Το μήνυμα λαών και εργαζομένων στις ευρωεκλογές

Το μήνυμα λαών και εργαζομένων στις ευρωεκλογές


Του
ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΛΙΟΥ
Διδάκτορος Οικονομικών, Υποψηφίου Ευρωβουλευτή
«Λαϊκής Ενότητας – Μέτωπο Ανατροπής»
e-mail:[email protected]
https://ytoliosblog.wordpress.com


Η σημασία των ευρωεκλογών συνοψίζεται στο μήνυμα που θα στείλουν οι λαοί και οι εργαζόμενοι, δεδομένου ότι έχουν διαψευσθεί οι προσδοκίες για μια Ευρώπη της σύ­γκλισης, της κοινωνικής συνοχής, της αλληλεγγύης, του σεβασμού της βούλησης των λαών κ.ά.

Από τις κυρίαρχες ελίτ και πολιτικές δυνάμεις ευρέως φάσματος (παραδοσιακά δεξιά, νεοδεξιά, κεντρώα, σοσιαλδημοκρατικά, κεντροαριστερά κόμματα) προβάλλονται «εναλλακτικές» για την υπέρβαση της κρίσης, οι οποίες κατά βάθος δεν αμφισβητούν το νεοφιλελεύθερο πλαίσιο του «ευρωπαϊκού οικοδομήματος», με τους διάφορους «πυλώνες» του (ΕΚΤ, Δημοσιονομικό Σύμφωνο, ΕΜΣ κ.ά.), ούτε και τα άτυπα κέ­ντρα λήψης των αποφάσεων, όπως το Eurogroup, που αποφασίζει μακριά από τους λαούς με… τη βούλα της Γερμανίας.

Το σημερινό «ευρωπαϊκό οικοδόμημα» δεν μπορεί να βελτιωθεί με κάποιες «μεταρρυθμίσεις», αφήνοντας άθικτο το DNA του.

Μόνο η ανατροπή και η επαναθεμελίωση με όρους λαών και εργαζόμενων θα μπορούσε να έχει βιώσιμη προοπτική.

Ειδικά για χώρες σαν την Ελλάδα η αποδέσμευση από την Ευρωζώνη και η ρήξη με την ΕΕ μπορεί να ανοίξει δρόμο γόνιμης συνεργασίας με τις άλλες χώρες, στη βάση της ισοτιμίας, του αμοιβαίου οφέλους και σεβασμού της λαϊκής κυριαρχίας.

Όταν σε κάθε χώρα ή σε ομάδα χωρών οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές δυνάμεις γίνουν κυρίαρχες, τότε θα προκύψουν συνθήκες φερέγγυας προσέγγισης, για συγκρότηση της μεγάλης οικογένειας των λαών και εργαζόμενων της Ευρώπης.

Η εμπειρία της Ελλάδας ήταν πολύ πικρή από τη συμμετοχή στην ΕΕ και ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη.
Οι μνημονιακές πολιτικές που επέβαλαν οι κυρίαρχες ελίτ Βρυξελλών και Βερολίνου, από κοινού με τις εγχώριες ελίτ και τη στήριξη των μνημονιακών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ κ.ά.), έχουν οδηγήσει σε φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού, συντριβή μισθών και συντάξεων, εκρηκτική ανεργία, λεηλασία δημόσιας και λαϊκής περιουσίας, φοροκυνηγητό κ.ά.

Η διέξοδος δεν βρίσκεται στη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας και επιτροπείας για εξασφάλιση πλεονασμάτων φτώχειας χάριν των δανειστών και υπερπλεονασμάτων για να αξιοποιούνται ψηφοθηρικά από την κυβέρνηση εν όψει εκλογών. Η διέξοδος βρίσκεται στην ανατροπή της λιτότητας, στην κατάργηση της επιτροπείας και τη χάραξη πολιτικής ενίσχυσης των λαϊκών εισοδημάτων, την παραγωγική ανόρθωση της οικονομίας, την αύξηση της απασχόλησης κ.ά.

Μια τέτοια πολιτική είναι αναγκαία και εφικτή, αρκεί να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί υπέρ των δυνάμεων που εκφράζουν τα ζωτικά συμφέροντα των εργαζόμενων και των ανθρώπων του μόχθου.
Οι ευρωεκλογές δίνουν την ευκαιρία να γίνει ένα σημαντικό βήμα προς μια τέτοια κατεύθυνση, ώστε να μην περάσουν τα κάλπικα διλήμματα των μεγάλων κομμάτων για διαιώνιση των ασκούμενων πολιτικών.


Σχολιάστε εδώ