«Κλειστή» για τα ΑμεΑ η Ακρόπολη!
Να διαθέτεις το μνημείο-σύμβολο της ανθρωπότητας, την Ακρόπολη, και να μην έχεις φροντίσει να έχουν πρόσβαση τα ΑμεΑ. Δεν νομίζω ότι υπάρχει χαρακτηρισμός γι’ αυτό.
Στις 30 Μαρτίου επισκέφθηκε την Ακρόπολη το 2ο Δημοτικό Σχολείο της Νέας Ραιδεστού.
Μεταξύ των μαθητών υπήρχε δωδεκάχρονος που κινείται με αναπηρικό αμαξάκι. Στο άκουσμα ότι το αναβατόριο που υπάρχει είναι χαλασμένο και δεν θα μπορούσε να ανέβει στον Ιερό Βράχο έβαλε τα κλάματα. Ο πατέρας του, που τον συνόδευε, και άλλοι γονείς τον ανέβασαν στα χέρια. Μετά την επιστροφή τους στη Ραιδεστό ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων κατήγγειλε με επιστολή του στο υπουργείο Πολιτισμού το γεγονός.
Το υπουργείο απάντησε μετά από δύο μήνες και μάλλον έκανε τα πράγματα χειρότερα με τις δικαιολογίες που χρησιμοποίησε. Η μία υπηρεσία χρεώνει την ανικανότητά της στην άλλη και η πολιτική ηγεσία δήλωσε άγνοια της μη λειτουργίας του αναβατορίου, το οποίο ήταν ακινητοποιημένο από τον Σεπτέμβριο του 2018!
Με αφορμή αυτό το «ατυχές συμβάν», όπως το χαρακτήρισε, η υπηρεσία εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει τα εξής: «Έχουμε ήδη απευθυνθεί σε ειδικούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό προκειμένου να συλλέξουμε προτάσεις και προσφορές…». Αν αυτά τα πράγματα συμβαίνουν στην Ακρόπολη, σκεφτείτε τι προβλήματα υπάρχουν στην επισκεψιμότητα των αρχαιολογικών μνημείων της περιφέρειας.
Και θεωρούμε τον Τουρισμό ως τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας.
Το «Figaro Hors-Serie», σε ρεπορτάζ του με τίτλο «Αιώνια Αθήνα», σε άρθρο αφιερωμένο στις εργασίες αποκατάστασης της Ακρόπολης, γράφει μεταξύ άλλων: «Τα μνημεία της Ακρόπολης βρίσκονται μεταξύ των μεγαλύτερων θαυμάτων που έχει συλλάβει ποτέ ανθρώπινος νους…». Οι ξένοι αναγνωρίζουν και γράφουν. Εμείς τι κάνουμε;