Αγωνία στο Μαξίμου

Αγωνία στο Μαξίμου

Μικρή διαφορά με τη ΝΔ φέρνει εκλογές 23 ή 30 Ιουνίου

-Ανησυχεί το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μένος στην κοινωνία
-Άγχος προκαλεί η Βόρεια Ελλάδα
-Τελευταία ελπίδα οι αναποφάσιστοι και οι 17άρηδες
-Τι κρύβει η αφωνία των κορυφαίων στελεχών

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αναμένεται να είναι αυτό που θα επηρεάσει τους εσωκομματικούς συσχετισμούς στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πάνω στο τραπέζι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα υπάρχει η 23η και η 30ή Ιουνίου, ως οι δύο βασικές ημερομηνίες διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, και ήδη επ’ αυτού έχουν γίνει κοινωνοί κεντρικοί κυβερνητικοί παράγοντες.

Το κυβερνών κόμμα φθάνει στις κάλπες για την Ευρωβουλή και την Αυτοδιοίκηση μέσα σε συνθήκες έ­ντονης πόλωσης, ενώ οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούσαν μέχρι τη λήξη της προεκλογικής περιόδου να είναι αρνητικές, αν και από το πρωθυπουργικό επιτελείο μιλούσαν για ανατροπή του κλίματος.

Το… πολιτικό ταμείο θα γίνει μετά το κλείσιμο της κάλπης, με ό,τι αυτό σημαίνει για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και πέρα, και πολλά στόματα αναμένεται να ανοίξουν από το βράδυ των εκλογών. Βασικά στελέχη που διαφωνούσαν με τη στρατηγική και τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα δεν θέλησαν να τοποθετηθούν πριν από τις εκλογές, παρά το γεγονός ότι ήταν και προβληματισμένοι και ενοχλημένοι. Ουδείς ήθελε να κατηγορηθεί το βράδυ των εκλογών, σε περίπτωση αρνητικών αποτελεσμάτων στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ως υπονομευτής της προσπάθειας της παράταξης.

Μέχρι και την ύστατη στιγμή τα μηνύματα από πολλούς νομούς ήταν αρνητικά, ενώ το πλέον ανησυχητικό, παρά την επικοινωνιακή καταιγίδα του Μεγάρου Μαξίμου μέσω φιλικών ΜΜΕ αλλά και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με φόντο και την παροχή της 13ης σύνταξης και των επιθέσεων προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι ότι έχει παγιωθεί –όπως λένε οι δημοσκόποι– στο μεγαλύτερο τμήμα των ψηφοφόρων η επερχόμενη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, εκτίμηση όμως που αρνείται με ένταση το κεντρικό πρωθυπουργικό επιτελείο.

Η Συμφωνία των Πρεσπών εξακολουθεί να ρίχνει βαριά τη σκιά της πάνω από την κυβέρνηση και στη Βόρεια Ελλάδα το κλίμα είναι κακό, ενώ η φορολογία αποτελεί μαύρη τρύπα για σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων, αν και η ρύθμιση με τις 120 δόσεις ήταν σωτήρια για πάρα πολλούς.

Παράλληλα, στις περισσότερες περιφέρειες η κατάσταση είναι δύσκολη για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε πάρα πολλούς δήμους οι υποψήφιοι που στηρίζει το κυβερνών κόμμα είναι πολιτικά αναιμικοί και υπάρχουν εκτιμήσεις για μη είσοδο στον β’ γύρο.

Ο μεγάλος όμως εχθρός του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τόσο η ΝΔ, όσο το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μένος που υπάρχει, με το σύνθημα «φύγετε» να διαχέεται σε σημαντικό τμήμα της κοινωνίας. Μάλιστα, πολύ έγκαιρα ο πολιτικός επιστήμονας, αναλυτής και εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος, που συμμετείχε τις τελευταίες ημέρες σε συσκέψεις με κυβερνητικούς παράγοντες για να δοθεί μια ανάλυση της κατάστασης στον πρωθυπουργό, το περιέγραψε με σαφήνεια στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εποχή».

«Είναι ένα αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύμα, που υπάρχει έντονο στην κοινωνία. Αν αυτό δεν σπάσει, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί σε δύσκολη θέση… Θα έπρεπε να είναι το πρώτο του μέλημα να σπάσει το παγιωμένο σε μεγάλο βαθμό αίσθημα του ‘‘φύγετε’’,» υπογράμμισε.

Επί της ουσίας δεν κατέστη εφικτό να ανατραπεί το σύνθημα «φύγετε», που παρέμεινε ισχυρό, ανεξάρτητα από τις προσπάθειες του πρωθυπουργού (περιοδείες, ομιλίες και συνεντεύξεις) και τη συγκρότηση της Προοδευτικής Συμμαχίας, που και αυτή είχε και έχει τα προβλήματά της, καθώς υπονομεύτηκε από το… βαθύ κόμμα.

Η ελπίδα του Αλέξη Τσίπρα είναι οι αναποφάσιστοι, που είναι περίπου 600.000 και όπως λένε στο επιτελείο του ο στόχος είναι να επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ ένα πολύ μεγάλο τμήμα από τους σχεδόν 400.000 που ψήφισαν το κυβερνών κόμμα τον Σεπτέμβριο του 2015. Οι τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι οι αναποφάσιστοι κατανέμονται αναλογικά και στα δύο μεγάλα κόμματα και δεν υπάρχει μαζική επιστροφή πρώην ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη ελπίζουν και στην ψήφο αυτών που πρόκειται να ψηφίσουν για πρώτη φορά. Πολλοί στην κυβέρνηση επικαλούνται την ψήφο των νέων ανθρώπων σε αυτές τις εκλογές (537.000 άτομα περίπου), την οποία θεωρούν μια μεγάλη δεξαμενή υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι νέοι σε ηλικία ψηφοφόροι ό­ντως ψηφίζουν παραδοσιακά την Αριστερά και λιγότερο τη Νέα Δημοκρατία. Όμως και αυτή η ψήφος μετριέται στις δημοσκοπήσεις, ενώ υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσον αυτοί οι ψηφοφόροι θα πάνε στις κάλπες.

Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ πά­ντως παρέμενε έως την τελευταία στιγμή μειωμένη (περίπου στο 65%) και στο Μέγαρο Μαξίμου ελπίζουν σε κινητοποίηση των τελευταίων ωρών.

Σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία ο πρωθυπουργός πήρε πάνω του το παιχνίδι, με αρκετές ομιλίες σε ανοικτές συγκεντρώσεις και συνεντεύξεις. Ως εκ τούτου, λένε έμπειρα στελέχη στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, ο ίδιος θα επωμιστεί τις ευθύνες σε περίπτωση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως όσον αφορά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη στρατηγική, τις επιλογές του σε δήμους και περιφέρειες, το επιτελείο του κ.ά.

Όπως έλεγαν στο «ΠΑΡΟΝ» έ­μπειροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε πάρα πολλά λάθη. Μάλιστα τόνιζαν πως δεν είναι σύνηθες ένας εν ενεργεία πρωθυπουργός να δίνει τρεις (!) συνεντεύξεις (News247, Kontra Chanel και ΑΝΤ1) μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες και να κάνει και μία ομιλία στο Αγρίνιο.

Στοιχείο της αμηχανίας που επικρατεί στα κυβερνητικά κλιμάκια ήταν και το διαφορετικό μήνυμα που θέλησε να περάσει ο πρωθυπουργός σε κάθε συνέντευξη.

Έτσι, τη μία φορά ισχυρίστηκε ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, την άλλη ανέφερε ότι είναι ψήφος σε μια…δημοσκόπηση, ενώ στη συνέχεια προτίμησε μια μεσοβέζικη διατύπωση, λέγοντας ότι είναι ψήφος εμπιστοσύνης στα μέτρα ελάφρυνσης ή ψήφος ακύρωσής τους.

Το σκηνικό που στήνεται σε περίπτωση μεγάλης ήττας θυμίζει 2015 και αχνοφαίνονται τάσεις για σύγκρουση με τους πιστωτές.

Οι «θεσμοί» ήδη έχουν προειδοποιήσει για μέτρα μετά τις ευρωεκλογές, καθιστώντας σαφές ότι το προεκλογικό ξεσάλωμα της κυβέρνησης Τσίπρα, ήταν εκτός των συμφωνηθέντων.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αν οι Ευρωπαίοι α­ντιδράσουν στα μέτρα «ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει στο 50%», μια αναφορά που δείχνει ότι θα ήθελε μια σφοδρή αντίδραση από τις Βρυξέλλες στα μέτρα για να βρει πάτημα για πρόωρες εκλογές και μάλιστα με πρόσχημα ότι δεν τον αφήνουν να εφαρμόσει μια φιλολαϊκή πολιτική.

Πάντως είναι γεγονός ότι μια ήττα στις εκλογές θα χρεωθεί προσωπικά στον ίδιο, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό τοπίο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Προφανώς, θέμα ηγεσίας δεν πρόκειται να τεθεί, εν όψει και των βουλευτικών εκλογών, αλλά θα επιχειρηθεί μια πολιτική επιτροπεία από τους παλαιούς, όπως ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, αλλά και από τον ηγέτη των «53+», υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Εξάλλου, πολλά απ’ όσα σχεδίαζε δεν του βγήκαν, όπως το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ενώ η γκρίνια είναι μεγάλη από το βαθύ κόμμα κυρίως όσον αφορά την ενσωμάτωση πολλών στελεχών από το ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΟΚοποίηση), από τους ΑΝΕΛ κ.ά.

Όλα τα σενάρια είναι πλέον πάνω στο τραπέζι και η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές στα τέλη του επόμενου μήνα συγκεντρώνει πλέον πολλές πιθανότητες. Μάλιστα στο Μέγαρο Μαξίμου η συζήτηση επικεντρώνεται στη διαφορά που θεωρείται πιο «ευνοϊκή» ώστε να προσφύγει ο πρωθυπουργός σε πρόωρες εκλογές.

«Εάν η διαφορά είναι μεγάλη στις ευρωεκλογές δεν μπορούμε να α­ντέξουμε», λένε πολλά στελέχη, ενώ άλλοι τονίζουν πως μια μικρή διαφορά, της τάξης των 3,5 – 5 μονάδων, μπορεί να ανατραπεί ως τα τέλη Ιουνίου, με όπλο και το πακέτο των μέτρων.

Επιπλέον, υπογραμμίζουν πως η εξάντληση της τετραετίας έχει και πολλά ρίσκα, διότι αν το εκλογικό σώμα δώσει μια τεράστια διαφορά στη ΝΔ, τιμωρώντας έτσι τις κεντρικές πολιτικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα, τότε θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η αναστροφή του κλίματος στο διάστημα των λίγων μηνών που θα μεσολαβήσουν έως τις εθνικές εκλογές.

Ως εκ τούτου, εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και βαφτεί στο μεγαλύτερο μέρος του «γαλάζιος» ο χάρτης των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, τότε ο πρωθυπουργός θα πρέπει αφενός να δικαιολογήσει γιατί τον «τιμώρησαν» οι ψηφοφόροι, θα πρέπει να παραδεχθεί τα λάθη που έκανε και εν συνεχεία να αναζητήσει λύσεις για να αντιστρέψει το κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ.


Σχολιάστε εδώ