Αυτή είναι η τραγωδία του ΥΠΕΞ…

Αυτή είναι η τραγωδία του ΥΠΕΞ…

Πλήρης απορρύθμιση στο Νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας. Επιστρέφουν στην Κεντρική Υπηρεσία πρέσβεις που η πολιτική ηγεσία δεν ξέρει τι να τους κάνει, οι διευθύνσεις έτσι κι αλλιώς υπολειτουργούν, καθώς κανείς δεν ασχολείται στο ΥΠΕΞ με τη χάραξη και άσκηση εξωτερικής πολιτικής, και πλέον όλοι αρκούνται στη διαχείριση των βασικών υποχρεώσεων του ΥΠΕΞ.

Ο Δημήτρης Παρασκευόπουλος, με πολύ λίγη όρεξη πλέον (καθώς πλησιάζουν και εκλογές και κανένας ανώτερος κρατικός λειτουργός δεν επιθυμεί να ταυτίζεται με την απερχόμενη ηγεσία), προσπαθεί να διαχειριστεί στοιχειωδώς μείζονα ζητήματα, αλλά χωρίς να έχει την κάλυψη που είχε επί θητείας του Νίκου Κοτζιά.

Ο κ. Κατρούγκαλος δεν μπορεί να χειριστεί μείζονα θέματα, όπως τα ελληνοτουρκικά, και φυσικά λείπει ο ισχυρός παράγοντας που θα χαράξει στρατηγική και κυρίως θα έχει τη δυνατότητα και γνώση να κάνει τους τακτικούς ελιγμούς που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της Τουρκίας.

Και είναι θλιβερό να βλέπεις τη στελέχωση και κυρίως την οργάνωση της αρμόδιας για τα ελληνοτουρκικά Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών, όταν διπλωμάτες όπως ο Τσαγατάι Ερσιγές χαράσσουν εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια την τουρκική πολιτική και στρατηγική στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο…

Το τουρκικό ΥΠΕΞ επιλέγει να έχει επικεφαλής της διεύθυνσης αεροναυτιλίας τον ίδιο άνθρωπο τα τελευταία σχεδόν δεκαπέντε χρόνια. Οι Ρώσοι στέλνουν στην Αθήνα εδώ και είκοσι χρόνια τους ίδιους διπλωμάτες, άριστους γνώστες της ελληνικής γλώσσας, οι οποίοι εναλλάσσονται σε θέσεις ευθύνης της ρωσικής πρεσβείας.

Εδώ μόλις κάποιος μάθει τα αεροναυτιλιακά παίρνει μετάθεση στα Τίρανα και όποιος αποκτήσει εμπειρία στα ελληνοτουρκικά συνεχίζει την καριέρα του στη… Λατινική Αμερική.

[email protected]


Σχολιάστε εδώ