Δεν έβαλε ποτέ νερό στο κρασί του

Δεν έβαλε ποτέ νερό στο κρασί του

-Ήταν ασυναγώνιστος…

Πριν από λίγες μέρες, έφυγε από τούτο τον κόσμο ο Γιάννης Ιωάννου, ένας από τους σημαντικότερους γελοιογράφους, που τάραξε τα νερά και έφερε νέο αέρα, αλλάζοντας το στυλ της γελοιογραφίας.

Χαρακτηριστικές οι εξομολογήσεις δύο συναδέλφων του, του Ανδρέα Πετρουλάκη και του Στάθη.

• «Έδωσε νέα γραμμή, νέα οπτική, ταυτισμένη με το πνεύμα του γαλλικού Μάη. Είδε πράγματα που δεν τα είχαν δει άλλοι, γιατί είχαμε πάντα σπουδαίους γελοιογράφους στην Ελλάδα. Δημιούργησε λοιπόν μια σχολή καινοφανή. Ήταν μια γαλλική σχολή, φιλελεύθερη και ανατρεπτική. Εισήγαγε μια αντιεξουσιαστική ματιά, η οποία ήταν βέβηλη και ανίερη προς την εξουσία. Εντυπωσίασε και ξάφνιασε τους αναγνώστες. Και τότε όλοι επηρεάστηκαν από τα σκίτσα του. Εκείνος έβαλε την τρίτη διάσταση. Οι παλαιότεροι δεν πρόσεχαν τόσο τον περιβάλλοντα χώρο. Ήταν αρχιτέκτονας και αρχιτεκτονικά δομούσε τον χώρο που εκτυλισσόταν η ιστορία του.

Ο Ιωάννου μπορούσε να σου κάνει ένα σκίτσο αποτυπώνοντας για παράδειγμα την Αθήνα από ψηλά σαν μια εικόνα που προερχόταν από drone. Ήταν ασυναγώνιστος σε αυτό. Κανείς δεν τον έφτανε», έγραψε ο σκιτσογράφος Ανδρέας Πετρουλάκης.

• «Ο Γιάννης εισήγαγε πρώτος τη λεγόμενη φούσκα στο σκίτσο, η οποία μέχρι τότε υπήρχε μόνο στο κόμικ – η λεζάντα γραφόταν από κάτω. Η γελοιογραφία πριν από τον Γιάννη ήταν περισσότερο περιγραφική αυτών που συνέβαιναν.

Της έλειπε το γκαγκ, το εύρημα. Η νέα γελοιογραφία που έφερε, αν μπορούμε να την ονομάσουμε έτσι, προκαλούσε περισσότερο τη σκέψη. Και το ωραίο είναι ότι το φαινόμενο Ιωάννου επηρέασε τους πάντες, και εμάς που ήρθαμε έπειτα από εκείνον, αλλά και τους παλαιότερους. Και μιλάμε για θηρία της γελοιογραφίας, όπως τους Μητρόπουλους, τον Αρχέλαο, τον Χριστοδούλου», έγραψε ο γνωστός σκιτσογράφος Στάθης, που έβαλε το χέρι του και στο «ΠΑΡΟΝ».

Φωτό: iskra.gr


Σχολιάστε εδώ