Μην πυροβολείτε τη Δικαιοσύνη
Όλα τα είχαμε, η εμπλοκή της Δικαιοσύνης στα δίχτυα της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης μας έλειπε, με άμεσο κίνδυνο τη δημιουργία δύο μετώπων, ιδιαίτερα μετά την ξαφνική απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει τώρα, μέσα σε προεκλογική περίοδο, την οποία ο ίδιος κήρυξε, στην κρίσιμη επιλογή της ηγεσίας στην κορυφή της Δικαιοσύνης, η οποία γίνεται στόχος ένθεν και ένθεν.
Με την κοινωνία να προβληματίζεται ως προς το κριτήριο που βαραίνει στην πλάστιγγα της επιλογής των δικαστών για τις καίριες θέσεις του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Κάτι που αναπότρεπτα θα θολώσει την εικόνα εκείνων που θα επιλεγούν, χωρίς καμία δική τους ευθύνη.
Και αυτές οι αιχμές για τους πραγματικούς λόγους που το Μαξίμου επισπεύδει την πλήρωση της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας θα σκιάσουν την ύψιστη αποστολή τους, την απόδοση του δικαίου. Κάτι που ενδεχομένως να αφορά και υποθέσεις για τις οποίες έχουν στοχοποιηθεί κορυφαία στελέχη της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής.
Αυτές τις εκτιμήσεις ήρθε να ενισχύσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αργά το βράδυ της Κυριακής, όταν είχε οριστικοποιηθεί η βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε στο διάγγελμά του ότι «αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα ζητήσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών».
Δεν έθεσε καμία προϋπόθεση ούτε έκανε καμία νύξη ότι θα προηγηθεί η επιλογή της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου, του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Τι μεσολάβησε και μπήκαν στην προεκλογική ατζέντα οι αλλαγές στην κορυφή της Δικαιοσύνης; Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετούν; Την επόμενη μέρα;
Η επιλογή αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση ακόμη και κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως των πρώην υπουργών Νίκου Φίλη και Παναγιώτη Κουρουμπλή, καθώς και βουλευτών, με πρώτο τον Σάκη Παπαδόπουλο.
Ούτε ένας συνταγματολόγος υπέρ!
Είναι εντυπωσιακό σε αυτή την κορυφαία σύγκρουση, όπου στο τέλος το θύμα θα είναι η Δικαιοσύνη αν δεν αναβληθούν οι αλλαγές για μετά τις βουλευτικές εκλογές, όταν θα έχουν καταλαγιάσει οι σκληρές αντιπαραθέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης (ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και ΚΚΕ), το ότι δεν υπήρξε ούτε ένας συνταγματολόγος που να συναινεί στις μεθοδεύσεις του Μαξίμου, οι οποίες δεν έχουν προηγούμενο.
Φωτιά είναι οι δηλώσεις και η αρθρογραφία των κορυφαίων συνταγματολόγων Αντώνη Μανιτάκη, Νίκου Αλιβιζάτου, Μιχάλη Σταθόπουλου, Ευάγγελου Βενιζέλου, Κώστα Χρυσόγονου, Κ. Μποτόπουλου, Νίκου Παπασπύρου, Γιώργου Γεραπετρίτη και Αντώνη Καραμπατζού.
Στις μυλόπετρες οι δικαστές που έχουν επιλεγεί
Σε πάρα πολύ δύσκολη θέση έχουν περιέλθει οι δικαστές που επελέγησαν ομόφωνα από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για την κάλυψη της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Αυτό επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, στην οποία εκφράζει την έντονη αντίδρασή της για τα φαινόμενα προσβολής της Δικαιοσύνης «προς όφελος πολιτικών σκοπιμοτήτων» και την «απαξιωτική για την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με την επιλογή της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων από τη σημερινή κυβέρνηση ή την επόμενη λόγω της προκήρυξης πρόωρων εκλογών».
Και η ανακοίνωση καταλήγει τονίζοντας ότι η Ένωση υποστηρίζει «κάθε επιλογή που θα διασφαλίζει την ευρύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και πολιτική συναίνεση και θα θωρακίζει τη δικαστική ανεξαρτησία ως κεντρικό πυλώνα της Δημοκρατίας».
Μόνο που αυτά δεν τα διασφαλίζουν οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.
Αντίθετα, τον παραπάνω μεσότιτλο, ότι οι δικαστές είναι στις μυλόπετρες, επιβεβαιώνει η δήλωση του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και επίτιμου προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων Βασίλειου Μαρκή, στην οποία επισημαίνει τα εξής: «Σκέπτομαι τη δύσκολη θέση στην οποία θα βρεθούν οι δικαστές που έχουν ήδη προεπιλεγεί από τα αρμόδια όργανα της Βουλής, κινδυνεύουν να σφραγιστούν σε όλη τους τη ζωή πως είναι όργανα που εξελέγησαν από μια κυβέρνηση για να εξυπηρετήσουν κάτι».
Φωτο: protothema