Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ

Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ

+ Παρουσίαση Βιβλίου


Συγγραφέας
Γιώργος Χωματηνός


Η δεκαετία του ’80 – της κατάρρευσης του ανατολικού μπλοκ και των μεγάλων ευρωπαϊκών αλλαγών – ξετυλίγεται μέσα από τα μάτια του Άμμωνα Πόλαχ, φοιτητή ιατρικής και παιδιού – θαύματος της τσεχοσλοβακικής ποίησης. Μόνο που αυτά τα μάτια δεν είναι δικά του: καθώς τυφλώθηκε στην εφηβεία του, του μεταμόσχευσαν τα μάτια του αγαπημένου του παππού, ενός φημισμένου ψυχιάτρου που αναζητούσε τη βαθύτερη ουσία της ανθρώπινης φύσης μέσα από αμφιλεγόμενα πειράματα.
Ο νεαρός ποιητής ανέκτησε την όρασή του, αλλά συνάμα απέκτησε και τη στρεβλή οπτική του ευεργέτη του. Έτσι καταλήγει να ακροβατεί στο όριο της συνείδησης, εκεί όπου μια ηλικιωμένη πρώην μπαλαρίνα παλεύει να φυλακίσει τη μοναξιά σ’ ένα κλουβί, ένας γέρος τσελίστας προσπαθεί από την Πράγα να νανουρίσει το εγγόνι του στη δυτική πλευρά του Τείχους του Βερολίνου κι ένας Ούγγρος πάνκης μετράει τον χρόνο με το ακούρδιστο ρολόι του σκοτωμένου πατέρα του.
Όλα αυτά την ώρα που η αντίστροφη μέτρηση για να πέσουν τα παλιά τείχη στην Ευρώπη και να υψωθούν νέα έχει ήδη αρχίσει.

Απόσπασμα βιβλίου

Λίγες ώρες πριν το τέλος

Χειμώνιασε απότομα φέτος κι ίσως αυτή η εσπευσμένη έλευση της «εποχής μας», του σπουδαιότερου – για σένα – συνδετικού κρίκου της σχέσης μας, ήταν που με προστάτεψε από την παρατεταμένη σου απουσία.
Όντας λοιπόν ένας «αυθεντικός χειμωνιάτικος τύπος», εγώ, που δεν σου χάλασα ποτέ χατίρι, σπεύδω να σε επιβεβαιώσω. Ξαπλώνω αναπαυτικά σ’ αυτόν εδώ τον καναπέ, που έχει υπάρξει ο πλέον πιστός μου φίλος, υπομένοντας τα βάρη του κορμιού και της ψυχής μου αδιαμαρτύρητα, σχεδόν βουβά. «Σχεδόν», γιατί, όταν κάθομαι πάνω του ή σηκώνομαι απ’ αυτόν, ξεφυσά όχι για να εκφράσει δυσαρέσκεια, αλλά ένα παράπονο, το οποίο εδώ και χρόνια δεν έχω φροντίσει να ικανοποιήσω: να περιποιηθώ μια παλιά πληγή που δημιούργησαν τα σκανταλιάρικα παιδικά χέρια μου δοκιμάζοντας την κόψη του πρώτου μου σουγιά.
«Μύγα σε κεχριμπάρι» ήταν, θυμάμαι, τα λόγια του παππού όταν αντίκρισε το σκίσιμο. Το ίδιο και κάμποσα χρόνια αργότερα, όταν μ’ έπιασε να χαϊδολογιέμαι με την πρώτη μου κατάκτηση στο κατώι του πατρικού μου. «Μύγα σε κεχριμπάρι», επανέλαβε γελώντας δυνατά, σχεδόν περήφανα.
Αυτή ήταν και η τελευταία επανάληψη που είδε το φως μέσα απ’ τα χείλη του.

9 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ 
1980

Σαν ερημώνει, ξυπνάνε όλοι τους – να, τώρα, όπου να ’ναι.

Ο πικρός λυκίσκος δαμάζει τη γλυκιά βύνη· η γλώσσα πλαταγίζει στον ουρανίσκο, το κεφάλι ακουμπάει στο παγωμένο τζάμι του παραθύρου, οι μηροί σταυρώνουν και πλακώνουν το σηκωμένο πράμα.
«Τα παράπονα δεν ωφελούν· κρατήστε τα πανωφόρια σας φορεμένα. Το καλοριφέρ στο ανατομείο δεν λειτουργεί. Οι νεκροί δεν αγαπούν τη ζέστη…»
Δυο πορσελάνινες ηλεκτρικές ασφάλειες κατρακυλούν στο συρτάρι της κουζίνας.
«Πάρτε στο χέρι σας το νυστέρι νούμερο 15».
Έντονο πορτοκαλί.
«Η τομή γίνεται με φορά κάθετη προς το δέρμα».
Φως.
«Στη συνέχεια δίνουμε κλίση 30 έως 40 μοιρών…»
Οι μηροί σφίγγουν συναμεταξύ τους.
«…με την οποία πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος της τομής».
Το πυκνό πυρρόξανθο εφήβαιο αναφύεται…
«Το βάθος φτάνει μέχρι το υποδόριο λίπος».
…γλασαρισμένο με σπέρμα.
Μια λεπτή γραμμούλα στο μπλάβο δέρμα. Λαβίδα, ανασηκωμένα χείλη, ιστοί. Πώς είναι το ανοιγμένο ρόδι; Έτσι. Στο μαρμάρινο τραπέζι παντού γυαλιστερά σπόρια. Τι ζητάει; Η λαστιχένια χούφτα τα πολτοποιεί. Ρόδινες πιτσίλες πάνω στη λευκή ποδιά. Τι θέλει; Όχι, όχι πιτσίλες· γραμμές και σχήματα: ένας χάρτης! Για πού; Για πού;

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα 

Ο Γιώργος Χωματηνός γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Ναυπηγική και Ναυτική Μηχανολογία. Η μοναξιά της βαρύτητας είναι το πρώτο μυθιστόρημά του.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
ISBN: 978-960-04-4922-8

Δείτε το video του βιβλίου


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ 

Τετάρτη 29/5, ώρα 19:00

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και το βιβλιοπωλείο ΕΠΙ ΛΕΞΕΙ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Χωματηνού 

Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ

> Για το βιβλίο θα μιλήσει η Μαρία Πανοπούλου, Διδάκτωρ Συγκριτικής Λογοτεχνίας, Ακαδημαϊκή Διευθύντρια του SAE Creative Media College
> Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός και σκηνοθέτις Αγγελική Φλωράκη.

Βιβλιοπωλείο Επί Λέξει
Ακαδημίας 32 & Λυκαβηττού
Αθήνα
T 210 3388054

 


Σχολιάστε εδώ