Τι κάναμε…

Τι κάναμε…

Το αποτέλεσμα της κάλπης για τις ευρωεκλογές θα δείξει τι κάναμε αυτά τα πέντε χρόνια, μετά και το «κα­μπανάκι» που μας έκρουσε το ακραίο κόμμα DEB στη Θράκη.

Η νίκη του πριν από πέντε χρόνια αποτέλεσε μια έκπληξη για πολλούς στην υπόλοιπη χώρα, που αναρωτιούνταν ποιοι είναι αυτοί και τι… θέλουν απ’ τη ζωή μας.

Για τους… «εντός των τειχών» ήταν η πικρή επισήμανση μιας μακράς πορείας απουσίας εθνικής στρατηγικής για τη Θράκη, ολιγωριών και πρόσκαιρου κομματικού οφέλους…

Ο κίνδυνος να επαναληφθεί, πιο εμφατικά πλέον, το σκηνικό του 2014 είναι κάτι περισσότερο από ορατός.
Για την Ιστορία, το DEB στη Ροδόπη, όπου και πρωτοεμφανίστηκε, στις προηγούμενες ευρωεκλογές πήρε 24.067 ψήφους, η ΝΔ 10.182, ο ΣΥΡΙΖΑ 6.718, η ΧΑ 3.882, το Ποτάμι 1.967, η Ελιά (ΚΙΝΑΛ) 3.430, η ΔΗΜΑΡ 318, το ΚΚΕ 1.230 και ο ΛΑΟΣ 1.001 ψήφους.

Στην Ξάνθη το DEB πήρε 15.378 ψήφους, η ΝΔ 10.447, ο ΣΥΡΙΖΑ 10.164, η Ελιά 4.136, η ΧΑ 3.999, το Ποτάμι 2.848, οι ΑΝΕΛ 2.129, το ΚΚΕ 1.580, ο ΛΑΟΣ 688 και η ΔΗΜΑΡ 614 ψήφους.

Στον αγώνα…

Σε δηλώσεις του σε τουρκικό κανάλι ο πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Μουράτ Ομέρογλου τόνισε πως… στις περιοχές αρμοδιότητάς του παρακολουθεί στενά την τοπική πολιτική…

Ο ίδιος έδωσε έμφαση στην πρώτη Κυριακή και κάλεσε τους ψηφοφόρους που ζουν στην Τουρκία και κατάγονται από τη Θράκη να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα…

«Αυτό που μπορώ να πω είναι πως όλοι οι ομογενείς μας οπωσδήποτε στον πρώτο γύρο πρέπει να πάνε στην κάλπη, πρέπει να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα, να ψηφίσουν. Αυτό πραγματικά έχει μεγάλη σημασία. Οι ομογενείς μας σε τοπικό επίπεδο φυσικά πρέπει να ψηφίσουν αυτούς που πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να λύσουν τα θέματα που αντιμετωπίζουν, αυτούς που εμπιστεύονται πως μπορούν να τους εκπροσωπήσουν και αυτούς τους υποψηφίους με τους οποίους δεν θα έχουν πρόβλημα προσωπικής επικοινωνίας».

Ο λόγος για τον οποίον οι Τούρκοι δείχνουν αυτό το ενδιαφέρον για μια εκλογική διαδικασία σε μια ξένη χώρα δεν χρειάζεται να αναλυθεί…

Το μήνυμα

Δύο χέρια μπλεγμένα και στο κέντρο ένα γνωστό –για όσους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στη Θράκη– σήμα. Αυτό το προεκλογικό μήνυμα θα δει κάποιος εάν επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Συλλόγου Αλληλεγγύης «Τούρκων Δυτικής Θράκης».

Επίσης θα διαβάσει τα εξής:

«ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ να πούμε πως είμαστε εδώ!
Στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης η ψήφος μας για την Δυτική Θράκη!
ΜΗΝ ΛΕΣ “ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΜΙΑ ΨΗΦΟ;”
Η ΨΗΦΟΣ ΜΑΣ, ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ
26 ΜΑΪΟΥ 2019
Σας μεταφέρουμε στην κάλπη, μπορείτε να ενημερωθείτε από όλα τα παραρτήματά μας…
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ‘‘ΤΟΥΡΚΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ”»

Όσο για τον «συμβολισμό» της εικόνας, αυτός είναι πασιφανής. Η Τουρκία το ένα χέρι, η μειονότητα το δεύτερο… και το «σήμα» δεν απεικονίζει τίποτα άλλο από τη σημαία… της «Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης».

Τόσο απροκάλυπτα…

Πολύτιμοι…

Βεβαίως, ο «Σύλλογος» πρωτοστατεί στην κινητοποίηση που έχει αναχθεί σε μείζον ζήτημα για την Τουρκία, αναλαμβάνοντας τη μεταφορά των ψηφοφόρων.

Σε ανακοίνωσή του ενημερώνει τον κάθε ενδιαφερόμενο για την προσφορά σε… δωρεάν μετακίνηση προς τη Θράκη…

Άξιος αναφοράς –και όχι λόγω… επανάληψης– ο χαρακτηρισμός των μεταφερόντων ως «πολύτιμοι», που δείχνει απτά τη σημασία που δίνεται στο εκλογικό αποτέλεσμα και τις εξελίξεις που θα σημάνει αυτό όσον αφορά την επόμενη μέρα…

«Πολύτιμοι ψηφοφόροι της ‘‘τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης’’,
Παρακαλούμε ιδιαίτερα εσάς τους πολύτιμους συντοπίτες μας που ζείτε στη μητέρα πατρίδα να μετάσχετε στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση και το Ευρωκοινοβούλιο που θα γίνουν την Κυριακή 26 Μαΐου.
Ύστερα από επικοινωνία που είχα σήμερα με προέδρους συλλόγων μας, ενημερώθηκα πως θα διατεθούν 12 λεωφορεία από την Προύσα και συνολικά 30 από την Τουρκία. Το αίτημά μας από εσάς πολύτιμοι ομογενείς μας είναι τις επόμενες μέρες αυτή η συμμετοχή να αυξηθεί ακόμη περισσότερο».

«Εθνικός αγώνας»

Τα δείπνα που διοργανώνονται στο τέλος της ημέρας κατά την περίοδο μέχρι το Ραμαζάνι, που ακολουθείται αυτόν τον καιρό από τους μουσουλμάνους, αποτελούν… λαμπρά πεδία δράσης για τα επίλεκτα στελέχη της τουρκικής προπαγάνδας.

Η Διεύθυνση Αποδήμων Τούρκων και Συγγενών Κοινοτήτων (ΥΤΒ) παρέθεσε ένα τέτοιο… δείπνο στο χωριό Δαρμένη Ροδόπης, στο οποίο ο πρόεδρος της διεύθυνσης Αμπντουλάχ Ερέν, που έλκει την καταγωγή του από την ελληνική Θράκη, ανέφερε:

«Για εμάς (σ.σ.: την Τουρκία) η ‘‘Δυτική Θράκη’’ είναι μία αγάπη. Η ‘‘Δυτική Θράκη’’ δεν είναι μία περιοχή μεταξύ Έβρου και Νέστου που έμεινε στα εδάφη της Ελλάδας, για εμάς η ‘‘Δυτική Θράκη’’ είναι η εθνικός μας αγώνας»…

Έλλη Μητακίδου


Σχολιάστε εδώ