Κτηματολόγιο και τοπική αυτοδιοίκηση

Κτηματολόγιο και τοπική αυτοδιοίκηση

Με αφορμή τις περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές εκλογές θα αναφερθούμε σήμερα στη σχέση του Κτηματολογίου με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Το Κτηματολόγιο είναι ένα κατεξοχήν αναπτυξιακό εργαλείο τόσο για την κυβέρνηση της χώρας όσο και για τους αυτοδιοικητικούς άρχοντες.

Η ύπαρξή του όχι μόνο βοηθάει στη χάραξη πολιτικής γης, αλλά ο εκάστοτε περιφερειάρχης, δήμαρχος ή κοινοτάρχης γλιτώνει χρόνο και κόστος, αφού σε ελάχιστο χρόνο βλέπει στην οθόνη του υπολογιστή του σε ποιον ανήκει κάθε τετραγωνικό μέτρο της περιοχής ενδιαφέροντός του, κάτι το οποίο χωρίς το Κτηματολόγιο απαιτεί εβδομάδες ή και μήνες, όπως, για παράδειγμα, σε απαλλοτριώσεις ή σε διανοίξεις δρόμων.

Επίσης, οι ίδιοι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης οφείλουν να προστατεύουν και να κατοχυρώνουν την ακίνητη περιουσία τους, δηλώνοντάς τη στο Κτηματολόγιο.

Δεν είναι λίγες οι φορές όπου περιφερειάρχες και δήμαρχοι έχουν προβεί σε διαμαρτυρίες στο Ελληνικό Κτηματολόγιο για διάφορους λόγους, αλλά και σε χρήσιμες και εποικοδομητικές προτάσεις.

Αντίστοιχα οι εκάστοτε αρμόδιοι του Κτηματολογίου, πολύ συχνά, σε συνεργασία με αυτοδιοικητικούς φορείς, διοργανώνουν ενημερωτικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Το μεγάλο στοίχημα για την τοπική αυτοδιοίκηση, από τη Δευτέρα, είναι τόσο η διαχείριση της δημοτικής περιουσίας, όσο και η διεκδίκηση όλων των ακινήτων που φαίνονται στο Κτηματολόγιο ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».


Σχολιάστε εδώ