Το… γκρίζο της καρδιάς τους

Το… γκρίζο της καρδιάς τους

Για δεύτερη φορά, Ροδόπη και Ξάνθη βάφτηκαν «γκρι», προκαλώντας αδικαιολόγητη αμηχανία στους «ειδικούς» και την παγίωση μιας κατάστασης για όλους τους υπόλοιπους…

Γεγονός είναι ότι για… τηλεοπτικά αισθητικούς λόγους άλλες φορές γινόμαστε «κίτρινοι» και άλλες «ψιλοπράσινοι» στον εκλογικό χάρτη των ευρωεκλογών.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι το θεατράκι που παίχτηκε, αριστερά και δεξιά, από τους πρωταγωνιστές σε διάφορα τηλεοπτικά κανάλια, που… ανακάλυπταν την Αμερική από την αρχή, ήταν και παράδοξο και εντελώς φτηνό…

Όμως, μ’ αυτά και μ’ αυτά φτάσαμε ως εδώ…

Στα… υπόλοιπα, κανέναν δεν θα πρέπει να εκπλήσσει η επικράτηση του ακραίου κόμματος στη Θράκη.

Ψηφοφόροι εξ ανατολών έκαναν το καθήκον τους, ενώ τα μέλη της μειονότητας προσπάθησαν και αυτά να συνταχθούν με την εξωτερική γραμμή.

Ωστόσο, τα ποσοστά του και στους δύο νομούς δεν παρουσιάζουν την αύξηση που ενδεχομένως θα αναμενόταν. Στη Ροδόπη μάλιστα σημειώθηκε μείωση του ποσοστού, 38,01% έναντι 42,82% το 2014, ενώ στην Ξάνθη συγκέντρωσε 25,05% έναντι 22,33% στις προηγούμενες ευρωεκλογές.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 50% της δύναμής του στη Ροδόπη προήλθε από τον Δήμο Αρριανών (το επονομαζόμενο «κάστρο» της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής) και τον Δήμο Ιάσμου (εν δυνάμει «κάστρο»).

Αντίθετα, μέσα στην πόλη και γενικότερα όσοι δεν ζουν στα απομονωμένα χωριά της περιοχής μας δεν ασπάστηκαν με μια ανάσα την εξ ανατολών εντολή…

Γεγονός που αποδεικνύει ότι όλο και μεγαλύτερα ποσοστά της μειονότητας εκφράζουν τη «διαφορετικότητά τους», διαφορετικότητα που εδράζεται κυρίως στις απαιτήσεις που δημιουργεί η σύγχρονη καθημερινότητα (με όλα τα καλά και κακά που απορρέουν από αυτήν…).

Ναι, τα ποσοστά –ως έχουν– κάνουν τη δουλειά τους, που δεν είναι άλλη από την παγίωση «μιας άλλης πραγματικότητας» εντός ελληνικής επικράτειας, με την υποστήριξη μάλιστα και «ειδικών» από το κλεινόν άστυ, όπως το «ευαίσθητο» Open, που προσκάλεσε στο κεντρικό του δελτίο την επικεφαλής του DEB, δίνοντάς της την ευκαιρία, σε πανελλήνια εμβέλεια, να χρησιμοποιεί τη λέξη «Τούρκος / Τουρκάλα» σε κάθε δεύτερη αράδα προφορικού της λόγου…

Είναι και η… δημοσιογραφική δεοντολογία στη μέση, η ηθική δηλαδή, που αφήνει «όλα τα λουλούδια να ανθίσουν», «σαπίζοντας» όλο το πεδίο, πριν κι αυτά ακολουθήσουν, μοιραία, την ίδια πορεία…

Τα «σαφή» της… Ασάφογλου

Η επικεφαλής του «γκρίζου» DEB είναι μια νέα, σύγχρονη γυναίκα, μακριά από το πρότυπο του Ισλάμ, που απαιτεί ως βασικό αξεσουάρ τη μαντήλα (τουλάχιστον). Μοντέρνα και χαρούμενη, έδωσε μια «νέα πνοή» στο ακραίο κόμμα.

Βέβαια, δεν είναι λίγοι όσοι ισχυρίζονται –προσπαθώντας να εξηγήσουν τα «μη αναμενόμενα» ποσοστά– ότι όσα πρεσβεύει το DEB δεν… αναπαύο­νται στην εικόνα της.

Όμως, αυτός ο κόντρα ρόλος μάλλον μαζεύεται από τα όσα λέει το στόμα της, τα οποία ευθυγραμμίζονται απολύτως με την ισχύουσα γραμμή.

«Κάθε ψήφος που έλαβε το κόμμα μας στις δημοσκοπήσεις θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα κατά της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης ένα­ντι της ‘‘τουρκικής μειονότητας’’», τόνισε, προσθέτοντας πως «οι ψήφοι για το DEB θα είναι απόδειξη της ‘‘τουρκικής ταυτότητας’’ στη ‘‘Δυτική Θράκη’’».

Όχι, οι αναγωγές της «αξιοθαύμαστες». Σαν αυτές που χρησιμοποιεί η τουρκική εξωτερική πολιτική…

Έμπνευση

Και αν οι Έλληνες ξεχνούν, ευτυχώς υπάρχει και ο Ερντογάν για να υπενθυμίζει σημαντικές επετείους, άρρηκτα συνδεδεμένες με την πορεία μας στη γη…

Σε μήνυμά του για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης (29 Μαΐου 1453) υπογράμμισε ότι η Άλωση της Πόλης αποτελεί έμπνευση για τη σύγχρονη Τουρκία, ώστε να επιτύχει τους στόχους της το 2023, το 2053 και το 2071…

Όχι ότι δεν θα ήταν σημαντικό να γνώριζε ο κόσμος τους χρονολογημένους στόχους, αυτό όμως που σίγουρα θα πρέπει να εντυπωσιάζει κάθε Ελληνίδα και Έλληνα είναι το εξής ένα: Οι γείτονες πορεύονται κάνοντας… προγραμματισμό εκατονταετίας…

Κι επειδή… σκίζονται στη δουλειά, τους… ξεφεύγουν κάτι λεπτομέρειες, του τύπου ότι ο τρόπος επίτευξης των στόχων τους καθόλου δεν έχει αλλάξει, μισή και πλέον χιλιετία… εξέλιξης του ανθρώπινου είδους…

Έμπνευση ο Μωάμεθ ο Πορθητής, λοιπόν…

Πρόταση

Κανονικά, η επέτειος δεν αφορά μόνο τους Έλληνες. Γιατί όταν χάθηκε η Πόλη, χάθηκε και ο κόσμος όλος…
Και ο Ερντογάν στο μήνυμά του το είπε καθαρά και ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι πρόκειται απλώς για μεγαλοστομίες…

Στο μήνυμά του τόνισε ότι «η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης είναι μία από τις ένδοξες νίκες της ιστορίας, με την οποία έκλεισε μία εποχή και άνοιξε μία νέα, αλλάζοντας τον ρου της παγκόσμιας ιστορίας με τις κοινωνικές και πολιτισμικές αλλαγές που επέφερε».

Άλλη μία Παγκόσμια Ημέρα… δεν θα έβλαπτε…

Αντιθέτως…

Έλλη Μητακίδου


Σχολιάστε εδώ