Στέρεψε το Ποτάμι…
-Ψάχνει για δουλειά ο Θεοδωράκης
Το χρονικό μια προδιαγεγραμμένης ήττας είχαμε με το Ποτάμι. Αντίθετα με την υπερβολική («καλπάζουσα») αισιοδοξία που (σκοπίμως) καλλιεργούσαν ο Στ. Θεοδωράκης και τα εναπομείναντα στελέχη, το κόμμα έμεινε πολύ χαμηλά, στο 1,52%, στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής. Πολύ μακριά από το 6,61% των ευρωεκλογών του 2014.
Η απόφαση του Στ. Θεοδωράκη να παραιτηθεί από την αρχηγία, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την αποτυχία, ήταν… φυσική συνέπεια. Όπως επίσης και η μη κάθοδος του κόμματος στις εθνικές εκλογές. Στον έναν μήνα που απομένει και με τη δυναμική που έχουν τα πράγματα το ενδεχόμενο το 1,52% να γίνει 3% και βάλε δεν θα ήταν απλώς αδύνατον, αλλά ουτοπικό.
Το μέλλον του Ποταμιού, όπως και ο επόμενος επικεφαλής του θα καθοριστούν στο συνέδριο που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το ερχόμενο φθινόπωρο. Ο Γ. Μαυρωτάς φαίνεται να είναι αυτήν τη στιγμή ο επικρατέστερος διάδοχος. Χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει τις παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν την περίοδο που το κόμμα θα είναι ουσιαστικά πολιτικά ανενεργό. Αν και ποια στελέχη θα παραμείνουν πιστά στο εγχείρημα και το κυριότερο πόσοι από τους σχεδόν 86.000 πολίτες που το ψήφισαν στις ευρωεκλογές θα συνεχίσουν να το στηρίζουν.
Στις εκλογές της περασμένης Κυριακής το Ποτάμι πλήρωσε την τακτική των ίσων αποστάσεων που τήρησε έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, τις θολές προτάσεις (θέσεις) σε κρίσιμα ζητήματα. Πλήρωσε ωστόσο σε μεγάλο βαθμό τη χείρα βοηθείας που έδωσε στην κυβέρνηση και τον Αλ. Τσίπρα, ώστε να περάσει από τη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Αντιδράσεις είχαν προκαλέσει οι θέσεις που είχε λάβει σε μια σειρά κοινωνικά και άλλα ζητήματα, όπως η θρησκεία, η Εκκλησία, το σύμφωνο συμβίωσης κ.ά. Αποτέλεσμα της επαμφοτερίζουσας τακτικής που ακολούθησε ο κ. Θεοδωράκης από το 2015 και μετά ήταν ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών να αποχωρήσει από το Ποτάμι, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την καθαρή διαφωνία τους με τις επιλογές του.