αύριο να παρουσιάσει νέο πρόγραμμα τετραετίας, με πολλές παροχές και σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μουσικής θα εξαγγείλει:
1. Τη δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης σε βάθος τετραετίας.
2. Κίνητρα για προσλήψεις νέων εργαζομένων.
3. Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

Πέρα από το νέο πακέτο παροχών και από τις δύο πλευρές αναγνωρίζουν ότι θα είναι η πιο σκληρή σύγκρουση, αν και στη ΝΔ επιμένουν ότι η πρωτιά τους δεν χάνεται και υποστηρίζουν πως κλειδώνει και η αυτοδυναμία, εκτίμηση που αμφισβητείται από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός θα τα παίξει όλα για όλα και από το Μέγαρο Μαξίμου δίνουν έμφαση στην προσωπική αναμέτρηση Τσίπρα – Μητσοτάκη, που θεωρούν ότι θα δημιουργήσει καλύτερους όρους και θα λειτουργήσει ευεργετικά για τον πρωθυπουργό, κάτι που, όπως πιστεύουν, θα φανεί στα ποσοστά του.

Η μονομαχία των δύο ανδρών αναμένεται σκληρή και θα λάβει σταδιακά χαρακτήρα «ένας εναντίον ενός». Ο ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου είναι το «κόμμα του Τσίπρα», που ετοιμάζεται να συγκρουσθεί σε όλα τα μέτωπα με το «κόμμα του Μητσοτάκη».

Η επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου να οδηγηθούν τα πράγματα σε προσωπική αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη δεν είναι τυχαία.

Τα πολιτικά δεδομένα και τα επικοινωνιακά ευρήματα, που οδήγησαν στην εκτίμηση ότι το «πολιτικό imperium» που είχε μέχρι τις ευρωεκλογές ο Τσίπρας υποχώρησε αρκετά έναντι του Μητσοτάκη, πρέπει –κατά το πρωθυπουργικό επιτελείο– να ανατραπούν.

Αντίθετα, στη ΝΔ εκτιμούν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη όχι μόνο με προβλήματα που η ίδια δημιούργησε στα τέσσερα χρόνια της θητείας της, αλλά πλέον είναι υπόλογη για υποθέσεις, όπως λένε, σκανδάλων, για την καμένη γη που αφήνει, αλλά και το… τρύπιο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς με την υπόθεση των μετατάξεων στη Βουλή.

Πολύ ακριβό το κόστος των μετατάξεων

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει μεγάλη ενόχληση για το κόμμα και γι’ αυτό και ο Αλ. Τσίπρας προχθές, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, σημείωσε ότι καθήκον του κόμματος είναι να κάνει καλύτερη οργανωτική δουλειά. «Θα πρέπει να αρχίσει άμεσα μια καμπάνια για την κινητοποίηση φίλων και υποστηρικτών. Τα ψηφοδέλτιά μας θα πρέπει να ενισχυθούν με νέα πρόσωπα, που θα σηματοδοτήσουν και το άνοιγμά μας σε ενεργές δυνάμεις στις τοπικές κοινωνίες», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά την προσπάθεια όμως που γίνεται για ανάκαμψη, μεγάλη ζημιά έκανε η ιστορία με τις μετατάξεις στη Βουλή, που έπληξε επικοινωνιακά την κυβέρνηση.

Για να μην πληγεί περισσότερο το κυβερνών κόμμα, ο πρωθυπουργός έσπευσε να ζητήσει την ακύρωση των μετατάξεων, ώστε να μην επιβαρυνθεί περισσότερο η πολιτική ατμόσφαιρα κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Το… μάρμαρο πλήρωσε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία μετά την αποκάλυψη για τη μετάταξη της κόρης της στη Βουλή και την παραδοχή της ότι έγινε μέσω γνωριμιών και διασυνδέσεων αναγκάστηκε προχθές να αποσύρει την υποψηφιότητά της, αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου την ευθύνη.

Για το θέμα ο πρωθυπουργός είπε: «Όλοι οφείλουμε να είμαστε πολύ αυστηροί με τους εαυτούς μας, δείχνοντας μηδενική ανοχή σε συμπεριφορές που είναι ξένες προς τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς».

Φωτο: enikonomia


Σχολιάστε εδώ