Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει για την Ε.Ε.

Στο τέλος πλησιάζει η μεγαλύτερη άσκηση της δημοκρατίας στη Γηραιά Ήπειρο. Δεκάδες εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες σε 21 χώρες προσέρχονται από το πρωί στις κάλπες σήμερα Κυριακή, τελευταία από τις τέσσερις ημέρες κατά τις οποίες πραγματοποιείται η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του άμεσα εκλεγμένου θεσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα καθορίσει το μέλλον της.

Σύμφωνα με τη συντριπτική πλειονότητα των δημοσκοπήσεων, από τις εκλογές αυτές αναμένεται να αναδυθεί ίσως το πιο κατακερματισμένο Ευρωκοινοβούλιο στην ιστορία της Ένωσης. Οι κεντροδεξιές και κεντροαριστερές ομάδες που κυριάρχησαν επί δεκαετίες στην ευρωπαϊκή πολιτική εκτιμάται ότι θα χάσουν την πλειοψηφία τους για πρώτη φορά, σε αντίθεση με τις εθνικιστικές και λαϊκιστικές δυνάμεις που αναμένεται να κερδίσουν σημαντικό έδαφος.

Τόσο οι πολιτικοί εκείνοι που υπερασπίζονται τα ευρωπαϊκά ιδεώδη όσο και οι ευρωσκεπτικιστές αντιμετωπίζουν αυτές τις εκλογές ως όχημα για να μπορούν να ελέγχουν στο εξής την ατζέντα της Ένωσης. Όπως το έθεσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δίνει μάχη στήθος με στήθος με την ηγέτιδα της γαλλικής Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, «η ψηφοφορία αυτή πραγματοποιείται στην πιο κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Καθοριστικός για το μέλλον της Ε.Ε. ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου

Όντως το αποτέλεσμα θα έχει καθοριστική επίδραση στην πολιτική κατεύθυνση της Ε.Ε. τα απόμενα πέντε χρόνια, καθορίζοντας τη θέση του Ευρωκοινοβουλίου σε ευαίσθητα θέματα όπως η πράσινη φορολογία και οι διεθνείς συμφωνίες εμπορίου. Το αποτέλεσμα θα βαρύνει επίσης στην επιλογή των ανώτατων αξιωματούχων της Ένωσης.

Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κρίνεται επίσης καθοριστικός, καθώς η Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ μεγάλες προκλήσεις, μεταξύ των οποίων η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή, η ασταθής οικονομική ανάπτυξη, οι χρεωμένες τράπεζες, η άνοδος της Κίνας, ένας απρόβλεπτος και ενίοτε εχθρικά διακείμενος Αμερικανός πρόεδρος, αλλά και ο δικός της εσωτερικός διχασμός.

Εκτός από τη Γαλλία, πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι σημερινές κάλπες και στην Ιταλία,όπου η σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι αμφισβητείται όχι μόνο από τους Ευρωπαίους εταίρους και την κεντροαριστερά αντιπολίτευση, αλλά και από τους εταίρους στην κυβέρνηση συνασπισμού, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

Η Λέγκα του Σαλβίνι έχει συνάψει συμμαχία για τις ευρωεκλογές με το γερμανικό ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το ακροδεξιό Κόμμα των Φινλανδών και το ακροδεξιό Κόμμα του Λαού της Δανίας.

Στη Γερμανία, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δεν αποκλείεται να έρθει τρίτο, πίσω από τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Άγκελα Μέρκελ, γεγονός που θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση. Αντιθέτως στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αναμένεται να επαναλάβει τον θρίαμβο των εκλογών του Απριλίου, ενόσω προσπαθεί ακόμη να σχηματίσει κυβέρνηση.

Συνολικά, υπάρχουν περισσότεροι από 400 εκατ. εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι. Οι εκλογές έχουν διεξαχθεί ήδη σε επτά από τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. Σήμερα ψηφίζουν οι Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία.

Η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισαν στις 23 Μαΐου, η Ιρλανδία στις 24 και η Λετονία, η Μάλτα και η Σλοβακία στις 25. Η Τσεχία στις 24 και 25.Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν όταν ολοκληρωθεί η ψηφοφορία και στην τελευταία χώρα (Ιταλία).

Το στοίχημα της συμμετοχής

Μεγάλο είναι και φέτος το στοίχημα της συμμετοχής, δεδομένου ότι η συμμετοχή των Ευρωπαίων στις ευρωεκλογές μειώνεται διαρκώς μετά τις πρώτες ευρωεκλογές, το 1979, όταν το ποσοστό αυτών που είχαν ψηφίσει είχε φτάσει στο 62%. Το ποσοστό συμμετοχής του 2014 ήταν το χαμηλότερο που καταγράφηκε ποτέ σε ευρωεκλογές (42,6%).

Αυξημένο μέχρι στιγμής είναι το ποσοστό συμμετοχής των Γάλλων πολιτών. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, έως τις 12.00 το μεσημέρι (τοπική ώρα), στις κάλπες είχε προσέλθει στο 19,26% του εκλογικού σώματος. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2014 ανερχόταν στο 15,7% και το 2009 στο 14,81%.

Πηγή+Φωτό: naftemporiki.gr


Σχολιάστε εδώ