Φοβούνται μεγαλύτερη ήττα στις βουλευτικές

Φοβούνται μεγαλύτερη ήττα στις βουλευτικές

Στριμωγμένος ο Αλέξης – Πύργος της Βαβέλ ο ΣΥΡΙΖΑ

-Στην Κουμουνδούρου μετακομίζει από το Μαξίμου το κέντρο αποφάσεων

Αντιμέτωπος με μια δεύτερη ήττα στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, που τα παίζει όλα για όλα ώστε να μειώσει τη διαφορά των 9,5 μονάδων με την οποία ηττήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ στις ευρωεκλογές.

Ο πρωθυπουργός ξέρει ότι μια δεύτερη ήττα εντός 40 ημερών θα αποτελέσει ένα πολύ ηχηρό μήνυμα για τον ίδιο, το οποίο είναι πιθανό να δρομολογήσει εξελίξεις.

Ως εκ τούτου, σε περίπτωση ήττας όλα τα σενάρια είναι ανοικτά, σε μια χρονική στιγμή που το κυβερνών κόμμα παρουσιάζει σημάδια αποσύνθεσης, ενώ η ηττοπάθεια έχει παραλύσει όλο το κυβερνητικό σύστημα.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να δώσει τόνο αισιοδοξίας, λέγοντας ότι «το παιχνίδι είναι ανοιχτό», ωστόσο δεν αλλάζει εύκολα το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος.

Λόγω της δεινής ήττας αποφάσισε πλέον να ενισχύσει περισσότερο τα κομματικά όργανα, που θα αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο στην προεκλογική περίοδο. Εξάλλου ο ίδιος διεμήνυσε στους κορυφαίους: «Οι εκλογές δεν είναι μόνο δική μου υπόθεση, πρέπει να δώσετε όλοι τον αγώνα στην πρώτη γραμμή και να είστε έξω. Όλες οι δυνάμεις πρέπει να είναι διατεταγμένες». Τα προβλήματα, επικοινωνιακά, πολιτικά, αλλά και οργανωτικά, ήταν μεγάλα και το ερώτημα που τίθεται είναι εάν προλαβαίνουν να διορθωθούν πολλά απ’ αυτά.

Επί της ουσίας, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στην πιο δύσκολη στιγμή της προεδρίας του και ουδείς ξέρει τι μπορεί να ξημερώσει εάν ηττηθεί δεύτερη φορά, όσο και εάν όλοι επισημαίνουν πως δεν τίθεται θέμα ηγεσίας. Πάντως, προς το παρόν, ενισχύει με κυβερνητικά στελέχη την κομματική ηγεσία, ενώ συζητά αλλαγές –έστω και αν αυτές δεν ανακοινώνονται επισήμως– στο επιτελείο που είχε την ευθύνη του σχεδιασμού αλλά και της ανάγνωσης των δημοσκοπήσεων όσον αφορά τις ευρωεκλογές.

Ειδικά για τον σχεδιασμό και τις δημοσκοπήσεις τόνισε πως δεν είναι δυνατόν να ενημερώνονται το μεσημέρι της Κυριακής τα βασικά στελέχη, όπως και ο πρωθυπουργός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να είναι ακόμα και μπροστά στις εκλογές και τελικά να χάνει με 9,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Τα λάθη αυτά παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός, που όμως αρνείται να δεχθεί ότι τα προβλήματα όσον αφορά τη συμπεριφορά ορισμένων κυβερνητικών στελεχών έπαιξαν τον καθοριστικότερο ρόλο στο αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής. «Υπήρξαν προβλήματα συμπεριφοράς, δεν ήταν όμως ο κύριος λόγος της ήττας», επεσήμανε, αν και στελέχη, όπως ο Νίκος Φίλης, του επισημαίνουν πως ο χειρισμός του θέματος Πολάκη δεν βοήθησε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τη ΝΔ και αυτό φάνηκε από τα ποσοστά που πήρε ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

Παρά την εκτίμηση πως δεν ανατρέπεται το αποτέλεσμα, όπως είπε και ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά πως «το παιχνίδι είναι ανοιχτό» και δίνει έμφαση στην ανάγκη για μεγαλύτερη συμμετοχή στις κάλπες.
Και αυτό διότι, όπως εκτιμούν στο επιτελείο του, απείχαν κυρίως οι ψηφοφόροι που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2015, οι οποίοι, δυσαρεστημένοι πλέον, προτίμησαν να αντιδράσουν μη πηγαίνοντας στις κάλπες.

Επίσης, από το πρωθυπουργικό γραφείο επισημαίνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υψηλότερα ποσοστά στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 απ’ ό,τι στις εκλογές του Μαΐου του ίδιου έτους, όπως είχε και υψηλότερα ποσοστά στις εθνικές εκλογές του 2015 σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014, και αφήνουν να εννοηθεί, όσο ουτοπικό και αν ακούγεται αυτό, ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και τώρα.

Κριτική από τον Ν. Φίλη
Στην προ ημερών συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έγινε κριτική και αυτοκριτική για τις πολιτικές και τις συμπεριφορές που οδήγησαν στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ενώ ο Νίκος Φίλης τόνισε μεταξύ άλλων πως «οι κοινωνίες στην Ευρώπη βγήκαν από την κρίση από τη δεξιά πόρτα και η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση» και, συνεπώς, θα πρέπει να αναζητηθούν τα βαθύτερα αίτια του εκλογικού αποτελέσματος.

Ο Νίκος Φίλης επιρρίπτει ευθύνες και στον Αλέξη Τσίπρα για τη μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επισήμανε ότι «όλοι μας πρέπει να ζητήσουμε “συγγνώμη” από τον ελληνικό λαό, και ο πρωθυπουργός, κανείς δεν είναι υπεράνω ευθυνών».
Μία από τις αιτίες της ήττας, εκτός από τις συμπεριφορές, τη μνημονιακή πολιτική που ακολουθήθηκε, το ύφος της εξουσίας αλλά και τη Συμφωνία των Πρεσπών, ήταν και η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, που υπέστη καθίζηση.

Υπάρχουν όμως στελέχη που κλείνουν τα αυτιά και τα μάτια, όπως ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, που επισήμανε πως δεν κατάλαβαν οι πολίτες τι έκαναν ψηφίζοντας τη ΝΔ, ή ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο οποίος επέμενε ότι η αιτία της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μεγάλη αποχή. Μάλιστα, άσπονδοι φίλοι του λένε ότι στέλνει μηνύματα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στα οποία αναφέρει πως έχει… μετρηθεί πως το κυβερνών κόμμα έχασε 10% από την αποχή και άρα μπορεί να ανατραπεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, εάν ο κόσμος πειστεί και πάει να ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Βαβέλ ο ΣΥΡΙΖΑ
Μετά τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει Βαβέλ, καθώς κάθε στέλεχος έχει τη δική του άποψη για το τι έφταιξε, ενώ ταυτόχρονα η προοπτική δραματικής μείωσης των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος στην επόμενη Βουλή έχει ήδη γίνει η αιτία για να ξεκινήσει ένας… εμφύλιος μεταξύ των υποψηφίων στις τοπικές κοινωνίες αλλά και τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Ενδεικτική είναι η επίθεση που εξαπέλυσε ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σιμορέλης εναντίον του συνυποψηφίου του Σάκη Παπαδόπουλου, επειδή ο τελευταίος έσπασε το «εμπάργκο» του ΣΥΡΙΖΑ και βγήκε στον ΣΚΑΪ.

Πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ότι ούτε πήραν το μήνυμα των ευρωεκλογών, ούτε θεωρούν ότι οφείλουν να διορθώσουν κάτι ουσιαστικό στην πολιτική και τη συμπεριφορά τους, ούτε και ψάχνουν τα πραγματικά αίτια της ήττας τους. Ψάχνουν, ωστόσο, τους… υπεύθυνους της ήττας, ώστε να βγει… λάδι ο πρωθυπουργός και το στενό του επιτελείο, ενώ ψάχνουν και με τι θα ενισχύσουν την κινδυνολογία εναντίον της ΝΔ και πώς θα τρομάξουν τους πολίτες για να πάνε στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Επισήμως, για τον ΣΥΡΙΖΑ όλα βαίνουν καλώς και ο Αλέξης Τσίπρας πάει για ανατροπή και νίκη στις εθνικές εκλογές. Ακόμα και η φράση «πήραμε το μήνυμα» είναι κενή περιεχομένου.

Ανεπισήμως, ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται μεγαλύτερη ήττα στις εθνικές εκλογές και το επόμενο διάστημα θα επιχειρήσει να ενεργοποιήσει τα αντιδεξιά αντανακλαστικά της κοινής γνώμης και παράλληλα να «εξαφανίσει» το Κίνημα Αλλαγής, προκειμένου να εμφανιστεί ως το μοναδικό αντίβαρο στην «επέλαση» –αυτή είναι η λέξη που χρησιμοποιούν μεταξύ τους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και την οποία σκοπεύουν να επικοινωνήσουν– της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επιπλέον, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης εμφανίζεται από τους συντρόφους του ως ο μοναδικός υπεύθυνος για την κακή πληροφόρηση που δήθεν είχε ο πρωθυπουργός πριν από τις ευρωεκλογές.

Από την άλλη, οι «53+» αλλά και η πλειοψηφία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ πνέουν μένεα κατά των Νίκου Παππά, Αλέκου Φλαμπουράρη και Παύλου Πολάκη. Συγκεκριμένα, κατηγορούν τον πρώτο και τον δεύτερο για τις διασυνδέσεις με την επιχειρηματική ελίτ, τις οποίες όχι μόνο δεν έκρυβαν, αλλά διαφήμιζαν ως ένδειξη ισχύος εντός του ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα.

Στον δε τρίτο καταλογίζουν ότι δήθεν στιγμάτισε ένα ολόκληρο κόμμα με τη δημόσια συμπεριφορά του, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν την ταύτιση μαζί του.

Δελφίνος ο Τσακαλώτος
Τα στελέχη του Μαξίμου όμως επιχειρούν να φορτώσουν την ήττα των ευρωεκλογών αλλά και την ήττα που έρχεται στις εθνικές εκλογές στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον οποίο πολλοί βλέπουν ως «δελφίνο» την επομένη της 7ης Ιουλίου ή επικεφαλής της ομάδας που θα επιχειρήσει να αμφισβητήσει ανοικτά τον κ. Τσίπρα, με άλλο κορυφαίο στέλεχος, νεότερο, να βγαίνει μπροστά.

Γι’ αυτό κομματικές πηγές διέρρεαν συντονισμένα τις τελευταίες ημέρες ότι ένα από τα αίτια της ήττας των ευρωεκλογών ήταν η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ την επομένη των ευρωεκλογών, είχε αναφέρει ως αίτιο της ήττας το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε τελικά να εφαρμόσει παρά μόνο μερικές δεσμεύσεις από το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, στρέφοντας και τα δικά του προσωπικά βέλη κατά του οικονομικού επιτελείου.

Από εδώ και πέρα όμως και επειδή η Κουμουνδούρου διαπιστώνει πως τα οικονομικά μέτρα –και γενικότερα ο «οικονομισμός» της προεκλογικής περιόδου– δεν είναι όπλα για επιτυχή αναμέτρηση στις εθνικές εκλογές, αποφάσισε να παρουσιάσει προεκλογικό πρόγραμμα, με το βλέμμα στο μέλλον.

Την ευθύνη της παρουσίασης του προγράμματος αυτού στις ελάχιστες ημέρες που απομένουν έως τις εθνικές εκλογές ανέλαβαν οι Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Αλέξης Χαρίτσης. Αυτό σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός θα πάει στις κάλπες της 7ης Ιουλίου με νέα ηγετική ομάδα και με μετατόπιση του κέντρου βάρους από το Μαξίμου στην Κουμουνδούρου. Κεντρική απόφαση είναι να πολλαπλασιαστούν οι δημόσιες εμφανίσεις μετριοπαθών στελεχών, όπως οι Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, Αλέξης Χαρίτσης, ενώ θα υπάρξει συνεργασία με νέες εταιρείες δημοσκοπήσεων, και όχι μόνο.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από το κυβερνητικό έργο του, θα επιχειρήσει να αναδείξει το πρόγραμμά του για την επόμενη τετραετία, με βασικούς άξονες την ενίσχυση της ανάπτυξης, με έμφαση στην παραγωγή και την καινοτομία, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, την ενίσχυση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων, το κοινωνικό κράτος και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών», λένε από την Κουμουνδούρου.

Επίσης, θα γίνουν ανοιχτές συνελεύσεις του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τις επόμενες ημέρες, καθώς και περιοδείες όλου του στελεχιακού δυναμικού του κόμματος, που μπαίνει με αποφασιστικότητα στη μάχη για την επόμενη μέρα της χώρας.

Οργή…
Μεγάλος προβληματισμός υπάρχει και για την επιτυχία του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σχολίασαν σκωπτικά την τηλεοπτική παρουσία του Στέφανου Τζουμάκα, ο οποίος την βραδιά των εκλογών βγήκε να υπερασπιστεί στα κανάλια τον κ. Τσίπρα, ενώ η παρουσία του Γιάννη Ραγκούση στην Κουμουνδούρου προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις στελεχών των «53+». Πάντως, ο πρώην υπουργός του Γιώργου Παπανδρέου δεν πτοείται και δείχνει να στηρίζεται στη σχέση που έχει με τον πρωθυπουργό, καθώς ανέβασε στα social media τον στίχο «σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ» ως απά­ντηση στις αντιδράσεις…

Στο στόχαστρο δεν βρίσκονται μόνο τα πρώην στελέχη του βαθέος ΠΑΣΟΚ, που είναι πλέον στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ελέω Τσίπρα, αλλά και τα στελέχη των ΑΝΕΛ, καθώς είναι πολλοί εκείνοι που δεν μπορούν να χωνέψουν, για παράδειγμα, το γεγονός ότι η Έλενα Κουντουρά εξελέγη σε πολύ καλή σειρά στην Ευρωβουλή.

Σε αυτό το κλίμα θα ξεκινήσει η κατάρτιση των ψηφοδελτίων, ώστε οι υποψήφιοι να ξεκινήσουν τον προεκλογικό αγώνα και τη μάχη του σταυρού με την ελπίδα ενός υψηλότερου ποσοστού στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Ο πρωθυπουργός, προχθές, στο Υπουργικό Συμβούλιο, είπε προς τους υπουργούς του ότι όσοι το επιθυμούν θα είναι υποψήφιοι στις λίστες του κόμματος.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ήδη λειτουργεί η επιτροπή για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων υπό τον Αλέξη Τσίπρα, με μέλη τους Αλέκο Φλαμπουράρη, Δημήτρη Βίτσα, Θοδωρή Δρίτσα και Αντώνη Κοτσακά. Πάντως, ο Στέργιος Πιτσιόρλας ανακοίνωσε την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές.


Σχολιάστε εδώ