Ο Αντώνης Σαμαράς αποκαλύπτει: Από το 2012 οι Γερμανοί ήθελαν να μας πετάξουν έξω από το ευρώ

Ο Αντώνης Σαμαράς αποκαλύπτει: Από το 2012 οι Γερμανοί ήθελαν να μας πετάξουν έξω από το ευρώ

-Τι μου είπε η Μέρκελ

Από το 2012 κιόλας οι Ευρωπαίοι και κυρίως οι Γερμανοί επεξεργάζονταν σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. «Λύση» που δεν ήταν ιδέα μόνον του Β. Σόιμπλε, αλλά και της Άνγκ. Μέρκελ. Αυτό προκύπτει από όσα αποκαλυπτικά ανέφερε ο Αντ. Σαμαράς στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής (ΣΚΑΪ) με θέμα την «ελληνική χρεοκοπία».

Πιο συγκεκριμένα είπε ότι το θέμα του Grexit τού το έθεσε η γερμανίδα καγκελάριος στο πρώτο ταξίδι του στο Βερολίνο, στις 24 Αυγούστου 2012. Εξιστόρησε δε τα γεγονότα ως εξής: «Αφού έγινε η συζήτηση με τη Μέρκελ, του Στουρνάρα, ο καθένας με τους επιτελείς του, μου λέει: ‘‘Να σου πω δύο λόγια στο γραφείο μου;’’.

Και καθόμαστε και είχε κάτι διαφάνειες που απεικόνιζαν τμηματικά τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, ελλείμματα, χρέος, ΑΕΠ, και αφού μου έδειξε ότι έχει πλήρη γνώση της ακτινογραφίας της αρρώστιας που έχουμε ως οικονομία, μου λέει: ‘‘Κοίταξε, θέλω να σου πω κάτι, το οποίο θέλω να το ξέρεις από τώρα. Το ταξίδι που έχεις να κάνεις είναι πολύ δύσκολο, εάν θέλεις να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, τότε να ξέρεις ότι εμείς έχουμε δεύτερο πλάνο να σας βοηθήσουμε για ένα διάστημα, το οποίο θα το βρούμε’’».
Η απάντηση του κ. Σαμαρά ήταν άμεση:

«Σταματάω άμεσα και της λέω: ‘‘Αυτήν την κουβέντα δεν την κάνουμε, δεν υπάρχει, δεν το δέχομαι, δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να δεχτώ να βγει η Ελλάδα από το ευρώ’’. ‘‘Αυτό’’, της λέω, ‘‘ξέχασέ το’’». Επικαλούμενος αυτό ακριβώς το γεγονός ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε κριτική σε όσους τα προηγούμενα χρόνια έλεγαν, κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι τα περί Grexit ήταν σενάρια που δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν. Ότι επρόκειτο για κινδυνολογία που καλλιεργούσαν οι Ευρωπαίοι προκειμένου να αναγκάσουν την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί τα σκληρά μέτρα που της ζητούσαν οι δανειστές.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις δραματικές μέρες που έζησε στις αρχές της θητείας του ως πρωθυπουργός. «Εμπιστοσύνη δεν υπήρχε πουθενά, θα σας έλεγα ότι κανείς δεν πίστευε στο εξωτερικό ότι πρόκειται να τα καταφέρουμε κι εγώ είχα να αντιμετωπίσω τότε για πολύ καιρό δύο μόνιμους εχθρούς», σημείωσε. «Ο πρώτος εχθρός ήταν το βουνό από τα χρέη και τα ελλείμματα. Και ο δεύτερος εχθρός ήταν εκείνη η κουβέντα που είχε πει προηγούμενος πρωθυπουργός, ότι η Ελλάδα είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα στον κόσμο», κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

Φωτό:huffingtonpost.gr


Σχολιάστε εδώ