Σε δείκτη NPE κάτω του 9% το 2023 στοχεύει η Τρ. Πειραιώς μετά τη συμφωνία με την Intrum
Στόχο για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της κάτω του 9% στο σύνολο των χορηγήσεών της το 2023, θέτει η Τράπεζα Πειραιώς, κατόπιν της συνεργασίας για τη διαχείριση των NPEs που συμφώνησε με την Intrum και την επικαιροποίηση του στρατηγικού της πλάνου σε πενταετή ορίζοντα (Agenda 2023) που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα στους αναλυτές ξένων και εγχώριων οίκων.
Η δημιουργία της νέας εταιρίας που θα δημιουργήσει η Τράπεζα Πειραιώς με την Intrum αναμένεται να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων της Τράπεζας που ανήκουν σήμερα στη μονάδα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων RBU, δίνοντάς τους σημαντικές προοπτικές ανέλιξης σε έναν διεθνή οργανισμό.
Πραγματοποιώντας νωρίτερα τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους του Τύπου για την παρουσίαση της συμφωνίας με την Intrum, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος και αισιόδοξος για τις προοπτικές που ανοίγει, όχι μόνο για την Τράπεζα Πειραιώς αλλά για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος και την ελληνική Οικονομία, η σύμπραξη με την Intrum. “Με τη δημιουργία κοινής εταιρίας με την Intrum, η Τράπεζα Πειραιώς πρωτοπορεί, αντιλαμβανόμενη την επόμενη μέρα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και επιτυγχάνει τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της με βάση της βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Η κοινοπραξία με την Intrum θα μας βοηθήσει να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητά μας στη διαχείριση του μη εξυπηρετούμενου ενεργητικού μας. Η νέα Τράπεζα Πειραιώς που θα προκύψει μετά τη συναλλαγή, θα είναι ένας ευέλικτος και προσανατολισμένος στο αποτέλεσμα οργανισμός. Θα εστιάζει στις βασικές τραπεζικές δραστηριότητες (πρωταρχικά στις νέες χορηγήσεις για τις οποίες η Τρ. Πειραιώς έχει δεσμευτεί να εκταμιεύσει 4 δις. ευρώ φέτος) και θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πελατών μας, των μετόχων μας και όλων των εταίρων μας”, ανέφερε ο κ. Μεγάλου, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία με την Intrum την πρώτη άμεση ξένη επένδυση στην ελληνική αγορά.
Τονίζοντας την επιλογή της σουηδικής Intrum, ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι πρόκειται για μία εταιρία διαχείρισης με ιστορία 100 ετών, μακροπρόθεσμη στρατηγική και παρουσία σε 24 χώρες, σε καμία από τις οποίες δεν έχει αποχωρήσει. Η νέα εταιρία που θα δημιουργηθεί με την κοινοπραξία Intrum (80%) – Τράπεζας Πειραιώς (20%) θα διαχειρίζεται “κόκκινα” δάνεια 28 δις. ευρώ (το 1 δις. από αυτά αφορούν το χαρτοφυλάκιο REOs της Τράπεζας Πειραιώς, τομέα διαχείρισης στον οποίο η Intrum καταγράφει εξαιρετικές επιδόσεις), θα αναλάβει τη διαχείριση και μελλοντικών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, καθώς επίσης χαρτοφυλάκια τρίτων προς διαχείριση.
Ο CEO της Τρ. Πειραιώς έδωσε μεγάλη έμφαση στις εργασίες που θα μπορεί να αναλάβει η νέα εταιρία, τόσο από τις επικείμενες τιτλοποιήσεις NPLs που θα φτάσουν τα 20 δις. ευρώ, όσο και από τη δημιουργία του APS (σχήμα ΤΧΣ για μείωση NPEs) ή προοπτικά και από το AMC (προτεινόμενο σχήμα ΤτΕ), δεδομένου ότι η συμμετοχή στα σχήματα αυτά απαιτεί την ύπαρξη ανεξάρτητου διαχειριστή.
Ερωτώμενος για την απόσπαση του ανθρώπινου δυναμικού του Recovery Banking Unit, της μονάδας που διαχειρίζεται σήμερα τα NPEs της Τράπεζας, o κ. Μεγάλου τόνισε ότι θα είναι προς όφελος των εργαζομένων και εκτίμησε ότι το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων θα θέλει να ενταχθεί στο νέο σχήμα. “Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουμε την ενημέρωση των υπαλλήλων και θα συζητήσουμε μαζί τους προκειμένου να καταλάβουν με σαφήνεια για το τι πρόκειται και εμείς να καταλάβουμε τις ιδιαίτερες ανάγκες καθενός. Είναι δεδομένο ότι θα τηρήσουμε όσα έχουμε συμφωνήσει με την ΟΤΟΕ, ότι δηλαδή οι εργαζόμενοι θα διατηρήσουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, δεν θα υπάρξουν απολύσεις και θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε εργαζόμενου αν θα μεταβεί στο νέο σχήμα. Η ολοκλήρωση της μετάβασης στο νέο σχήμα θα είναι την 1η Οκτωβρίου 2019. Εκτιμώ ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα θέλουν να μεταβούν στο νέο σχήμα, το οποίο θα χρειαστεί ακόμη περισσότερο κόσμο αν αναλογιστεί κανείς το εύρος των εργασιών διαχείρισης που θα αναπτυχθούν με τιτλοποιήσεις, APS και AMC. Σε κάθε περίπτωση, δουλεύοντας σε έναν από τους μεγαλύτερους servicers στην Ευρώπη, οι εργαζόμενοι θα έχουν κίνητρα αμοιβών και ευκαιρίες διεύρυνσης και ανέλιξης της καριέρας τους. Όσοι εργαζόμενοι δεν θελήσουν να μεταβούν στο νέο σχήμα, η τράπεζα έχει αρκετές εργασίες και θα τους απορροφήσει”, τόνισε ο κ. Μεγάλου, λέγοντας ότι ένας από τους κύριους λόγους που η Intrum έκανε την επένδυση αυτή ήταν η ηγετική ομάδα και το προσωπικό της RBU.
Αναφερόμενος, τέλος, στα σχέδια της Τράπεζας Πειραιώς για την κεφαλαιακή της ενίσχυση με έκδοση ομολόγου Tier II 500 εκατ. ευρώ, ο κ. Μεγάλου είπε χαρακτηριστικά ότι η Τράπεζα βρίσκεται σε ready to go status, παρακολουθεί τις αγορές και την πορεία των ομολόγων, ενώ η έκδοση ομολόγων από την Ελληνική Δημοκρατία εντός του 2019 διευκολύνει τις εκδόσεις σε όλα τα επίπεδα.
Πηγή-φωτο: capital.gr