Περίμεναν καλύτερο αποτέλεσμα στο ΚΙΝΑΛ
-Ο ρόλος του ρυθμιστή περνά μέσα από τη μη αυτοδυναμία της ΝΔ
Μια δεύτερη ευκαιρία έχει μπροστά της η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, που περίμενε ένα καλύτερο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε τα ρέστα του για να παραμείνει στο παιχνίδι της εξουσίας, δεν τα κατάφερε, αλλά από εδώ και πέρα θα τα παίξει όλα για όλα για να κατοχυρώσει τον ρόλο του ως επικεφαλής του δημοκρατικού-προοδευτικού χώρου.
Η Φώφη Γεννηματά θα ήταν ικανοποιημένη με ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 8%, ενώ οι πιο αισιόδοξοι μιλούσαν για διψήφιο. Το Κίνημα Αλλαγής πήρε τελικά ποσοστό 7,72%, αλλά το ευχάριστο ήταν πως κατάφερε να εκτοπίσει από την τρίτη θέση τη Χρυσή Αυγή. Σε κάθε περίπτωση οι εκλογικές προσδοκίες ήταν υψηλότερες. Και πράγματι το ποσοστό θα μπορούσε να είναι καλύτερο, αφού σε κάποιες περιφέρειες θα μπορούσαν να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα.
Για παράδειγμα, τις τελευταίες δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές έγινε μια προσπάθεια να καλυφθεί η υστέρηση των ποσοστών στο Λεκανοπέδιο. Μια προσπάθεια που δεν απέδωσε όμως τα αναμενόμενα, ενώ δεν κατάφερε να εκμεταλλευθεί την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στη Μακεδονία.
Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι στις ευρωεκλογές κρίθηκε το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, ενώ επισημαίνουν ότι στις εθνικές εκλογές θα κριθούν οι συσχετισμοί στον κεντροαριστερό χώρο. Η μάχη δεν θα είναι εύκολη.
Ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τη μεγάλη προσωπική πολιτική του ήττα, έχει καταφέρει να συγκρατήσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ πάνω από το 23%, ενώ στη δήλωση με την οποία εξήγγειλε τις πρόωρες κάλπες έστειλε ένα σαφές μήνυμα: «Κατοχύρωσα ρόλο πρωταγωνιστή. Είμαι ο προοδευτικός πόλος, η δημοκρατική παράταξη της χώρας».
Στη Χαριλάου Τρικούπη περίμεναν ένα καλύτερο αποτέλεσμα και θεωρούν ότι η μεγάλη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη κρίνει το αποτέλεσμα. Επιπλέον, ορισμένα στελέχη εκτιμούν ότι στις εθνικές εκλογές είναι πιθανή η περαιτέρω αποσυσπείρωση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω ακριβώς της μεγάλης διαφοράς που καταγράφηκε στις ευρωεκλογές.
Στο ΚΙΝΑΛ πιστεύουν ότι στη μάχη των εθνικών εκλογών θα προστεθούν υπολογίσιμες δυνάμεις, που δεν προσέφεραν τα αναμενόμενα στις ευρωεκλογές.
Είναι τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης, στην οποία το Κίνημα Αλλαγής διατηρεί σημαντικές δυνάμεις, που έκαναν τη δική τους προσπάθεια για την εκλογή τους. Στην κινητοποίηση αυτών των δεκάδων στελεχών υπολογίζουν οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη για να καλύψουν τις εκλογικές «μαύρες τρύπες» και ειδικά αυτήν της Αττικής.
Το βέβαιο είναι ότι οι πολίτες στις εθνικές εκλογές θα βρεθούν ενώπιον ενός νέου ισχυρού διλήμματος, το οποίο θα επηρεάσει τη στάση ενός μεγάλου μέρους του κεντρώου χώρου και θα πιέσει το Κίνημα Αλλαγής. Το δίλημμα της αυτοδυναμίας, της ισχυρής εντολής, που θα ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τους πολίτες.
Σε ένα διάγραμμα που σχημάτισε ο γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου καταγράφεται η πορεία του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής από το 2012 μέχρι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών την περασμένη Κυριακή.
Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Μαΐου του 2012, υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, συγκέντρωσε 13,18% (833.452 ψήφοι). Τον Ιούνιο του 2012 συγκέντρωσε 12,28% (756.024 ψήφοι). Στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2014 το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ μειώθηκε κι άλλο, στο 8,02% (458.514 ψήφοι), ενώ στις εθνικές εκλογές του Γενάρη του 2015 έπεσε στο 4,68% (289.482 ψήφοι).
Τον Ιούνιο του 2015 αναλαμβάνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ η Φώφη Γεννηματά και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 η Δημοκρατική Συμπαράταξη βλέπει μικρή ανάκαμψη των ποσοστών: Συγκεντρώνει 6,29% και 341.321 ψήφους.
Η επόμενη μέτρηση σε πανελλαδικό επίπεδο έγινε στις προχθεσινές ευρωεκλογές, όπου το Κίνημα Αλλαγής συγκέντρωσε 7,72% και 434.500 ψήφους, σύμφωνα με το διάγραμμα που παρουσίασε ο Β. Κεγκέρογλου.
Ανώτερα στελέχη του κόμματος τόνισαν ότι το 2012 το ΠΑΣΟΚ είχε ποσοστό 12% και στις ευρωεκλογές του 2014 έπεσε στο 8%, ενώ, αντιθέτως, το 6,2% στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 έγινε 7,7%, παρουσιάζοντας αύξηση 25%.
Στο πλαίσιο της συστράτευσης, είναι θέμα χρόνου η ανακοίνωση του ορισμού του Ευάγγελου Βενιζέλου ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ, παρά τις δυσκολίες που έχει το όλο εγχείρημα.
Την ίδια στιγμή συζητήσεις προκαλεί η απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές.
Μένει να φανεί τι θα γίνει με τον Νίκο Παπανδρέου, που κατετάγη τρίτος, πίσω από τον Νίκο Ανδρουλάκη και την Εύα Καϊλή, καθώς ο αδελφός του και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα είναι υποψήφιος στην Αχαΐα.
Υποψήφιος με το ΚΙΝΑΛ στις προσεχείς εκλογές αναμένεται να είναι και ο Γιώργος Καμίνης (ίσως και δεύτερος στο Επικρατείας), ενώ με ενδιαφέρον περιμένουν τις κινήσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος όμως, όπως λένε, δεν θα έλεγε όχι σε υπουργοποίησή του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εφόσον η ΝΔ γίνει κυβέρνηση.