Κάηκε μόνος του ο Καμμένος

Κάηκε μόνος του ο Καμμένος

-Το χάρηκε, όμως, τρία χρόνια υπουργός Άμυνας
-Οι ΑΝΕΛ λεηλατήθηκαν από τον συνεταίρο τους

Σε αναστολή της λειτουργίας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων –προσωρινή ή μόνιμη, θα δείξει– προσανατολίζεται ο Π. Καμμένος, με πρώτο βήμα τη μη κάθοδο στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις πληροφορίες, προερχόμενες από υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στις 9 Ιουνίου στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ. Αδιευκρίνιστο παραμένει για ποιον λόγο οι αποφάσεις μετατέθηκαν μετά τον β’ γύρο των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεδομένου ότι τα αποτελέσματά τους ουδόλως επηρεάζουν την κατάσταση όσον αφορά τουλάχιστον τους ΑΝΕΛ.

Όσο και αν ο πολιτικός εγωισμός του κ. Καμμένου αρνείται να αποδεχτεί το «άδοξο» (και πρόωρο) τέλος του κόμματός του και επιθυμούσε να έχει μια ακόμη ευκαιρία, οι προοπτικές είναι δυσοίωνες και τα περιθώρια αισιοδοξίας ανύπαρκτα.

Το 0,80% που κατέγραψαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στις ευρωεκλογές ήταν κατώτερο των προσδοκιών και των πλέον απαισιόδοξων στελεχών του. Το κυριότερο όμως είναι ότι η επίδοση αυτή έδειξε ότι το κόμμα έχει μπει σε μη αναστρέψιμη πορεία, οπότε μια κάθοδος στις εθνικές εκλογές θα μπορούσε να μηδενίσει την εκλογική τους απήχηση.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ακολούθησαν τον συγκυβερνήτη τους ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία φθοράς και πολιτικής απαξίωσης. Η επιχειρηματολογία του κ. Καμμένου, στη βάση ότι η συμπόρευση αυτή ήταν για το καλό της χώρας και του ελληνικού λαού, δεν έπεισε παρά ελάχιστους. Οι περισσότεροι έμειναν με ισχυρή την εντύπωση ότι βαθύτερος στόχος του ήταν η υπουργική καρέκλα και η νομή της εξουσίας από κοινού με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη, η εγκατάλειψη βασικών θέσεων και η αθέτηση προεκλογικών δεσμεύσεων είχε ως αποτέλεσμα την απογοήτευση στελεχών και ψηφοφόρων.

Με κορυφαία τη στάση που τήρησε στο ζήτημα με τα Σκόπια, όπου όταν μπορούσε να φρενάρει ή και να μπλοκάρει την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν το έκανε.

Αντίθετα επέλεξε να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό όταν τα πάντα είχαν πλέον κριθεί και ο Αλ. Τσίπρας είχε εξασφαλίσει τη στήριξη άλλων κομμάτων ή μεμονωμένων βουλευτών για να περάσει από τη Βουλή τα τελευταία δύσκολα θέματα.

Ο κ. Καμμένος μπορεί να επικαλεστεί –και θα έχει δίκιο– ότι το κόμμα του «λεηλατήθηκε» από τον πρώην κυβερνητικό του εταίρο, τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι βουλευτές του αποφάσισαν να βάλουν πλάτη στα σχέδια του Αλ. Τσίπρα με αντάλλαγμα θέσεις στην κυβέρνηση και τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Με ενδιαφέρον πάντως αναμένεται η τοποθέτησή του τις επόμενες ημέρες, όταν και θα αναγγείλει τις επόμενες κινήσεις των ΑΝΕΛ, αλλά και τις δικές του. Άλλωστε μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει την παραμικρή αποτίμηση για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, γενικότερα, αλλά και ειδικότερα όσον αφορά την επίδοση του κόμματός του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κομματικά στελέχη έχουν εκφράσει την άποψη να απέχουν από τις εκλογές, αλλά αμέσως μετά να μπουν σε μια πορεία ανασυγκρότησης.


Σχολιάστε εδώ